Canicula sufocă România. Cum ne protejăm de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Luna lui Cuptor vine cu maxime de 37 de grade Celsius în anumite zone din ţară, ceea ce i-a determinat pe meteorologi să ia în calcul posibilitatea de a emite Cod roşu de caniculă pentru patru judeţe

Canicula care face ravagii în întreaga Europă îşi face simţite efectele şi în România. Meteorologii au emis Cod portocaliu de caniculă valabil astăzi în patru judeţe din ţară, respectiv în Timiş, Arad, Bihor şi Satu-Mare. Aici, unităţile sanitare sunt deja pregătite să vină în sprijinul celor căzuţi în stradă, iar serviciile judeţene de ambulanţă au decis să suplimenteze echipajele de prim ajutor pentru a face faţă solicitărilor, cu atât mai mult cu cât directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat ieri la Guvern că nu este exclusă posibilitatea ca în cele patru judeţe amintite să fie emis, miercuri, Cod roşu de caniculă. România s-ar alinia, astfel, cu Ungaria şi Polonia, unde specialiştii în meteorologie au emis, la rândul lor, avertizări Cod roşu, din cauza temperaturilor extreme, neobişnuite pentru această perioadă din an.

„În aceste judeţe este nevoie de mare atenţie, pentru că miercuri noapte vor fi emise cu siguranţă avertizări de descărcări electrice şi furtuni foarte puternice, violente”, a spus Ion Sandu cu prilejul Comandamentului de urgenţă reunit ieri la Guvern.

România va traversa o perioadă dificilă

Directorul ANM a precizat că România va traversa o perioadă cu intervale scurte de Coduri portocalii sau roşii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitatea atmosferică. Situaţia nu va fi nici pe departe atât de gravă ca în partea de vest a Europei, a asigurat meteorologul. „Chiar dacă nu vom ajunge la 35 – 40 de grade Celsius, o lună de zile cu temperaturi ca cele care sunt acum la noi este una dificilă, în special pentru că va duce la secetă extremă în foarte multe zone”, a completat Sandu.

Ca urmare a informărilor emise de meteorologi, premierul interimar Gabriel Oprea, care a condus ieri comandamentul de situaţii de urgenţă reunit la sediul Guvernului, le-a transmis autorităţilor sanitare să se asigure că au stocuri suficiente cu medicamente de urgenţă. Totodată, unităţile medicale sunt obligate să aibă rezerve de apă.
„O atenţie sporită trebuie îndreptată către persoanele vulnerabile: copii, bolnavi cronici şi bătrâni. O componenţă esenţială a măsurilor o constituie verificarea şi centralizarea unităţilor de distribuire a apei potabile. Pentru zonele urbane se impune organizarea unor puncte de distribuţie a apei potabile”, a spus Oprea.

canicula anm

Risc ridicat de incendii

Acesta a precizat că organizatorii de tabere şcolare, frecvente în această perioadă, ar trebui să acorde o mare atenţie copiilor şi să evite activităţile de orice fel în perioadele critice ale zilei, respectiv în intervalul orar 11.00-17.00. În plus, premierul interimar a atras atenţia că arşiţa din aceste zile ar putea cauza incendii, motiv pentru care le-a cerut autorităţilor să îi înştiinţeze pe oameni să evite aprinderea focului în spaţiile publice.
În afară de cele patru judeţe aflate sub Cod portocaliu, restul judeţelor sunt vizate de Codul galben de caniculă.

Măsuri pentru angajaţi în zilele caniculare

În perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii au obligaţia să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a oamenilor din subordine. Măsurile, care sunt prevăzute de legislaţia în vigoare, îi vizează în mod deosebit pe salariaţii care lucrează în aer liber.

Concret, normele prevăd că în perioadele în care temperaturile depăşesc 37 de grade Celsius, fiind corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru a reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite. Totodată, angajatorii au obligaţia, prin lege, să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă, duşuri şi echipament individual de protecţie. În cazul angajaţilor care lucrează în spaţii închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.

Inspectorii de muncă vor face controale la angajatori, pentru a vedea dacă în zilele cu temperaturi extreme iau măsurile legale obligatorii, iar angajatorii care nu respectă prevederile legale vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.

canicula anm

Trucuri care ne scapă de caniculă

Specialiştii au venit cu o serie de trucuri care să ajute populaţia să facă faţă temperaturilor ridicate. O soluţie aflată la îndemâna oricui este răcirea aşternutului în frigider, scrie „Daily Mail“. Aşternutul trebuie umezit, pus într-o pungă de plastic şi apoi lăsat câteva ore în frigider. Scos chiar înainte de culcare, ne va ajuta să ne răcorim imediat, iar efectul va dura întreaga noapte.

Umezirea încheieturilor de la mâini cu apă rece este o altă soluţie cu efect garantat. Putem folosi, în lipsa apei, un şerveţel umed. Cea mai mare greşeală pe care o facem atunci când vrem să ne răcorim este duşul cât mai rece. În contact cu apa foarte rece, trupul va începe să lupte cu frigul, să tremure, iar în scurt timp se va încălzi foarte repede. Astfel, ideale sunt duşurile calde, iar unele zone ale corpului, de exemplu faţa, pot fi stropite cu apă rece.

Ce trebuie să mâncăm şi să bem

Mâncarea mai picantă, mai ales cea care conţine curry, este foarte bună în perioada caniculară. Curry conţine capsaicină, un compus din ardeiul iute, care stimulează transpiraţia. Prin transpiraţie abundentă, corpul se răceşte rapid şi eficient, spune nutriţionista Dalia Maori. Desigur, trebuie să mâncăm multe legume, fructe şi să bem suficientă apă.

Există alimente recomandate şi pentru protecţia solară. De exemplu, rodiile cresc cu 25% capacitatea de protecţie a pielii, iar roşiile şi pepenele verde sunt de asemenea foarte bune. Băuturile fierbinţi ajută şi ele la răcorirea corpului, chiar dacă acest lucru pare surprinzător. Ele stimulează transpiraţia, care se evaporă şi astfel pielea se va răcori. Experţii ne sfătuesc să evităm însă băuturile cu alcool, cu cofeină sau pe cele dulci. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor recomandă consumul a cel puţin 1,6 litri de apă zilnic în cazul femeilor şi 2 litri pentru bărbaţi.

Când e bine să aerisim camera

Angie Bone, expertă în sănătate publică, recomandă şi alte trucuri simple. Este bine să aerisim camera doar noaptea şi dimineaţa devreme. În timpul zilei trebuie să lăsăm geamurile închise, cu draperia sau transperantul tras. O idee bună este să atârnăm în faţa geamului o pânză udă, care va ajuta la răcirea aerului care intră în interior.

Aer condiţionat cu buget redus

Sunt puţine lucruri mai rele în perioada verii decât lipsa aerului condiţionat. Totuşi, un sistem care să controleze temperatura din casă poate fi destul de scump şi consumul de energie electrică va fi însemnat. Ventilatorul, pe de altă parte, este prea puţin eficient pentru a răcori o cameră.

De la aceste minusuri, un bărbat din Marea Britanie şi-a construit singur un sistem de aer condiţionat pe care a cheltuit mai puţin de 200 de lei şi care timp de şase ore poate răcori o cameră foarte bine. El s-a filmat în timp ce îl construia, a publicat videoclipul online şi asta l-a transformat într-o mică vedetă a lucrului manual.

Pentru sistemul lui ingenios de aer condiţionat a cumpărat o găleată destul de mare, cel mai bine să fie de 20 de litri, un ventilator, o găleată de polistiren şi trei capete de ţeavă PVC pe care le-a tăiat la o lungime de circa 10 centimetri. El a mai folosit şi gheaţă pe care a pus-o în găleata de spumă poliuretanică. Aceasta a ajuns apoi în găleata mai mare, iar în cele două au fost fixate capetele de ţeavă care distribuie aerul rece. Ventilatorul a fost pus deasupra celor două. Odată pus în funcţiune, trimite afară aerul rece şi astfel răcoreşte mai repede şi mai bine o cameră.

Creatorul acestui ventilator „de buget redus“ susţine că gheaţa obţinută din patru litri de apă este suficientă pentru şase ore de folosire continuă a ventilatorului. Temperatura în „sistemul de ventilaţie“ a fost de-a lungul celor şase ore stabilă la 5 grade Celsius, pe când în cameră a ajuns la 30 de grade.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite