De ce sunt cărţile din România scumpe şi care sunt titlurile cele mai furate din librării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce sunt cărţile din România scumpe şi care sunt titlurile cele mai furate din librării
De ce sunt cărţile din România scumpe şi care sunt titlurile cele mai furate din librării

În condiţiile în care salariul minim pe economie din România este de 8,7 ori mai mic decât cel din Franţa, românii trebuie să plătească pentru o carte doar de două ori mai puţin decât francezii. De cealaltă parte, numărul celor care preferă să fure cărţile decât să le plătească este în creştere.

Raportat la salariul minim, în România preţul unei cărţi este mai mare şi decât cel al cărţilor din Spania, Marea Britanie şi alte state europene, arată un studiu făcut de Ziarul Financiar. Analiza mai arată că diferenţele de preţ apar inclusiv la taxele care se plătesc către stat pentru fiecare carte comercializată.

Luată ca un exemplu, cartea "Cimitirul din Praga", scrisă de Umberto Eco, una din cele mai citite cărţi în 2011 cu aproape 15.000 de exemplare vândute, se vinde online cu 49,9 lei (11 euro) în România, un preţ cu circa 40% mai mic deât în Marea Britanie şi de două ori mai mic decât în Spania sau Franţa. În acest timp, salariul mediu în România este de 7,5 ori mai mic decât în Marea Britanie, de 4,6 ori mai mic decât în Spania şi de 8,7 ori mai mic decât în Franţa. 

Zero este TVA-ul la cărţi în Marea Britanie

Unul din răspunsurile date la întrebarea de ce sunt mai scumpe cărţile în România, vine din partea directorului general al editurii Polirom, Silviu Lupescu. "Ar fi cam mult de explicat de ce cărţile sunt scumpe, dar principala cauză este că preţul depinde în mod decisiv de tiraj (atât costurile de editare, cât şi cele de tipărire). În plus, pentru traduceri se adaugă costurile aferente", explică acesta pentru sursa citată.

Un alt motiv ar fi taxele colectate de stat pentru fiecare carte vândută. Astfel, în România TVA-ul este 9%, mai mare comparativ cu 7% în Franţa, 4% în Spania şi zero în Marea Britanie.

"Mănâncî. roagă-te, iubeşte", cea mai furată carte în 2011

La polul opus, o altă analiză făcută de reprezentanţii grupului de librării "Diverta", arată că volumul "Mănâncă, roagă-te, iubeşte", de Elizabeth Gilbert, a fost cea mai furată carte din reţea, anul trecut, cu 49 de exemplare lipsă la inventar.

Pe locul al doilea în topul cărţilor furate din lanţul de librării "Diverta" s-au clasat cărţile din seria "Amurg/ Twilight" - ediţia cartonată, cu 42 de exemplare lipsă, urmată de cartea pentru copii "Elefantul cu pătrăţele", cu 39 de exemplare furate.

Pe poziţia a patra s-a situat volumul "Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent", de Dale Carnegie, cu 31 de exemplare lipsă, la egalitate cu o altă carte semnată de Elizabeth Gilbert, "Şi am spus da, o poveste de iubire", şi cu "Viaţa nu-i croită după calapod", de Aurora Liiceanu.

Au mai fost furate din reţeaua Diverta volumele "Vertigo. Lista infinită", de Umberto Eco, cu 30 de exemplare lipsă, "Jurnalul unui puşti 2. Rodick e cel mai tare", de Jeff Kinney, cu 29 de exemplare lipsă, şi "Fotografia de călătorie", de Michael Freeeman, cu 28 de exemplare lipsă.

Pe ultimul loc în Topul 10 al cărţilor furate din reţeaua Diverta se află "Secretul: Învăţături zilnice", de Rhonda Byrne, cu 26 de exemplare lipsă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite