Cod galben de ploi pentru 11 judeţe din ţară. Cod portocaliu de inundaţii emis de hidrologi. Ce măsuri iau autorităţile
0Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a restrâns la 11 numărul judeţelor care rămân sub Cod Galben de ploi până vineri după-amiază la ora 18.00.
Potrivit ANM, în intervalul menţionat, va continua să plouă în cea mai mare parte a ţării, iar în sudul Transilvaniei, zona Carpaţilor Meridionali şi în nordul Munteniei se vor cumula peste 20 - 25 litri pe metru pătrat şi pe arii restrânse peste 50 litri pe metru. În celelalte regiuni cantităţile de apă vor depăşi izolat 15 - 20 litri pe metru.
Judeţele care rămân sub Cod Galben de ploi sunt Alba, Braşov, Hunedoara, Sibiu, Covasna, Gorj, Vâlcea, Prahova, Argeş, Buzău şi Dâmboviţa.
Pericol de inundaţii în mai multe bazine hidrografice
Hidrologii au emis, joi, o atenţionare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă în intervalul 26 iunie, ora 6,00 - 27 iunie, ora 6,00, în bazinele hidrografice de pe raza a opt judeţe din Transilvania şi Muntenia.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 26 iunie, ora 6,00 — 27 iunie, ora 6,00, pe râurile din bazinele hidrografice aferente afluenţilor Oltului din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş, afluenţii Argeşului din judeţele Argeş şi Dâmboviţa se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile mici din judeţele Harghita, Covasna şi Braşov.
Ce măsuri iau autorităţile
Pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă, premierul interimar Gabriel Oprea a dispus prefecţilor şi şefilor structurilor pentru situaţii de urgenţă să ia măsuri. Oprea le-a cerut autorităţilor locale din Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, aflate sub avertizare de Cod Portocaliu, să fie pregătiţi să activeze grupele operative pentru a interveni, încă de la apariţia primelor efecte ale fenomenelor periculoase, pentru salvarea oamenilor aflaţi în pericol, scoaterea acestora din zonele de risc şi relocarea în condiţii de siguranţă.
„Au fost dispuse măsuri pentru informarea din timp a populaţiei din vecinătatea cursurilor de apă în legătură cu riscul producerii unor viituri. În localităţile unde există riscuri de alunecări de teren sau de creştere a debitelor cursurilor de apă se vor activa comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Acestea vor fi pregătite pentru a lua măsurile necesare de protecţie împotriva inundaţiilor”, se arată într-un comunicat de presă al MAI.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni (21 iunie – 5 iulie), fiind anunţate inclusiv temperaturi caniculare. Mai exact, în ultima săptămână a lunii iunie temperaturile vor fi apropiate de cele normale, însă acestea vor creşte la începutul lunii iulie, în unele zone apropiindu-se de pragul de caniculă.
Prognoza meteo pentru următoarele trei luni: caniculă şi secetă
În următoarele trei luni, vremea va fi foarte caldă şi cu precipitaţii puţine, potrivit estimărilor Centrului European de Prognoză a Vremii.