Cluj: Portret - „Stăpânul” istoriei şi tradiţiei din Iclod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajuns la 75 de ani, profesorul de istorie Aurel Bulbuc se încăpăţânează să păstreze viu unicul muzeu sătesc din zona rurală a judeţului Cluj, căruia el însuşi i-a pus bazele.

Un eveniment nefericit l-a îndreptat definitiv pe Aurel Bulbuc spre ceea ce avea să devină pasiunea sa de o viaţă. În tinereţe, pe când slujea, ca ofiţer, armata română, s-a îmbolnăvit şi a fost nevoit să renunţe la cariera militară. Atunci, a decis să meargă pe alt drum şi a dat admitere la Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca. În 1972, a devenit profesor la Iclod, localitate de care nu se poate despărţi nici acum, la vârsta de 75 de ani. De trei ori pe săptămână, face naveta între Cluj-Napoca şi Iclod, pentru a ţine în viaţă Muzeul de Etnografie-Arheologie-Istorie din comună.

Un muzeu căruia chiar el i-a pus bazele, acum mai bine de 20 de ani. “La început, aveam o singură sală, pe care am amenajat-o după ce am descoperit, în zonă, relicve din perioada paleoliticului”, îşi aminteşte Aurel Bulbuc. Treptat, a adunat tot mai multe obiecte şi a extins muzeul, care este adăpostit acum în zece săli, într-un fost conac nobiliar şi conţine peste 8.000 de exponate.

Muzeul din Iclod nu este însă singura preocupare a fostului profesor de istorie. El organizează, în fiecare an, o serie de evenimente culturale, amjoritatea tot în comuna aflată lângă Gherla. Chiar la finele acestei luni, va fi gazda unui simpozion despre personalităţile satului. Până atunci, va continua să organizeze, aşa cum face în fiecare săptămână, cursuri de olărit. În vară, la muzeul condus de Aurel Bulbuc va avea loc o nouă ediţie a taberei de vară de olărit şi dansuri populare, după care întreg satul va sărbători Zilele Iclodului. Nici iarna nu este lipsită de evenimente la muzeu, aici având loc, anual, un festival de colinde.

“Istorie nu e, însă, singura mea pasiune. Cum în tinereţe am fost dansator, am pus bazele unui ansamblu folcloric, ba chiar am şi organizat, vreme de 18 ani, un festival internaţional la Cluj-Napoca”, spune Aurel Bulbuc. Istoria festivalului a fost, însă, întreruptă anul trecut, din cauza lipsei fondurilor. Cu toate că este extrem de dezamăgit de acest fapt, spune că nu îl va determina să renunţe şi la celelate activităţi prin care, spune el, menţine în viaţă istoria şi tradiţia – viaţa culturală, înj general –  din satul Iclod.

PROFIL
Data naşterii: la 1 septembrie 1934, în Baciu
Studii: Facultatea de Istorie
Experienţă: administrator al muzeului din Iclod, din 1987
Familie: doi copii

Ce-i place
“Îmi place tot ceea ce fac. În permanenţă, am parte de satisfacţii. Când intru în muzeu, mă simt atât de bine, idniferent cât aş fi de obosit. E, totuşi, vorba de munca mea”, spune profesorul.

Ce nu-i place
“Cel mai mult mă deranjează, acum, faptul că am fost nevoit să renunţ la una dintre pasiunile mele  oprganizarea unui festival de dans- din motive independete de mine. Aş fi preferat să renunţ atunci când aş fi simţit eu că e momentul”, afirmă Aurel Bulbuc.

Primiţi vreun sprijin la muzeu?
De atâtea ori am primit promisiuni, încât nu mai cred aproape nimic. Totuşi, în ultimul timp, cei de la primăria Iclod mă sprijină. Sper că e doar primul pas spre un ajutor mai consistent.

Vine lumea să viziteze muzeul?
În special, copii. Cei din sat, de exemplu, când mă văd, mă roagă să le deschid, să vadă ce a în muzeu. Au auzit şi ei despre existanţa lui de la părinţii, majoritatea dintre ei fiindu-mi elevi în urmă cu ani buni.

Citeşte şi ce crede Aurel Bulbuc despre Cluj

Vezi aici o galerie foto cu exponatele care se regăsesc în muzeul din Iclod

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite