Carnea procesată, la fel de cancerigenă ca fumatul. Argumente pro şi contra controversatului avertisment OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea procesată este periculoasă pentru sănătate, arată OMS FOTO Adevărul
Carnea procesată este periculoasă pentru sănătate, arată OMS FOTO Adevărul

Consumul de carne procesată poate duce la apariţia cancerului digestiv, potrivit celui mai recent studiu derulat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cercetarea, care plasează carnea procesată folosită în crenvuşti, şuncă sau salam în grupul I de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament, a stârnit numeroase controverse şi este deja contestată de industria cărnii, care arată că alimentele procesate respectă rigorile Uniunii Europene.

Pe de altă parte, medicii şi reprezentanţii pacienţilor afirmă că bănuieli existau de câţiva ani, asta în contextul în care numărul celor care suferă de cancer digestiv şi cancer de colon a crescut simţitor, la nivel european, în ultimii ani.

„Ştiam deja că atât carnea procesată cât şi cea afumată au potenţial cancerigen, studiul făcut de agenţia internaţională pentru studii oncologice, parte a OMS-ului, nu vine decât să confirme acest lucru. Într-adevăr, şunca, salamul, cârnaţii şi toate alimentele care au trecut printr-un proces de prelucrare au un potenţial cancerigen. De exemplu, consumul zilnic a 50 de grame de carne procesată creşte riscul de a face cancer cu 18%”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Victor Olsavzsky, reprezentantul OMS în România.

„Asta nu înseamnă că dacă mâncăm carne procesată facem cancer. Cercetătorii nu spun, de fapt, şi cât de frecvent trebuie să mănânci carne procesată ca să se ajungă la aşa ceva şi nici care este intervalul din de timp în care poţi dezvolta această boală. Studiul arată că există acest pericol”, a completat Olsavszky.

Medicul a explicat, însă, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu poate face niciun fel de recomandări industriei cărnii, în ciuda acestor rezultate. În schimb, afirmă specialistul, ce pot recomanda este o dietă echilibrată, care să conţină cât mai puţină carne procesată şi carne roşie, şi aceasta din urmă cu potenţial cancerigen. „E bine să avem o dietă echilibrată, care să includă legume şi fructe. Revenim la o epocă în care e bine să mănânci proaspăt”, a mai spus doctorul.

Asociaţia Cărnii din România: „Ce facem? Închidem toate magazinele?”

Studiul nu a fost văzut cu ochi buni de producătorii din industria cărnii, care arată că obiceiurile culinare ale românilor i-au determinat să proceseze alimentele pe bază de carne. În plus, aceştia subliniază că tot ceea ce conţin salamul, şunca şi alte produse care pot fi cumpărate din magazine, sunt sigure pentru consum.

„În afară de carne de la diferite specii de animale, se introduc şi condimente cu E-uri aprobate de Comisia Europeană. Să vii şi să spui că atât carnea roşie cât şi preparatele din carne sunt un pericol pentru sănătate nu este normal. Sunt de acord că numărul cancerelor a crescut, dar nu cred că singura cauză e consumul de carne, ci sunt cauze multiple, una din ele fiind stresul. M-aş feri să spun că toată carnea care există pe acest pământ nu e bună!”, a declarat, pentru „Adevărul”, Vladimir Mănăstireanu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

Mănăstireanu a mai precizat că industria cărnii ar putea avea de suferit ca urmare a acestui studiu. „Dacă ar fi să ne luăm după cercetare, ar trebui să închidem toate magazinele”, a precizat reprezentantul producătorilor din industria cărnii.

Pacient: „Medicii ne sfătuiesc să renunţăm la carne roşie”

Preferinţa românilor pentru şuncă, salam, crenvuşti şi alte alimente de acest gen se vede şi în cifrele de vânzări înregistrate de companii. Acestea cresc de la an la an, arată specialiştii, adăugând că lipsa timpului contribuie şi ea la modificarea stilului alimentar al românilor.

„În urmă cu 15 - 20 de ani aveam mai puţin cancer. Citeam în literatura occidentală că aceste cancere sunt în creştere. Explicaţiile de atunci aparţin alimentaţiei, cu foarte mulţi conservanţi, băuturi cu coloranţi şi alte substanţe cu care noi, genetic, nu suntem acomodaţi şi care nu pot fi metabolizate complet. Alimente şi bătuturi cu substanţe toxice. Din nefericire, mediul înconjurător, toxicitatea, poluarea, lipsa de mişcare şi stresul sunt cauzele frecvente ale creşterii numărului cazurilor de cancer digestiv”, a declarat profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Floreasca.

De cealaltă parte, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, susţine că în rândul pacienţilor cu cancer sunt deja cunoscute efectele nocive ale consumului de carne procesată.

„Noi mâncăm doar carne albă şi nu carne roşie procesată, chiar şi medicii ne sfătuiesc să renunţăm la ea. Carnea din hamburgeri e şi mai periculoasă. Amelioratorii de gust sunt problema. Din păcate, nu cred că vor fi luate măsuri, pentru că legea este ambiguă şi le dă câştig de cauză producătorilor, nu nouă”, a declarat Irimia pentru „Adevărul”, adăugând că numărul de cazuri de cancere creşte cu 10-12% în fiecare an, în special din cauza consumului ridicat de carne procesată.

Protecţia Consumatorului: „Una e să mănânci o felie, alta e să mănânci o rudă de salam”

Problema care se pune de fapt e legată de cantitate, arată şi Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor. „Una e să mâncăm o felie de parizer, alta e să mâncăm o rudă întreagă. Dacă luăm un parizer foarte ieftin, cu ingrediente pe care nu reuşim să le descifrăm, iar pe a cărui etichetă carnea se află pe ultimul lor, e de preferat să îl lăsăm pe raft. Să ţinem cont că ingredientele sunt în ordine descrescătoare”, a ţinut să precizeze Mierlea.

Acesta susţine că 20% din brandurile de pe piaţă pot fi puse sub semnul întrebării din punct de vedere al calităţii. „Depinde de noi să ne uităm pe etichetă şi să alegem în cunoştinţă de cauză. Alimentele procesate sunt bune, însă cu măsură”, a conchis specialistul.

Ce arată studiul

Agenţia internaţională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, aşa cum este cea folosită în crenvurşti sau în şuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel.

Carnea roşie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel, oaie, berbec şi porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept „carcinogen probabil”. Pe această listă se mai află substanţe precum glifosatul, un erbicid cancerigen. Clasificarea cărnii roşii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existenţa unor „dovezi limitate” că poate provoca afecţiuni oncologice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite