ÎPS Teodosie susține că mătăniile sunt mai bune decât mersul la sală: „Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător”. Cum ne ferim de deochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, consideră că este bine ca sportivii să meargă la sala de sport, dar pentru celelalte persoane cel mai bun sport îl reprezintă practicarea mătăniilor.

ÎPS Teodosie susține că mătaniile sunt mai bune decât exercițiile de la sală Foto: Arhivă
ÎPS Teodosie susține că mătaniile sunt mai bune decât exercițiile de la sală Foto: Arhivă

Arhiepiscopul Tomisului a afirmat la Radio Dobrogea, în cadrul emisiunii la care este invitat săptămânal, că este bine ca persoanele să practice „sportul nostru religios: mătania” în locul mersului la sală, considerând că aceasta este un „exercițiu fizic complet”.

Sigur, este bine să meargă sportivii la sala de sport, că şi-au ales această cale şi e binecuvântată. Dar noi avem sportul nostru religios, mătania. Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet pentru ca să pună în mişcare toţi muşchii trupului precum mătania, dacă e făcută corect”, a declarat ÎPS Teodosie

Acesta a mai adăugat că oamenii trebuie să fie atenți, pentru că „peste tot sunt demoni în jurul nostru”. 

Cum ne putem feri de deochi

Arhiepiscopul Tomisului a mai declarat că folosirea interjecției „zău” reprezintă un păcat.

Da, chiar este păcat, pentru că îl iei pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”, a mai susținut Teodosie, în cadrul emisiunii.

Potrivit dicţionarelor, zău” este o interjecţie care întăreşte o afirmaţie sau o negaţie şi care are semnificaţia: „pe legea mea”, „jur că”, „într-adevăr” sau „fără îndoială”. 

Acesta a explicat și de ce este păcat să jurăm: „Pentru că la jurământ, de regulă, este luat martor Dumnezeu și nu trebuie să-L amestecăm pe Dumnezeu în toate lucrurile mărunte pe care le facem”.

Arhiepiscopul a spus și cum putem să ne ferim de deochi. „De deochi ne ferim rugându-ne necontenit. Sunt oameni care se împuţinează de la deochi, le este rău şi atunci trebuie să avem rugăciunea continuă. Să se roage pentru cel deocheat preotul mai ales, la nevoie şi cei apropiaţi. Să ne ferim de deochi purtându-ne mereu cu mintea şi inima la Dumnezeu”, a afirmat Teodosie, la Radio Dobrogea.

De asemenea, a spus și ce rugăciuni putem să facem atunci când avem tulburări de somn.

Rugăciunile pentru tulburările de somn sunt cele intense, care cheamă ajutorul lui Dumnezeu și seara, și noaptea. De câte ori te trezești, fă rugăciune! Și facem rugăciunile cele mai vii și cele mai puternice: Paraclisul Maicii Domnului, al sfinților ajutători. Și Dumnezeu va fi mai aproape de voi”, a mai explicat arhiepiscopul.

Întrebat și dacă se poate boteza cineva cu numele Isus, Teodosie a mai spus: „Nu se cuvine!”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite