Ministerul Muncii pune la bătaie 91 de programe de reconversie profesională
0Românii care nu au un loc de muncă pot accesa programele de reconversie profesională oferite gratuit de Ministerul Muncii. Doar în luna ianuarie, cei interesaţi pot accesa 91 de astfel de programe, destinate unui număr de 1.500 de persoane.
Chiar dacă se situează pe ultimele locuri la nivel european în ceea ce priveşte interesul pentru învăţarea continuă, românii încep să înţeleagă nevoia recalificării, într-o piaţă a muncii aflată într-o continuă dinamică.
În esenţă, principalele meserii pentru care se organizează cursuri de recalificare profesională prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt: lucrători în comerţ, inspector resurse umane, agent de securitate, operator introducere şi validare şi prelucrare date sau lucrător în cultura plantelor. Mai mult, românii interesaţi să se recalifice profesional pot opta pentru cursuri de bucătar, contabil, frizer, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze sau chiar ca infirmieri.
Unde sunt disponibile programele de reconversie profesională
De departe, cele mai multe cursuri sunt disponibile în judeţele Dâmboviţa, Vrancea, Braşov şi Galaţi. „Practic, cursurile sunt în concordanţă cu ce se cere pe piaţa muncii, iar cei care optează pentru ele reuşesc, în foarte mare măsură, să obţină un loc de muncă după ce obţin diploma”, arată Oana Datki, specialist în resurse umane.
„Unele cursuri chiar sunt utile pentru că, de pildă, o femeie învaţă să fie croitoreasă sau cosmeticiană. Cei interesaţi sunt cei care aleg ce cursuri să facă, văd o listă cu posibilele cursuri de reconversie profesională şi optează pentru ele. Sunt unele meserii în care nu poţi să profesezi fără să ştii tehnica sau fără să ai manualitate. E foarte bine că s-au pregătit. E cumva logic, dacă oamenii vor să muncească dar nu pot găsi un loc de muncă în domeniul în care s-au pregătit, să se recalifice”, a completat specialista.
Iar diplomele, completează specialista, cântăresc mult în faţa recrutorilor. „Dacă vrei să lucrezi la hotel şi nu ai experienţă în domeniu, cu o astfel de diplomă poţi fi luat în seamă dacă aplici. „Şansele să se angajeze sunt din ce în ce mai mari. E un deficit foarte mare de oameni pe piaţa muncii astfel că se orientează şi spre categorii de vârstă la care erau mai reticenţi, respectiv cei peste 40 de ani şi cei foarte tineri”, mai spune Oana Datki.
Şi participarea la târguri de carieră e foarte importantă
La rândul său, consultantul în carieră Gabriel Chicioreanu a explicat că nu doar participarea la cursuri de recalificare este foarte importantă ci şi participarea la târguri specifice şi burse ale locurilor de muncă.
„Aceste târguri de locuri de muncă sunt importante pentru că în funcţie de participare putem sau nu găsi locuri de muncă pe specializarea pe care o avem. În momentul în care nu găsim, consider că este nevoie de o reconversie profesională pentru că un tânăr care este în căutarea unui post nu poate sta la nesfârşit după locul de muncă ideal. De fapt, angajatorul este cel care caută locul de muncă ideal, e mai greu ca un candidat să îşi găsească locul de muncă ideal, în funcţie de competenţe, abilităţi. În momentul în care nu găsim un job trebuie făcută o reconversie”, conchide specialistul, agăugând că deficitul de pe piaţa muncii este unul major la ora actuală.