Primul exerciţiu de securitate cibernetică din România, dedicat companiilor din energie, organizat luni

0
Publicat:

Ministerul Energiei organizează, luni, la Palatul Parlamentului, în colaborare cu mai multe entităţi, un eveniment dedicat primului exerciţiu de securitate cibernetică din România.

Securitate cibernetică și AI: FOTO Shutterstock
Securitate cibernetică și AI: FOTO Shutterstock

Exerciţiul are scopul de a stabili nivelul de pregătire al companiilor din energie pentru a face faţă unor eventuale atacuri cibernetice.

„Pe baza exerciţiului se va face o evaluare a riscurilor, iar în funcţie de rezultate se vor stabili nevoile de constituire de SOC / SIRT, respectiv planurilor de achiziţii pentru bunuri şi servicii în securitate cibernetică", precizează Ministerul Energiei, potrivit Agerpres.

Evenimentul va fi deschis de Sebastian Burduja - ministrul Energiei, Bogdan Ivan - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, şi Dan Cîmpean - directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

„Utilizarea ilegală a tehnologiilor deepfake și răspândirea de fake news subminează încrederea în instituțiile noastre”

Amintim că, săptămâna trecută, două materiale false, în care era folosită imaginea și vocea Ministrului Energiei, Sebastian Burduja, au început să circule în spațiul public. În acestea se pretindea că ministrul Energiei promovează o platformă de investiții care nu există.

Este vorba de un video deepfake și un articol de fake news, ambele conținând linkuri cu parametri UTM, care pot reprezenta amenințări cibernetice.

 Ministerul a sesizat DIICOT și a cerut eliminarea acestui conținut fals de pe Internet.

„Utilizarea ilegală a tehnologiilor deepfake și răspândirea de fake news subminează încrederea în instituțiile noastre și afectează securitatea națională. Este crucial să fim proactivi, dar și să combatem aceste atacuri asupra adevărului și integrității. Contăm pe vigilența și responsabilitatea voastră!”,  a transmis ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite