Mediciniştii, la mila sau mâna politicienilor: soluţie pentru problema rezidenţiatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Cu o soartă şi o carieră blocate de lipsa unei semnături din partea unui ministru al Educaţiei inexistent, absolvenţii de medicină au primit un motiv de speranţă din partea senatorilor.

Printr-un proiect de lege Senatul vrea să elimine  prevederea care stipula că ordinul pentru organizarea examenului de rezidenţiat trebuie semnat şi de ministrul Educaţiei. După ce examenul a fost amânat de pe 17 noiembrie pe 8 decembrie, legea adoptată săptămâna trecută în Senat ar putea permite, astfel, organizarea concursului de rezidenţiat chiar dacă Guvernul este interminar, iar Educaţia nu are un şef. 

Un colac de salvare aruncat rezidenţilor

Dacă va trece în regim de urgenţă de Camera Deputaţilor, care este for decizional, măsura ar putea reprezenta o adevărată gură de aer pentru absolvenţii de medicină care şi-au văzut cariera aruncată într-o incertitudine deplină. Dar pe lângă posibilitatea organizării examenului de rezidenţiat fără semnătura ministrului Educaţiei, Senatul a mai adus şi alte modificări legii de organizare a rezidenţiatului. Concret, actul normativ prevede ca „cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, această cifră fiind egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă”. Concursul se va organiza pe baza unei metodologii unice elaborată de universităţile de medicină şi farmacie, aprobată de senatele universitare. 

Apoi, „Ministrul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate. Concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiat este unic şi se organizează de universităţile de Medicină şi Farmacie, pe baza unei metodologii unice elaborate de aceste universităţi", se mai arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

Studenţii cer clarificări 

Cu toate că reprezentanţii studenţilor cred că este, în general, o lege bună, aceştia cer mai multe clarificări din partea deputaţilor. Principala nelămurire a acestora pleacă de la unele formulări din lege care lasă un spaţiu prea larg de interpretare cu privire la mai multe detalii cheie din procesul de organizare a rezidenţiatului. „Senatorii au avut o intenţie bună cu legea aceasta – s-au adăugat amendamente care ar debloca actuala situaţie a examenului, dar procesul a fost un pic grăbit şi există nişte hibe în legea trecută în Senat. De exemplu, nu este foarte clar cum se va stabili cifra de şcolarizare şi nu este foarte clar cum se va organiza examenul şi dacă acesta va rămâne centralizat sau descentralizat”, a declarat preşedintele Teodor Blidaru, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR). Acesta a adăugat că varianta preferată de studenţii este clară: examen naţional cu subiecte, bibliografie şi tematică unică, fiind „varianta oportună şi cea mai corectă pentru integrarea ulterioară a absolvenţilor pe piaţa muncii”.

FASMR le-a propus deja deputaţilor şi o serie de amendamente care a clarifica situaţia. Printre acestea, se numără şi propunerea ca cifra de şcolarizare să fie „cel puţin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie cu diplomă de licenţă din promoţia anului în curs”, precum şi o serie de amendamente care elimină orice posibilă interpretare a textului legii într-o direcţie care ar duce la descentralizarea examenului de rezidenţiat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite