Ce medici pot face parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii comisiilor de specialitate, selectaţi printr-un proces transparent
Membrii comisiilor de specialitate, selectaţi printr-un proces transparent

Membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţi vor fi selectaţi, pentru prima dată, printr-un proces transparent, care ţine cont de criterii de profesionalism şi integritate, nemaifiind numiţi de ministru, ca până acum, iar la selecţie se pot înscrie medici români care lucrează în ţară sau străinătate, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Medicii cu cetăţenie română, indiferent dacă profesează în România sau în afara ţării, îşi pot trimite dosarul pentru a intra în procesul de selecţie, arată reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS).

Decizia vine după ce lipsa unor criterii de selecţie şi precizările neclare în cazul conflictelor de interese a condus la apariţia unor majore disfuncţionalităţi în constituirea şi misiunea comisiilor de specialitate, susţine MS.

Potrivit noilor reglementări, orice medic cu cetăţenia română poate aplica pentru a face parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cu condiţia să îndeplinească mai multe criterii.

Astfel, pentru a candida la un loc în comisia de specialitate, candidatul trebuie să fie medic specialist sau cu minimum trei ani de studii în domeniul de competenţă al comisiei, respectiv cadru medical care îşi desfăşoară activitatea de minimum cinci ani în domeniul de competenţă al comisiei.

Respectiva persoană trebuie să aibă cetăţenia română, indiferent de domiciliu sau de ţara în care îşi desfăşoară activitatea, să fie cunoscător al unei limbi de circulaţie internaţională şi să aibă abilităţi de utilizare a mijloacelor moderne de comunicare.

Pentru înscrierea în procesul de selecţie, fiecare candidat trebuie să trimită prin poştă sau să depună la Compartimentul Relaţii cu Presa şi Relaţii Publice al Ministerului Sănătăţii un dosar care să conţină: cerere de înscriere completată; curriculum vitae;  declaraţie de interese;  copia actului de identitate; copii ale diplomelor de studii şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, susţinerea de lucrări, publicarea de articole, dovada implicării în proiecte finanţate internaţional, dovada colaborării cu organizaţii civice; cazier judiciar; certificatul profesional curent, respectiv documentele echivalente eliberate de organismele profesionale internaţionale.

Profesionalismul candidaţilor este evaluat pe baza unui punctaj transparent, care ţine cont de activitatea clinică şi didactică, prezenţa atestatelor şi supraspecializărilor, experienţa profesională internaţională, publicarea de articole şi de cărţi medicale, desfăşurarea de studii clinice, colaborările cu organizaţii nonguvernamentale ale pacienţilor, precizează MS.

Pe baza acestor criterii se va realiza un punctaj, care va permite realizarea unui clasament al candidaţilor. Dintre primii opt membri vor fi aleşi prin vot secret preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul, restul devenind membrii permanenţi, iar următorii opt vor fi membrii supleanţi.

Conform noului ordin, vor colabora cu Ministerul Sănătăţii, în total, 54 de comisii, fiecare reprezentând o specialitate medicală, reunind în total peste 800 de specialişti.

Pentru ca interesele personale să nu influenţeze activitatea comisiilor sunt stabilite reguli clare privind incompatibilităţile, mai arată reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Astfel, vor fi excluse candidaturile persoanelor care au condamnări penale. Fiecare membru va completa o declaraţie de interese pentru ultimul an calendaristic, declarând colaborările cu firmele producătoare şi distribuitoare de medicamente şi aparatură medicală. În şedinţele în care unul dintre membrii permanenţi s-ar putea afla în conflict de interese, acesta va fi înlocuit cu un membru supleant, mai spune Ministerul Sănătăţii

Potrivit conducerii ministerului,  pentru ca rezultatul activităţii comisiilor să atingă cel mai înalt nivel de calitate ştiinţifică, ordinul de ministru permite participarea la întâlnirile comisiilor a unor personalităţi considerate relevante pentru temele supuse discuţiilor. De asemenea, pentru ca în activitatea comisiilor să se ţină cont şi de perspectiva pacientului, la şedinţele acestora poate participa, în calitate de invitat permanent, un reprezentant desemnat de asociaţiile pacienţilor din domeniul comisiei.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii elaborează protocoalele terapeutice, fundamentează deciziile ministrului Sănătăţii cu privire la politicile, strategiile şi programele de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, identifică priorităţile naţionale pe termen scurt, mediu şi lung, propun pachetele de servicii medicale care se asigură în cadrul sistemului de sănătate şi îndeplinesc alte sarcini esenţiale pentru buna desfăşurare a activităţii ministerului, mai arată MS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite