Directorul Unifarm caută medicamente ieftine pentru bolnavii de cancer în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Ionel, directorul general al companiei Unifarm se află în Republica Moldova pentru a achiziţiona medicamente ieftine pentru bolnavii de cancer, dar şi pentru cei care suferă de boli hematologice şi tuberculoză.

"Azi am o întâlnire cu cei de aici, dar este vorba de un circuit, voi merge şi în Ungaria pentru a aduce medicamente, dar şi în alte ţări vecine", a declarat pentru adevărul.ro Adrian Ionel, directorul general al Unifarm.

În prezent, Unifarm a reuşit să aducă doar 14 din cele 24 de medicamente care sunt folosite în schemele de tratament pentru pacienţii bolnavi de cancer.

"Situaţia medicamentelor nu este roz deoarece Unifarm-ul nu a reuşit să achiziţioneze în totalitate medicamentele lipsă de pe piaţă din varii motive: unele nu se mai produc sau producătorii nu vor să le mai vândă la preţul din România, fiind cel mai mic din Europa. Cu alte companii Unifarm-ul nu are contracte pentru achiziţia acestor medicamente şi, după cum ştim, compania are un target în fiecare an, desi produce un 10% peste producţia targetată. În consecinţă, criza continuă", a declarat Cezar Irimia, preşedintele APCR.

Conform acestuia, companiile farmaceutice au fost rugate să se implice în aducerea medicamentelor lipsă în România.

"Lucrurile sunt destul de complexe din punct de vedere legislativ şi nu numai, de aceea i-am cerut domnului ministru să urgenteze rezolvarea acestor probleme administrative. Banii veniţi in Unifarm ne dau şanse mai mari în achiziţionarea produselor care pot fi achiziţionate", a completat Cezar Irimia.

OMS România: Nu avem capacitatea de a cumpăra toate medicamentele pentru TBC

În ceea ce priveşte tuberculoza multidrog rezistentă, România tratează incorect pacienţii din programul naţional, spune Iulian Petre, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). Rata supravieţuirii pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă trataţi în România este similară cu rata de supravieţuire a pacienţilor din alte ţări europene care nu beneficiază de niciun fel de medicaţie: doar 20%.

Şi în cazul acesta, multe dintre medicamente nu sunt pe stoc, iar Unifarm-ul a avut nevoie de o autorizaţie specială pentru a le aduce în regim de urgenţă în România. În perioada 25 februarie - 3 martie 2013, doi experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănăţăţii vor veni la noi în ţară pentru a sfătui autorităţile române cu privire la implementarea sistemului de licitaţii centralizate. Unul dintre cei doi experţi este specializat în achiziţii de medicamente TBC.

"Din punctul nostru de vedere, este important că ni s-a solicitat sprijinul. Problematica tuberculozei este un obiectiv important al OMS, mai ales că România a semnat un acord prin care se obligă să îmbunătăţească starea de sănătate a pacienţilor care suferă de această afecţiune. Medicamentele nu sunt destule, iar România nu are capacitatea să le cumpere pe toate. În acest sens, licitaţiile centralizate ar putea reprezenta o soluţie", a declarat pentru adevărul.ro doctorul Victor Olsavszky, şeful Biroului pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

800.000 de euro pentru achiziţia medicamentelor necesare

În luna ianuarie 2013, Guvernul a modificat actuala lege a sănătăţii, pentru a face un împrumut de 800.000 de euro la Trezoreria statului. Cu banii respectivi urmau să fie achiziţionate medicamente care lipseau, în special oncologice.

De asemenea, oficialii din Ministerul Sănătăţii au prezentat şi o notă referitoare la medicamentele oncologice, preşedintele CNAS şi secretarul general al Ministerului Sănătăţii fiind chemaţi în audienţă la cabinetul premierului Victor Ponta.

Documentul respectiv conţinea informaţii referitoare la mecanismul de finanţare a tratamentului oncologic în reţeaua spitalelor publice din Romania, cauzele apariţiei unor disfuncţii şi propunerile de soluţionare a acestora.

Sâmbătă, cu ocazia inaugurării secţiei de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, ministrul Eugen Nicolăescu a precizat că va fi modificată structura programului naţional de oncologie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite