Grădina Zoo din Târgu Mureş se extinde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amplasată într-o pădure declarată rezervaţie naturală, grădina respectă normele europene pentru animalele captive încă din 2005 Înfiinţată încă din anii '60, Grădina Zoologică

Amplasată într-o pădure declarată rezervaţie naturală, grădina respectă normele europene pentru animalele captive încă din 2005

Înfiinţată încă din anii '60, Grădina Zoologică din Târgu Mureş a strâns la un loc, în construcţii improvizate, animale din fauna locală, în principal cerbi, lupi şi vulpi, dar şi un leu "scos la pensie" de la Circul de Stat Bucureşti.

La ora actuală este a doua din ţară, ca întindere şi varietate a speciilor, şi singura recunoscută pe plan european, pentru că este amplasată în întregime în mijlocul unei rezervaţii naturale şi, în plus, respectă toate normele de protecţie a animalelor captive.

Grădina Zoologică din Târgu Mureş este împărţită în cinci sectoare: primate, casa tropicală, carnivore, erbivore şi păsări. Situată în partea estică a oraşului, pe Platoul Corneşti, grădina este locul tradiţional de agrement al localnicilor, plasat la cea mai înaltă cotă, respectiv 488 de metri deasupra nivelului mării şi 197 de metri deasupra oraşului.

Se dublează suprafaţa destinată animalelor

Cu toate că la nivel naţional multe grădini zoologice urmează să fie închise, la Târgu Mureş situaţia e diametral opusă. Recent, ministrul mediului, Korodi Attila, a anunţat acordarea unei finanţări de 4,5 milioane de euro grădinii mureşene, fond la care administraţia locală va contribui cu 25%.

"Ministerul Mediului ne-a acordat această sumă pentru o perioadă de trei ani. Banii vor fi folosiţi pentru lucrări de reabilitare, precum şi pentru extinderea grădinii zoologice, de la 20 la 40 de hectare, fără însă a afecta cu nimic pădurea şi mediul înconjurător", a declarat Bereczki Baltazar, directorul grădinii zoologice.

El a precizat că în cele 20 de hectare nu se va face nicio construcţie propriu-zisă, ci doar amenajări de padocuri pentru speciile autohtone din fauna carpatină, care vor trăi în regim de semirezervaţie, respectiv 10 ha pentru cervidee, trei hectare pentru urşi şi şapte pentru feline mari. În timp ce pe teritoriul actual pavilioanele în care trăiesc speciile exotice vor fi reabilitate la standarde europene, urmând ca în viitorul apropiat târgumureşenii să se delecteze cu girafe şi elefanţi.

Grădina Zoo din Târgu Mureş este singura din ţară care respectă, încă din 2005, cerinţele europene din domeniu, obiectivul conducerii fiind accederea în Topul European al grădinilor zoologice. Anul trecut s-a refăcut complet infrastructura - canalizare, apă, cu materiale de ultimă tehnologie, cu garanţie între 50 şi 90 de ani. S-au refăcut, de asemenea, toate aleile şi drumurile de acces.

În acest an se va termina pavilionul pentru păsări de baltă, cu lacul aferent, o construcţie pentru elefanţi şi girafe, cu câte două hectare de padoc pentru fiecare dintre aceste specii. Bereczki Baltazar a asigurat că normele internaţionale de spaţiu pentru toate speciile de animale sunt asigurate, grădina fiind autorizată, conform Ordinului 742 modificat, cel mai drastic normativ european.

În Târgu Mureş s-au achiziţionat specii noi, la pavilionul de păsări exotice, care anul trecut a fost reamenajat, cu fazani şi păuni. "Suntem acum în topul european, iar termenii gândirii noastre se măsoară nu în metri pătraţi, ci în hectare. La noi, spaţiul biologic minim necesar este asigurat", a punctat Bereczki.

La ora adevărului…

Anul trecut, Moş Crăciun a venit călare pe cămilă, iar în maximum două luni vor fi aduse zebre şi zimbri europeni. Acum, grădina are 76 de specii, fiind cea mai mare ca diversitate. "Nu ne hazardăm să aducem multe specii, fără a le asigura habitatul corespunzător.

În alte grădini din ţară, animalele s-au înmulţit excesiv de mult, dovadă că la ora actuală, din cele peste 30 de grădini existente, câteva trebuie închise. Nu se mai pot ascunde adevărurile legate de protecţia animalelor şi de comportament de bun-simţ faţă de o vietate".

La ora actuală sunt pui de maimuţe, canguri, capre şi oi, însă e perioada de împerechere şi doar din luna mai vor ieşi în lume puii celorlalte specii. Platoul Corneşti este, la rândul său, în reamenajare, iar printre altele, trenuleţul va trece prin Grădina Zoo, iar turiştii vor putea admira animalele din mersul trenului. Tot în acest an va intra în funcţiune şi telegondola, ce va uni, pe trei piloni, distanţa de aproape 4 kilometri dintre două puncte de interes turistic ale oraşului.

Este vorba de complexul de agrement "Mureşul" (piscine, bărci, jocuri sportive), de platoul Corneşti, unde se află Grădina Zoologică, trenuleţul pentru copii, pistă de schi şi sanie şi o pădure de zeci de hectare pentru excursii. Este, potrivit primarului Dorin Florea, o instalaţie similară celei din Braşov spre Tâmpa, un proiect în valoare de circa un milion de euro ce urmează a fi prezentat consiliului local pentru aprobare.

Cercul "Prietenii Grădinii Zoo"

Programul educaţional cuprinde, şi în acest an, manifestări în care vor fi angrenaţi copiii, precum Ziua Copacilor, Ziua Apei, Ziua Animalelor, Paşti şi Crăciun la Zoo etc.
Un accent deosebit se va pune pe lărgirea cercului "Prietenii Grădinii Zoo", care va cuprinde programe ştiinţifice, activităţi concrete de îngrijire şi creştere şi salvare a animalelor accidentate în natură, prin adăpostire la Zoo.

Copiii pot călări poneii, iar curioşii pot avea, ca şi în alţi ani, întâlniri de "gradul III" pe aleile grădinii cu puii de urs, leu sau maimuţe. În ce priveşte hotelul pentru câini, acesta funcţionează, deja, de doi ani cu succes. În prezent există 12 locuri care sunt mai tot timpul ocupate de proprietarii câinilor care decid să plece în concedii, în diverse deplasări şi nu-şi pot lua patrupedele cu ei.

Pensiune pentru urşi carpatini

În toamnă, grădina şi-a mărit efectivul de animale prin achiziţionarea a şase canguri Benett şi a unui lup polar de la o grădină zoologică din Nyiregyhaza, Ungaria. Potrivit directorului Bereczki Baltazar, animalele au stat, anterior importării în România, timp de şase luni în carantină pentru aclimatizare, conform normativelor europene.

Pentru fiecare exemplar s-a plătit circa 600 de euro, a precizat Bereckzi, potrivit căruia în prezent, la Zoo Târgu Mureş, există 76 de specii mari de animale, dar speră ca grupul de canguri să constituie atracţia sezonului de primăvară. În plus, Târgu Mureş va fi în curând singurul oraş din ţară cu o rezervaţie de salvare a puilor de urs.

Conducerea Grădinii Zoologice spune că puii de urs abandonaţi sau răniţi din toată ţara vor putea fi aduşi la Târgu Mureş. După ce animalele vor creşte, ele vor fi transferate la un centru similar, dar pentru urşi adulţi, din Zărneşti.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite