Cofinanţarea, factor-cheie în atragerea fondurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de absorbţie a banilor de la Uniunea Europeană a fost îngreunat în ultimii doi ani de reducerea capacităţii agenţilor economici de a contribui la finanţarea proiectelor. Solicitantul de fonduri europene trebuie să păstreze o relaţie strânsă cu banca pentru a putea derula proiectul fără a întâmpina probleme de finanţare pe parcurs.

Cofinanţarea proiectelor de investiţii cu fonduri europene nerambursabile reprezintă, mai ales în condiţiile economice actuale, o problemă spinoasă pentru aproape orice agent economic sau instituţie publică. Cu cât valoarea investiţiei este mai mare, cu atât problema asigurării părţii de finanţare devine şi mai delicată. Înainte de a demara un proiect, orice agent economic trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte de natură financiară. Fondurile europene neram­bursabile nu sunt acordate niciodată înainte de demararea investiţiei. Ele sunt transferate solicitanţilor numai după prezentarea unor documente justificative în care se prezintă valoarea şi modalitatea de cheltuire a bugetului disponibil. Mai exact, aceste fonduri nu se acordă în avans. De aceea, orice investitor trebuie să aibă o anumită sumă disponibilă pentru demararea afacerii, valoare estimată în urma calculelor din proiect.

Foarte important este faptul că, aproape în toate cazurile, solicitantul de fonduri europene trebuie să suporte o parte dintre costurile investiţiei, fie din resurse proprii, fie prin credit contractat de la bancă. De exemplu, pentru o finanţare nerambursabilă de 80% din valoarea eligibilă a proiectului, solicitantul trebuie să acopere diferenţa de 20%. În plus, pentru ca derularea proiectului să nu întâmpine dificultăţi, beneficiarul trebuie să aibă capacitatea de a asigura bunul mers al proiectului prin deţinerea fondurilor necesare, până la primirea tranşelor de finanţare. Între aceste tranşe, proiectul trebuie să-şi urmeze cursul. Aşadar, cheltuielile de acest tip trebuie să fie pe primul plan atunci când se ia în calcul demararea procedurilor de obţinere a fondurilor europene.

Relaţia cu banca, esenţială

Contribuţia solicitantului la finanţarea proiectului poate fi asigurată din surse proprii sau printr-un credit bancar. Totuşi, relaţia solicitantului cu banca nu se opreşte la acordarea unui împrumut. Instituţiile bancare vin în sprijinul agenţilor economici care vor să atragă fonduri de la Uniunea Europeană şi oferă de la consultanţă privind eligibilitatea proiectului şi alcătuirea optimă a bugetului pe proiect şi până la produse speciale, linii de cofinanţare sau prefinanţare, scrisori de garanţie bancară, scrisori de confort sau conturi speciale pentru derularea proiectului.

Mai multe garanţii

Autorităţiile au modificat anul trecut procedurile cu privire la furnizarea de fonduri către solicitant pentru a putea dovedi atât capacitatea, cât şi sursa, cofinanţării proiectului. Astfel, solicitantul va trebui să prezinte mai multe documente specifice emise de instituţiile financiare. În cazul în care cofinanţarea este asigurată din fonduri proprii şi certificate de depozit cu o scadenţă mai mică sau egală cu trei luni, solicitantul trebuie să prezinte extrasul de cont bancar, datat şi vizat cu cel mult cinci zile lucrătoare înainte de data depunerii.

Dacă solicitantul asigură cofinanţarea din granturi, sponsorizări, donaţii, extrasul de cont trebuie să fie datat şi vizat de bancă cu o maturitate mai mică sau egală cu trei luni, înainte de data depunerii. Acesta trebuie să fie însoţit de un document care să ateste sursa respectivă, emis de organizaţia care a acordat sprijinul financiar. De asemenea, se prezintă extras de cont, dar şi Formularul de achiziţie de titluri de stat, emise şi vizate de bancă, în cazul cofinanţării prin titluri de stat cu o scadenţă mai mică sau egală de trei luni faţă de data depunerii.

Beneficiarul va putea apela

la emiterea de către bancă a unei Scrisori de Confort - certificat de confirmare de fonduri - cu o valabilitate de 120 zile de la data emiterii acesteia. Dacă solicitantul nu va depune aceste documente în termen de 60 de zile de la data notificării selectării, semnarea contractului va fi respinsă. Înainte de aceste modificări, solicitantul completa o declaraţie pe propria răspundere prin care se angaja că dispune de cofinanţare.

Puncte forte

Cu un start destul de lent în 2007-2008, rata de absorbţie a fondurilor aproape că s-a triplat în ultimul an. Accelerarea absorbţiei s-a datorat în principal colaborării băncilor cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Eximbank, spune Marius Radu, coordonator fonduri europene în cadrul UniCredit Ţiriac Bank. Garanţiile de stat din partea acestor instituţii pot acoperi până la 80%-100% din valoarea împrumutului. Un alt sprijin a constat în creditul punte, pe care băncile îl acordă pentru ca beneficiarii să aibă asigurate fluxurile până la efectuarea rambursărilor de către autorităţi. Creditul punte nu are dobânzi penalizatoare pentru cazul în care autorităţile rambursează banii mai târziu de 90 de zile. Din iunie a fost introdusă şi procedura Scrisorii de confort, care este de fapt o analiză amănunţită a proiectelor de către bancă şi o aprobare în avans a finanţării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite