Cursuri speciale pentru copiii care se reîntorc din străinătate în școala românească. „E alt stil de viață, alt sistem”
0Din acest an școlar, elevii care în ultimii doi ani nu au frecventat cursurile unei școli din România pot beneficia de cursuri de limbă, cultură și civilizație națională în cadrul unor grupe constituite special pentru a le înlesni integrarea.

Inspectoratul Școlar Județean este instituția la care pot fi depuse cereri pentru înscrierea la aceste cursuri organizate în cadrul unor „grupe de acomodare” și predate de profesori de limba și literatura română.
Conform metodologiei aprobate în acest sens, odată intrat în acest program elevul va beneficia de 76 ore, câte două pe săptămână. Dacă înscrierea la curs nu se face la începutul anului școlar, orele rămase vor fi continuate în anul școlar viitor. Aceste grupe de acomodare se constituie pe nivel de învățământ: primar, gimnazial, liceal. Grupele respective trebuie să aibă minimum opt elevi, numărul maxim de elevi/grupă fiind de 14.
Cursurile se adresează, precizează reprezentanții IȘJ Olt, elevilor care nu au studiat în ultimii doi ani în România, iar cazurile românilor care au plecat însoțiți de copii în străinătate, însă revin după câțiva ani, sunt din ce în ce mai dese. Poate fi vorba de elevi care au absolvit o parte din anii de școală în România, după care au continuat în altă țară și acum revin după mai bine de doi ani de absență. Pot fi însă și copii care nu au studiat niciodată în România, dar care s-au întors împreună cu familia și sunt nevoiți să se integreze. Tot în aceste grupe de acomodare pot fi de asemenea cuprinși și copiii refugiați în România împreună cu membri ai familiei.
„Pentru copii orice schimbare este grea”
Psihologii din școli sunt primii care au sesizat, deja de câțiva ani, că elevii care se întorc cu familia în România, după ani petrecuți în altă țară, au nevoie de sprijin la fel ca și copiii rămași acasă și afectați de plecarea părinților lor la muncă în străinătate.
„În general, pentru copii orice schimbare este grea. Pe copil dacă l-ai scos din zona lui de confort, din programul lui, din stilul lui de viață, are deja o problemă de acomodare, o putem numi. Pentru că trece prin etape. Întâi e entuziasmul că a venit, și-a schimbat locul, apoi greutățile momentului cărora trebuie să le facă față. Și sunt provocări, pentru că pe lângă limbă - oricât s-ar fi vorbit ea în casă, faptul că nu a fost scris, citit, e o problemă - e un alt stil de viață cu care trebuie să se acomodeze, alt sistem, alți profesori în sine, luați ca atare”, spune psihologul Loredana Stroiuleasa.
Consilierii școlari, acolo unde școlile au un astfel de specialist, sunt primii solicitați să ajute atunci când situația o impune.
„În general consilierii școlii oferă sprijin. Orice profesor care are în clasă un copil remigrat știe că trebuie să apeleze la consilierul școlar din școală sau către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională să vină un consilier școlar care să stea de vorbă cu copilul”, completează Stroiuleasa.
Orele de limba română vor fi susținute în cadrul acestor grupe de profesori care vor fi plătiți în regim de plata cu ora. De asemenea, mai prevede metodologia, cursurile vor putea fi susținute fie față în față, fie hibrid, fie exclusiv online. Înscrierile la aceste grupe se pot face pe tot parcursul anului școlar.
Primele încercări de a le preda copiilor care vin dintr-un alt sistem de învățământ cursuri de limbă română au fost susținute, în Olt, într-un cadru formal, pentru copiii refugiați din Ucraina.