Cu câte pachete de țigări poți intra legal în România. Dispozitivele care „văd” în spațiile greu accesibile VIDEO

0
Publicat:

Numărul de pachete de țigări cu care treci frontiera în România face diferența între traficul legal și contrabandă.  Polițiștii de frontieră se ajută de dispozitive performante pentru a  depista transporturile ilegale.

Din totalul bunurilor ajunse ilicit pe teritoriul României, țigaretele ocupă cel mai mare segment. În anul 2022 au fost confiscate țigarete ajunse ilegal în România în valoare de 73,42 milioane lei, dar și 74 mijloace de transport folosite pentru acest trafic. În 2023, până în prezent, valoarea țigaretelor capturate de autorități a depășit deja 86 milioane lei, o treime din capturi fiind operate pe granița de sud, cu Bulgaria.

Polițiștii folosesc dispozitive din ce în ce mai performante FOTO: Alina Mitran
Polițiștii folosesc dispozitive din ce în ce mai performante FOTO: Alina Mitran

Traficul prin punctele de trecere a frontierei nu se mai face preponderent cu camionul, spun polițiștii din punctul de frontieră Calafat, în la fel de mare măsură încercându-se trecerea frauduloasă a diverselor mărfuri (dintre acestea țigările fiind cele mai multe) și cu autoturisme și autoutilitare.  

În privința țigaretelor, prețul mai mic cu aproximativ 10 lei/pachet în Bulgaria față de România a determinat, arată datele din acest an, o intensificare a traficului ilicit. Dacă nu vorbim de țigările produse și comercializate legal în țara vecină, ci de țigări produse în fabrici clandestine, prețul de vânzare al acestora în România este chiar mai mic, iar cererea mare, contrabandiștii asumându-și riscuri în vederea unui câștig enorm.

Ce spune legea despre cantitățile care pot fi introduse legal în România

Conform Codului Vamal, constituie contravenție și se pedepsește cu o amendă de la 5.000 la 10.000 de lei și confiscarea bunurilor introducerea prin punctul vamal a unei cantități de țigarete nedeclarate, în valoare de până la 20.000 de lei. Tot Codul Vamal spune că introducerea prin punctul vamal a unei cantități de țigarete nedeclarate cu o valoare de peste 20.000 de lei reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Codul Fiscal, pe de altă parte, stabilește care este cantitatea de țigarete pe care o putem deține la intrarea în țară, pentru care nu riscăm sancțiuni. Astfel, limita maximă legală de țigarete ce poate fi introdusă în România este de două pachete a câte 20 de țigarete dintr-un stat non-UE și de 800 de țigarete, echivalentul a 40 de pachete, dintr-un stat membru UE.

Deținerea sau comercializarea țigaretelor fără timbru fiscal sau cu timbru fiscal necorespunzător, ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 de țigarete, constituie în schimb infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 4 ani.

Cum descoperă polițiștii transporturile ilegale

Polițiștii de frontieră au la dispoziție aparatură care permite controlul în punctul de trecere a frontierei și în spațiile aparent inaccesibile, pe care traficanții le folosesc de obicei. Astfel, cu ajutorul unui aparat care afișează anumite valori în funcție de încărcătura declarată se poate stabili dacă în spațiul respectiv ar putea fi ceva suspectat. Un alt dispozitiv, dotat cu o cameră video montată în vârful unui segment care poate fi strecurat în spațiile foarte înguste, permite vizualizarea acestor spații și stabilirea eventualelor puncte „nevralgice” în care căutarea trebuie extinsă.

Traficul ilicit se face în egală măsură cu autocamioanele și cu autoturismele FOTO: A.M.
Traficul ilicit se face în egală măsură cu autocamioanele și cu autoturismele FOTO: A.M.

Și câinii polițiști au rămas ajutoare de bază în punctele de trecere a frontierei, fiind și aceștia folosiți frecvent pentru a detecta transporturile suspecte.

Cu doar câteva zile în urmă, polițiștii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu au primit, cu titlu de donație, din partea firmei BAT, câteva zeci de binocluri cu termoviziune, cu funcție de înregistrare foto și video, precum și camere de supraveghere video care permit detectarea și fotografierea numerelor de înmatriculare ale autoturismelor. 

Donația a venit în urma unei analize a industriei tutunului care a indicat o creștere mare, pe frontiera de sud, a fenomenului contrabandei cu țigarete.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite