Cum ne păzim copiii de pedofilii de pe internet. Sfaturile unui psiholog clinician

0
Publicat:

În ultimii ani, numărul cazurilor în care minorii au fost abuzaţi prin intermediul internetului a suferit o creştere semnificativă. Astfel, mediul online este considerat nesigur pentru minori de către psihologi.

Abuz asupra minorilor SURSĂ FOTO Shutterstock
Abuz asupra minorilor SURSĂ FOTO Shutterstock

Conform specialiştilor, internetul poate fi o adevărată capcană pentru tinerii neformaţi, care pot fi ademeniţi foarte uşor de către agresori. Chiar dacă în cele mai multe cazuri de abuz în mediul online victimile nu se întâlnesc niciodată cu agresorul, perverşii de pe internet pot prezenta un real pericol prin materialele pe care le distribuie către minori.

Ce mijloace folosesc agresorii

Conform psihologilor, cele mai folosite mijloace de către agresori sunt reţelele de socializare, camerele de discuţii virtuale, platformele online de apelare sau chiar paginile web dedicate jocurilor online. 

,,Această ademenire are loc când un adult ia legătura cu un copil, în scopuri sexuale. Agresorii îi ademenesc pe minori, pentru a se împrieteni şi reuşesc, de multe ori, să capete încrederea celor mici. Astfel, prin această legătură care se crează, copilul este pregătit ca mai târziu să accepte un contact mai apropiat, poate intim, ce are loc online sau în realitate. Vorbim despre persoane cu înclinaţie spre pedofilie. Acţiunile lor sunt premeditate şi reuşesc să-i manipuleze pe minori prin abordări iniţial fără caracter sexual. Astfel, abuzatorul ajunge să adauge elemente cu caracter sexual şi expediază materiale pornografice, pentru a-l convinge pe copil că acest comportament este unul perfect normal", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Aceşti copii sunt cei mai expuşi pericolului

Conform specialiştilor, există şi anumite categorii de copii care pot pica mult mai uşor în capcana pedofililor din online. Astfel, părinţii sunt primii care trebuie să ia măsuri pentru a preveni apariţia unui incident neplăcut.

,,Din categoria de risc fac parte copiii neinformaţi cu privire la riscurile la care se supun când intră în mediul online. Totodată, copiii care au probleme în familie, care sunt hărţuiţi şi izolaţi pot fi foarte vulnerabili. Agresorii cunosc foarte bine aceste aspecte şi stiu foarte bine să îşi aleagă victima. Un astfel de copil, cu probleme în familie şi în societate, va accepta să se deschidă în faţa abuzatorului şi va avea încredere în el. Părinţii joacă cel mai important rol în această ecuaţie. Trebuie să existe discuţii libere între părinte şi copil cu privire la riscurile de pe internet. Astfel, îi putem învăţa pe copii să recunoască dacă există un pericol", a adăugat psihologul clinician.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite