Infecţiile nosocomiale, discutate de experţi străini cu oficiali din Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O echipă va discuta cu oficialii din Ministerul Sănătăţii despre infecţiile nosocomiale FOTO Adevărul
O echipă va discuta cu oficialii din Ministerul Sănătăţii despre infecţiile nosocomiale FOTO Adevărul

O echipă de la Centrul European pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile a venit în Bucureşti pentru a discuta cu oficiali din Ministerul Sănătăţii despre modul în care pot fi prevenite şi controlate infecţiile nosocomiale.

Potrivit unui comunicat de presă, experţii vor vizita, în perioada 4-7 iulie spitale din Bucureşti şi din împrejurimi şi vor discuta cu oficialii din Ministerul Sănătăţii despre măsurile care ar putea fi luate.

Vizita vine ca un răspuns la o solicitare de sprijin formulată de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în vederea managementului provocărilor cu care România se confruntă în acest domeniu.

„În timpul vizitei, echipa ECDC va consulta legislaţia românească şi normele de reglementare. Vor fi organizate şi vizite de documentare în spitale din şi din jurul Bucureştiului, unde vor avea loc interviuri şi discuţii cu actorii importanţi”, se arată în comunicat.

La finalul vizitei, experţii vor prezenta concluziile vizitei ministrului Sănătăţii, vor formula un set de recomandări pentru a întări prevenţia şi controlul infecţiilor nosocomiale şi vor identifica sectoare în care ar putea fi luat în considerare un viitor sprijin din partea ECDC, respectiv domenii în care s-ar putea lucra în comun.

57.000 de infecţii nosocomiale în spitalele din România în cinci ani

Documentele care guvernează activitatea ECDC prevăd că Centrul poate primi o cerere de consiliere ştiinţifică sau asistenţă tehnică din partea Comisiei Europene, a statelor membre şi non-membre UE, precum şi din partea organizaţiilor internaţionale în orice domeniu de competenţă al acestuia.

Peste 57.000 de infecţii nosocomiale în spitalele din România au fost înregistrate între anii 2010 şi 2015, cele mai multe fiind constatate în unităţile sanitare din judeţele Iaşi, Cluj şi Timiş şi din Capitală, iar secţiile cu cele mai mari probleme sunt ATI, Chirurgie şi Pediatrie,  potrivit Ministerului Sănătăţii.

Referitor la numărul infecţiilor intraspitaliceşti pe cauze, cele mai multe au fost respiratorii, respectiv 2.744, urmate de cele ale păgilor chirurgicale – 1.565 şi cele urinare – 1.488.

Pentru deficienţele constatate, în cadrul controalelor au fost aplicate 626 de sancţiuni contravenţionale, din care 369 de amenzi în valoare de 340.900 lei, 254 de avertismente şi 3 decizii de suspendarea a activităţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite