Medicii şi pacienţii colaborează pentru prevenţia primară şi secundară a bolilor cardiovasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Română de Cardiologie (SRC), Fundaţia Română a Inimii (FRI) şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) au semnat, joi, la Bucureşti, protocolul de colaborare "Împreună pentru sănătatea inimilor noastre" privind prevenţia primară şi secundară a bolilor cardiovasculare (BCV), principala cauză a mortalităţii.

"Prin semnarea acestui protocol, SRC, FRI şi APCR se aliază în lupta pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi totodată fac un apel privind prioritizarea acestor afecţiuni în politicile de sănătate, în contextul în care BCV sunt responsabile de aproximativ 60 la sută dintre decesele înregistrate anual în România. Considerăm că programele pentru prevenţia BCV ar trebui să constituie o prioritate naţională şi să beneficieze de implicare şi susţinere la toate nivelurile, de la cel al publicului larg şi al mass-media, până la nivelul factorilor decizionali”, a declarat  dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedinte al SRC.

Principalul obiectiv al protocolului îl reprezintă cooperarea SRC, FRI şi APCR în crearea şi implementarea de programe şi campanii de conştientizare şi educare a publicului larg, în special a populaţiei tinere, în ceea ce priveşte prevenţia primară şi secundară a bolilor cardiovasculare.

Parteneriatul este deschis tuturor celor care sunt interesaţi de sprijinirea şi dezvoltarea unor iniţiative de prevenire a bolilor cardiovasculare, precum: instituţii media, autorităţi şi instituţii publice centrale sau locale, societăţi comerciale sau organizaţii non-profit.

"Protocolul de colaborare cu SRC şi APCR este o continuare firească a proiectelor pe care le-am implementat până acum în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi în vederea susţinerii campaniilor de sănătate. Ne-am alăturat acestui demers cu încrederea că împreună, prin programele pe care le vom derula şi prin promovarea unor măsuri privind reducerea fumatului, a consumului de sare, zahăr şi grăsimi animale şi prin combaterea sedentarismului, vom reuşi să schimbăm modul de viaţă al românilor, astfel încât să aibă o inimă sănătoasă şi o viaţă sănătoasă cât mai lungă”, a continuat prof. dr. Ioan Mircea Coman, preşedinte al FRI.

La rândul lui, Cezar Irimia, preşedintele APCR, a spus că medicii şi pacienţii au un scop comun, acela de a găsi şi de a propune soluţii privind scăderea mortalităţii cardiovasculare.

"Colaborarea cu SRC şi FRI reprezintă confirmarea faptului că medicii şi pacienţii sunt parteneri pentru un scop comun, acela de a găsi şi de a propune soluţii privind scăderea mortalităţii cardiovasculare, care situează România pe ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă la naştere. Considerăm că sănătatea este în egală măsură şi responsabilitatea pacienţilor, iar printr-un stil de viaţă echilibrat şi prin controlul unor factori de risc ai BCV care sunt la îndemâna tuturor, ne putem bucura de o viaţă mai lungă şi de calitate”, a precizat Irimia.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite