Cum schimbă noul Cod contractele de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în resurse umane din firme au lucrat intens în ultimele săptămâni pentru a pune în practică legea intrată în vigoare la 1 mai. Firmele au stabilit criteriile de performanţă. Inspectoratele teritoriale de muncă acordă în continuare asistenţă societăţilor care vor lămuriri referitoare la modificările din Codul Muncii.  

Marilena Balabuti, şef Birou legislaţie - contencios din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, spune că la 11 mai se va mai organiza o întâlnire cu angajatori din Capitală care mai au nelămuriri referitoare la modificări. „Foarte multe firme au cerut ajutor şi continuăm să le acordăm asistenţă. Inspectorii de specialitate din toată ţara pot fi abordaţi pentru orice mică nelămurire", spune Balabuti.

Ce schimbări s-au produs imediat

La sfârşitul lunii aprilie, juriştii şi personalul din departamentele de resurse umane ale companiilor au avut o mulţime de lucru, pentru a pune în practică noua legislaţie a muncii.  În primul rând, s-au stabilit criteriile de evaluare a performanţei, unde nu existau deja, pentru ca de la 1 mai să fie introduse în contractele de muncă individuale. Criteriile şi procedurile sunt formulate pentru toţi angajaţii unei firme, nu pentru fiecare angajat în parte şi sunt specificate în regulamentul intern.

Orice modificare ulterioară a acestor documente se va face cu acordul ambelor părţi şi se transformă în act adiţional la contractul individual de muncă. Actele adiţionale la contract trebuie încheiate în cel mult 20 de zile de la producerea modificării. Firmele care au angajaţi de noapte şi-au recalculat cheltuielile cu personalul şi au schimbat statele de plată, fiindcă sporul pentru această muncă a crescut de la 15% la 20%.

Acolo unde existau concedii programate, se pot modifica termenele, deoarece noul Cod al Muncii îl obligă pe angajator să acorde minimum 10 zile lucrătoare succesive, în cazul concediului fracţionat, în loc de 15, cum era până acum. Firmele cu angajaţi pe contracte pe perioadă determinată pot prelungi colaborarea cu încă un an.

Perioadele de probă se lungesc şi ele, la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie, şi la 120 de zile pentru cele de conducere. În cazul demisiei, un salariat pe post de execuţie este obligat să stea în preaviz 20 de zile, în loc de 15, iar un manager - 45 de zile.  Firmele pot opera mai uşor concedieri individuale pe motiv de necorespundere profesională, dar acestea nu pot fi efectuate fără evaluarea amintită de Cod.

Concedieri colective

FMI-ul presează Guvernul să restructureze companiile cu capital privat de stat, iar preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin estimează că peste 30.000 de persoane vor fi trimise acasă ca urmare a acestui proces. Ei bine, deoarece a intrat în vigoare noul Cod, viitorii disponibilizaţi vor fi selectaţi pe criteriul performanţei mai întâi. Este vorba de obiectivele de performanţă stabilite unilateral de către angajator. Pe lista rezultată astfel se vor aplica acele criterii sociale care primau până acum.

42.000 de joburi apărute în două zile

Încă din prima zi lucrătoare în care s-a aplicat Codul, Guvernul a trimis inspectorii de muncă să caute firmele care utilizează lucrători fără întocmirea actelor legale. Într-un bilanţ pe două zile, ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, se lăuda că au fost încheiate aproape 42.000 de contracte de muncă, cu mult peste numărul obişnuit.

Nu se ştie însă dacă ele au apărut datorită flexibilizării Codului sau de teama controalelor anunţate împotriva muncii „la negru". Ce-i drept, noul Cod prevede amenzi de patru ori mai mari faţă de cele de până acum. Pentru cinci muncitori „la negru", angajatorul poate plăti o amendă de 20.000 de lei.
Dacă este prins cu mai mult de cinci lucrători fără acte, el riscă o închisoare de cel mult doi ani. De asemenea, instanţa poate interzice accesul la fonduri europene al unei firme, pentru o perioadă de maximum cinci ani. Controalele inspectorilor de muncă au început în domenii care utilizează frecvent muncitori la negru, dar vor fi extinse în toate industriile.

Codul, reeditat

În urma cererii mari şi a epuizării primului tiraj în doar câteva zile, Editura Adevărul a retipărit „Codul Muncii 2011 pe înţelesul tuturor". Ediţia a II-a a volumului va putea fi găsită la toate chioşcurile de ziare din ţară, mâine 6 mai, numai cu ziarul „Adevărul". Volumul care are 208 pagini şi costă 7,99 de lei este scris într-un limbaj accesibil tuturor şi conţine adnotări făcute de o echipă de specialişti de la Casa de avocatură „Pop, Savin&Asociaţii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite