Directorul Spitalului de Urgenţă Elias: „Toată presiunea din Sănătate goneşte medicii spre mediul privat”
0Managerul Spitalului Elias din Capitală, profesorul Doina Dimulescu, susţine că tot mai mulţi medici preferă să plece din sistemul public de sănătate şi să lucreze în cel privat, motiv pentru care cei care rămân sunt supraîncărcaţi şi nu mai fac faţă solicitărilor, devenind tot mai obosiţi.
„Problema este una foarte încurcată, pentru că toată această presiune care se pune pe lumea medicală în ultimii ani, goneşte toate generaţiile către mediul privat. Cei care rămân sunt supraîncărcaţi şi nu mai fac faţă solicitărilor iar pacienţii spun că nu li se oferă serviciile medicale la timp. Nu există o diferenţiere între specialităţile chirurgicale şi cele care la 13 pleacă acasă. Nu există nicio flexibilitate în mâna şefului de secţie sau a directorului care să ia măsuri atunci când vede că îi pleacă oameni din radiologie sau din terapie intensivă”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului de Urgenţă Elias din Capitală.
„Nu ai voie să le măreşti slariul cu un sfanţ, la astea se adaugă oboseala, în mod particular în spitalele de urgenţă, nu mai vorbesc ce o fi în spitalele judeţene unde sunt specialităţi întregi care s-au golit de oameni şi rămâne câte unu care se chinuie să facă faţă tuturor”, a mai arătat medicul.
Dimulescu: „Efectele se vor vedea într-un an, doi”
Medicul a explicat că adevăratele efecte se vor vedea într-un an, doi, când inclusiv generaţiile noi de medici, care vor termina Medicina, vor opta pentru sistemul privat de sănătate, dacă aleg să rămână să profeseze în România.
„Iar spitalele private abia aşteaptă să îi primească pe aceşti doctori. Problema gărzilor e un foarte serioasă. Nicăieri în lume doctorul nu mai rămâne a doua zi după gardă în spital. El n-are voie să lucreze dimineaţa de după gardă. Se ştie că oboseala de după noapte îţi scade atenţia şi apare o stare de aversitate. Sunt tot felul de neconcordanţe între legi. Codul muncii spune că nu poţi să obligi omul să lucreze în plus, legile noastre spun că dacă ai patru doctori pe secţie trebuie să acoperi tot programul”, a completat Dimulescu.
Peste 4.000 de medici părăsesc anual sistemul de sănătate românesc, fie prin pensionare sau deces sau pentru că aleg să lucreze în clinicile din străinătate.