COVID-19. Cum ne pregătim pentru valul 7

0
0

Ultimele date oficiale anunțate de Ministerul Sănătății arată 1.419 cazuri noi de persoane infectate în ultimele 24 de ore cu SARS-CoV-2 din 3.624 de teste efectuate și 20 de decese raportate.

Experții avertizează că pandemia nu s-a terminat Foto: Shutterstock
Experții avertizează că pandemia nu s-a terminat Foto: Shutterstock

În spitale, se află internate 1.349 de persoane, dintre care 122 la ATI. Din totalul pacienților internați, 93 sunt minori.

Cercetătorul Octavian Jurma notează pe pagina sa de socializare că, săptămâna trecută, am ieșit formal din valul 6, dar că pandemia nu s-a terminat. „Nu trebuie să uitam că valul 6 este doar primul val de vară prin care a trecut România de la debutul pandemiei. Ieșirea timpurie din valul 6 lasă loc pentru un val de toamnă și e posibil să asistăm la tranziția către un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an”, subliniază cercetătorul.

Specialistul atrage atenția că valul 7 poate debuta la finalul lunii octombrie sau începutul lui noiembrie, în funcție de momentul în care versiunile dominante din noile generații vor ajunge în țară. „Dintre acestea, versiunile BA.4.6, BQ.1.1, BA.2.3.20 și BA.2.75.2 sunt cele mai infecțioase în acest moment. Dintre noile generații de virusuri, până acum doar versiunile BA.2.75 «Centaurus» și BA.4.6 au fost confirmate în România, în august”, mai spune Jurma.

În cazul în care debutul valului 7 va fi în noiembrie, în România, vârful va fi atins în decembrie, situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum, mai spune Jurma.

Cea mai importantă măsură de protecție, adaugă cercetătorul, este vaccinarea cu noile versiuni ale vaccinului anti-COVID: „Apoi, sunt măsurile familiare, de bun-simț, care definesc noua normalitate în pandemie: testarea, masca în spațiile publice închise, distanțarea, igiena și calitatea aerului. Este importantă și medicația antivirală eficientă (Paxlovid) pentru cazul nefericit în care ne infectăm”.

Ce se întâmplă în alte țări

Germania a pus în practică, de sâmbătă, mai multe măsuri pentru prevenirea unui nou val COVID-19 în toamnă şi iarnă. Astfel, măştile FFP2 devin obligatorii de la vârsta de 14 ani în trenurile de lungă distanţă. Anterior, măştile chirurgicale erau suficiente. Acestea rămân însă acceptate pentru copiii de la 6 la 13 ani. Măştile FFP2 sunt, de asemenea, obligatorii în spitale, case de bătrâni şi cabinete medicale. Un test negativ este necesar pentru vizitatorii caselor de bătrâni şi spitale. Angajaţii trebuie testaţi de mai multe ori pe săptămână.

Pe de altă parte, obligaţia măştii în avion nu mai este în vigoare de la 1 octombrie. Multe ţări din UE şi companii aeriene au relaxat deja această măsură în timpul verii.

Tot de sâmbătă, autorităţile locale pot impune purtarea măştilor în trenuri şi autobuze, precum şi în spaţiile publice interioare precum magazine şi restaurante. Un test poate fi necesar şi în şcoli şi creşe. De asemenea, se poate impune masca, de la 11 ani, pentru a menţine şcolile cu prezenţă fizică.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Karl Lauterbach, Germania se află „în mod clar la începutul unui val de toamnă şi iarnă”, dar şi ţara este mai bine pregătită decât anul trecut.

67.054 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite