De ce mulți motocicliști își turează motoarele prin orașe: „Îți dă o senzație de putere, că poți zbura”
0Odată cu venirea primăverii numărul motocicliștilor a crescut pe străzile orașelor și totodată s-au înmulțit și plângerile cu privire la gălăgia produsă de aceștia, uneori la ore nepotrivite. Unii motocicliști au încercat să explice motivele zgomotelor produse de turațiile ridicate.

O petiție online adresată recent autorităților locale din Timișoara atrage atenția asupra disconfortului provocat de motocicletele turate excesiv, în special noaptea, pe străzile orașului.
Petiție pentru liniștea nocturnă de pe străzile Timișoarei
Aproape 400 de persoane au semnat documentul trimis către Primărie, Poliția Locală Timișoara și Inspectoratul de Poliție Județean Timiș. Autorii sesizării se declară nemulțumiți de nivelul ridicat de zgomot generat de motocicletele turate la maximum.
„Zgomotul produs de motoarele modificate sau conduse agresiv ne afectează grav calitatea vieții: tulbură somnul, provoacă stres și are un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale a cetățenilor”, se arată în petiție.
Semnatarii solicită autorităților intensificarea controalelor rutiere, în special după ora 22:00, sancționarea celor care circulă cu motociclete modificate sau care depășesc limitele legale de zgomot, precum și montarea unor radare fonice în zonele afectate.
„Zgomotul excesiv nu este un moft, este o problemă reală, care afectează sute sau mii de locuitori ai Timișoarei. Avem dreptul la odihnă și la un mediu liniștit. Acești teribiliști trebuie opriți”, încheie autorii petiției.
Unii locuitori ai orașului susțin că se confruntă frecvent cu astfel de probleme. Unul dintre ei reclamă, într-o postare pe Reddit, că nu mai poate dormi noaptea cu geamurile deschise.
„La mine parcă e război, între 9 seara și 2 noaptea, de la câte motoare trec. Nu am nimic împotriva mașinilor sau motocicletelor care circulă chiar și noaptea, atâta timp cât nu sunt tunate astfel încât să scoată cel mai oribil zgomot. Din păcate, în zona asta se fac încontinuu gogoși, drifturi, curse cu mașini și motoare modificate, iar zgomotul mă deranjează constant, chiar dacă trăiesc aici de-o viață”, scrie acesta.
Locuitorii din orașele mari, cei mai afectați de zgomotul motoarelor
Pentru România, Timișoara este un oraș mare, dar în comparație cu alte capitale europene, pare mic și chiar liniștit, îl contrazice un tânăr, adăugând că gălăgia produsă de motocicliști este o consecință a dezvoltării orașului.
„Și ce ar trebui să facă poliția? Să trimită oamenii acasă dacă îi prinde noaptea pe străzi? Motocicletele sunt legale, omologate. Pe vremea lui Ceaușescu, dacă te prindea Miliția (cum se numea atunci poliția) pe stradă la ore târzii, te lua la întrebări imediat”, susține acesta.
În Cluj Napoca, Iași și București, unii localnici au reclamat situații asemănătoare, cu privire la zgomotele făcute de motocicletele turate.
„Nu înțeleg fascinația unora cu motocicletele de a face atâta gălăgie. Nu poți ieși la o plimbare liniștită, că apare unul, turând motorul la un nivel de decibeli insuportabil. Trezește copiii, sperie animalele, deranjează pe toată lumea, iar el este în extaz. Ajutați-mă să-l înțeleg, vă rog”, se plânge un clujean pe rețeaua de socializare.
Un locuitor din Iași și-a exprimat, la rândul lui, frustrarea față de motocicliștii din orașul său care produc zgomot excesiv.
„A venit căldura și a reînviat comunitatea moto. În weekend m-am plimbat și eu cu familia, de jos de la CCS până sus la rondul de la Agronomie și înapoi. Vă întreb din curiozitate: care este motivul pentru care mulți motocicliști își turează atât de tare motoarele? De cel puțin 10 ori am avut neplăcerea să rămân „surd” de o ureche pentru câteva secunde... De ce fac asta? Care este explicația din spatele acestui comportament?”, întreabă acesta.
Sunt „vestitorii primăverii”, îi răspunde, ironic, un alt român.
Cum explică motocicliștii zgomotele deranjante
Un motociclist spune că turatul motorului e un obicei prost, dar foarte satisfăcător pentru cel care îl conduce.
„Vibrația motorului sub tine îți dă o senzație de putere pe care nu ai cum să o înțelegi decât dacă o trăiești. Faptul că, în momentul în care turezi, ai senzația că poți „zbura” (uneori și la propriu) în secunda următoare este o formă de eliberare, un sentiment intens de control și adrenalină. Pueril? Poate. Real? Cu siguranță”, adaugă acesta.
El mai spune că motocicletele vechi mai trebuie turate din când în când din motive tehnice: unele au relantiul prost reglat și se pot opri dacă nu sunt turate puțin.
„Și atrage priviri. Unele sunt admirative, altele clar nu. Din experiența mea, copiii mici sunt extrem de fascinați de motociclete și zgomotul lor. Mulți fac semn cu mânuțele să turezi motorul, iar unii motocicliști le răspund”, adaugă acesta.
Un alt motociclist afirmă că nu turează motorul în mod intenționat, dar tobele motocicletei lui, deși sunt standard se aud destul de tare, pentru că așa e motocicleta din fabrică.
„Încerc să merg cât mai liniștit în orele de liniște și dimineața, când plec la muncă. Dacă turez motorul, o fac doar când e vreun copil lângă mine și îmi cere asta. Să le vezi fețele cum zâmbesc când îi las să apese maneta pentru cinci secunde”, adaugă acesta.
Un alt român, care conduce o motocicletă sport care ar putea fi foarte gălăgioasă, spune că în general justificarea motocicliștilor este că turează motoarele pentru vizibilitate și siguranță, deci ca să-și facă simțită prezența în trafic.