Copiii români cu malformaţii cardiace, operaţi în continuare de medicii italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Autorităţile au anunţat prelungirea acordului în baza căruia medici din Italia asigură operaţii copiilor cu probleme cardiovasculare şi pregătirea medicilor români.

Medicii italieni vor continua să opereze pe cord copiii români. Acordul a fost prelungit pe o perioadă de trei ani printr-un act adiţional încheiat între Ministerul Sănătăţii, Grupul San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România. 

În baza acestui acord, micuţii cu malformaţii cardiace congenitale sunt operaţi în România şi vor continua să fie, la Spitalul „Marie Curie”, de către medici italieni, dar şi de medici români calificaţi şi doar cazurile grave vor ajunge în Italia. Aceasta pentru că cei 10 ani în care acest acord a funcţionat nu a permis dezvoltarea acestei specialităţi suficient de mult în România. 

„Dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pentru copii, un capitol aproape inexistent după Revoluţia română din 1989, a ajuns în acest moment, datorită acestui parteneriat şi datorită unor oameni inimoşi, a ajuns la maturitate. În curând, România probabil că va atinge sustenabilitatea unui program care să poată să ofere intervenţii chirurgicale tuturor copiilor din România în zona aceasta a chirurgiei cardiovasculare şi din această cauză acordul pe care l-am semnat astăzi va consfinţi continuarea acestui proiect, pe de o parte, şi extinderea lui”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

700 de copii cu malformaţii, operaţi 

Prof. Tammam Youssef din Italia, directorul medical internaţional al Grupului San Donato, coordonatorul proiectului România, a explicat că astfel de operaţii au loc în Italia de circa 40 de ani şi că, pentru a realiza o operaţie complexă de cord la copii, este nevoie de circa 50 de specialişti. Acesta a mai spus că, anual, 1.500 de copii cu malformaţii cardiace sunt operaţi în România, dintre care 100-150 reprezintă urgenţe cardio-pediatrice. Pentru a le rezolva pe toate ar fi nevoie în România de funcţionarea a cinci centre precum cel existent la „Marie Curie”. 

În cei 10 ani de funcţionare a acordului, a mai spus universitarul, au fost operaţi pe cord 700 de copii români şi au fost pregătiţi 150 de specialişti. Alte zeci se află pe listele de formare. 

O operaţie pe cord la copii costă, în regiunea italiană Lombardia, circa 17.000 de euro, în timp ce în Germania, a mai spus profesorul, costurile pot ajunge şi la 100.000-150.000 de euro. 

În baza Acordului, intervenţii chirurgicale vor avea loc nu doar la Bucureşti, ci şi la spitale din Timişoara şi Iaşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite