Cumpărături online în siguranță. Ce recomandǎ specialiștii în securitate cibernetică

0
Publicat:

Sărbători de Paște fără cadouri nu există, iar în această perioadă cumparaturile pe internet aproape au explodat. Însă, tot acum se înmulțesc și fraudele online. Reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică recomandă vigilență maximă pentru a nu rămâne și fără cadouri, și fără bani în cont.

Cumpărăturile online te-ar putea lăsa cu conturile goale. Sursa foto: arhivă
Cumpărăturile online te-ar putea lăsa cu conturile goale. Sursa foto: arhivă

Să cumperi de pe un site este rapid, simplu și eficient căci totul se află la doar un click distanță. Inclusiv escrocii, care de-abia așteaptă să le cazi în capcană. Este motivul pentru care specialiștii în securitate cibernetică vin cu un set de recomandări care ar trebui respectate de fiecare dată când cumpărăm online.

Folosește site-uri românești pe cât se poate. Motivul? În cazul în care te confrunți cu anumite probleme, acestea, față de cele din străinătate, pot fi mult mai ușor de detectat. Fie nu ți se livrează produsul la timp, fie îl primești cu defecte sau deși l-ai achitat nu-l primești deloc, tu, ca și consumator, ai șanse mari să-ți recuperezi paguba.

Verifică înainte să cumperi. Specialiștii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să verifice cu mare atenție recenziile site-ului sau ale produselor pe care doresc să le cumpere. Experiența altor clienți s-ar putea să-ți folosească mai mult decât crezi. Este posibil să afli că site-ul respectiv nu este de încredere. La fel și în ceea ce privește produsele, caută informații despre calitatea lor și achiziționează-le în cunoștință de cauză. Dacă produsul comandat nu sosește la timp, contactează imediat vânzătorul. Dacă nu răspunde, contactează banca, ne mai sfătuiesc specialiștii.

Atenția la modalitatea de plată! Folosește cardul de credit! În cazul unei fraude online, spun experții, vei avea mai multe șanse să-ți recuperezi banii. În ceea ce privește plata, folosește servicii de plăți sigure. Specialiștii recomandă să evităm transferurile bancare.

Plătește doar când ai o conexiune sigură la internet. Experții în securitate cibernetică recomandă să evităm folosirea hotspot-urilor publice de Wi-Fi pentru că nu sunt mereu sigure. Sfatul experților este să le evităm mai ales pe cele necunoscute și care nu solicită autorizare. Motivul? Administratorii respectivei rețele au acces la tot traficul realizat pe durata conectării. Dispozitivele conectate la o rețea publică nu trebuie utilizate pentru plăti sau pentru introducerea de parole.

Tentația reclamelor

Atenție la reclame, „oferte miraculoase”, „afaceri-bombă”. Dacă e prea frumos ca să fie adevărat, atunci, cel mai probabil, chiar nu este. Mare atenție și la ferestrele de tip pop-up care îți spun că ai câștigat un premiu fabulos.

Alte sfaturi se referă la folosirea dispozitivelor sigure, în care ai încredere. Asta înseamnă să avem grijă la actualizările de sistem și securitate ale telefoanelor, laptopurilor, calculatoarelor pe care le folosim la efectuarea tranzacțiilor. Nu în ultimul rând, specialiștii în securitate cibernetică ne recomandă să sesizăm poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu am devenit victima acesteia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite