Ministrul Mediului: „În momentul de faţă nu putem vorbi de tăieri ilegale masive, aşa cum au fost ele făcute acum 10-15 ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a discutat cu comisarul european pe mediul despre implementarea pachetului Comisiei Europene „Fit to 55” pentru reducerea emisiilor de CO2, iar concluzia discuţiilor a fost că România susţine „100%” aceste demersuri.

Tanczos a precizat în cadrul aceleiaşi discuţii că România are nevoie de resurse financiare pentru a ajuta persoanele vulnerabile pentru că costurile pentru tranziţia verde vor fi unele uriaşe.

„În domeniul rezidenţial se preconizează un sistem de monitorizare a emisiilor în paralel cu înfiinţarea unui fond social pe climă ceea ce înseamnă că persoanele vulnerabile vor primi sprijin suplimentar pentru a atinge ţintele de carbon la nivel rezidenţial şi se va înfiinţa şi un fond de inovare şi modernizare care va finanţa soluţii inovative”, a spus Barna, conform Digi24. 

Principalele discuţii pe care le-a avut Ministrul Mediului cu Virginijus Sinkevicius au fost despre biodiversitate şi cum ţara noastră face faţă schimbărilor climatice. 

„Am discutat despre biodiversitate. Biodiversitatea este probabil cel mai vulnerabil element al acestor schimbări climatice. Europa îşi propune un plan ambiţios pentru păstrarea biodiversităţii şi doreşte să devină un lider mondial. Am menţionat că susţinem 100% demersurile Comisiei. Suntem statul membru care este printre cele mai apreciate din punctul de vedere al biodiversităţii. Este un lucru apreciat la nivelul Comisiei. Avem 58.000 de ha de păduri virgine protejate. Suntem printre puţinele state membre. Comisia, inclusiv în discuţiile bilaterale apreciază starea de conservare a pădurilor din România”, a mai adăugat acesta.

Tanczos Barna i-a transmis comisarului că România protejează biodiversiatea, iar tăierile ilegale, deşi sunt încă o problemă, nu mai sunt „cum au fost ele făcute acum 10-15 ani”.

„Cu siguranţă avem probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Avem problema tăierilor ilegale care este o problemă care afectează pădurile României, dar nu putem generaliza şi spune că toate pădurile sunt într-o stare degradată.

Am discutat despre fenomenul tăierilor ilegale. Am spus că în momentul de faţă nu putem vorbi de tăieri ilegale masive, aşa cum au fost ele făcute acum 10-15 ani. Nu putem nega că se fac, dar SUMAL este un program care ne ajută foarte mult în trasabilitate şi în monitorizarea a ce se întâmplă în domeniul forestier”, a spus ministrul.

Întâlnirile ministrului Tanczos Barna de la Bruxelles au avut loc după ce presa a făcut public faptul că ministrul Mediului din România a semnat o scrisoare deschisă iniţiată de Austria, prin care 11 ţări din Uniunea Europeană se declarau nemulţumite de strategia Comisiei Europene pentru protejarea pădurilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite