Fecalele umane, o ameninţare pentru Everest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Nepal consideră că fecalele umane lăsate în urmă de căţărătorii care vin să urce Everestul sunt o sursă importantă de poluare pentru cel mai înalt vârf muntos din lume.

Peste 700 de alpinişti şi călăuze petrec minim două luni pe versanţii Everestului în fiecare sezon, lucru care a devenit o ameninţare pentru siguranţa ecosistemului, dată fiind cantitatea de fecale şi urină care rămâne în urma oamenilor în mijlocul naturii, potrivit Huffington Post.

Ecologiştii susţin că guvernul nepalez trebuie să ia cât mai repede măsuri, pentru a crea un regulament de depozitare a deşeurilor umane care să fie respectat, mai ales că printre  echipamentele alpiniştilor nu se numără toalete portabile. 

În timpul expediţiilor, alpiniştii petrec alături de ghizi, perioade îndelungate pentru aclimatizare până la vârf perioadă în care aceştia ăşi creează propriile toalete, în natură. 

„De obicei, alpiniştii sapă gropi în zăpadă, pe care le folosesc pe post de toalete,” spune Ang Tshering, reprezentant al autorităţilor, însă reziduurile nu sunt niciodată  colectate din jurul celor patru tabere organizate între 5.300 de metri şi 8.850 de metri.

În 2014, anul alpiniştilor li s-a impus o cotă de circa 8 kilograme de gunoi, pe care aceştia să le aducă la bază în urma expediţiei, aceasta fiind cantitatea estimată în medie pentru o asemenea iniţiativă. Pentru a se asigura că se respectă această normă, echipele de alpinişti trebuie să depună la plecare o garanţie care echivalează cu 4.000 de dolari, sumă care nu se returnează decât dacă este respectată norma de colectare a deşeurilor.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite