Căminele Patriarhiei, soluție pentru a evita azilele groazei. Ce arată verificările autorităților

0
Publicat:

Patriarhia se laudă că patronează centre rezidențiale pentru bătrâni cu mii de beneficiari pentru internarea cărora nu a fost nevoie decât de câteva documente. Serviciile sunt achitate cu 60 la sută din pensie, dar nu depășesc 3.000 de lei.

Taxele achitate de bătrâni sunt minimizate de responsabilii caminelor FOTO Shutterstock
Taxele achitate de bătrâni sunt minimizate de responsabilii caminelor FOTO Shutterstock

În contextul scandalului legat de „căminele groazei“, Patriarhia a prezentat, recent, proiectele filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române (BOR), între care zeci de centre rezidențiale, servicii de îngrijire la domiciliu, cantine sociale, cu peste 66.000 de beneficiari, iar internarea într-un cămin de bătrâni nu este un demers foarte complicat. „În ceea ce privește vârstnicii, la nivelul anului 2022, vorbim de un număr de 27 de centre de zi pentru vârstnici, 53 de centre rezidențiale, 30 de servicii de îngrijire la domiciliu și 21 de servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu. Pe lângă aceste instituții special dedicate vârstnicilor, există și 61 birouri de asistență socială, 120 de cantine sociale și masă la domiciliu care au ca beneficiari și persoane vârstnice. Astfel, se înregistrează 66.829 de persoane vârstnice: bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezintă grave probleme de sănătate. În acest an se pun bazele unei rețele de centre de zi destinate vârstnicilor la nivel național pentru susținerea unei strategii de îmbătrânire activă“, se arată într-un comunicat remis de instituție. Încă din anul 2021, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 în Patriarhia Română ca An omagial al pastorației persoanelor vârstnice. În acest context, în data de 11 aprilie 2023, a fost semnat un Protocol de cooperare în domeniul incluziunii sociale/asistenței sociale dintre Patriarhia Română și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu scopul intensificării cooperării în domeniul social, atât în ceea ce privește îngrijirea de lungă durată, cât și celelalte programe și proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate, precizează sursa citată.

24 de ONG-uri

„Încă de la începutul expunerii mediatice a cazurilor tragice de la azilele de vârstnici din județul Ilfov, Biserica a arătat deschidere și disponibilitate pentru o cooperare punctuală și sistematică cu instituțiile statului în beneficiul persoanelor vârstnice“, mai arată BOR. Cei care vor să beneficieze de îngrijire în instituțiile păstorite de Biserică pot beneficia de serviciile Federației Filantropia, care reunește 24 de ONG-uri ce funcționează cu binecuvântarea eparhiilor. Instituția are ca beneficiari copii abandonați, persoane fără adăpost, familii monoparentale sau familii sărace, persoane care trăiesc cu HIV/SIDA, victime ale violenței în familie sau ale traficului de persoane, bătrâni și persoane cu nevoi speciale.

Personalul de îngrijire

Pentru internarea într-un centru de îngrijire dedicat bătrânilor deținut de Federația Filantropia, beneficiarul trebuie să treacă prin câțiva pași simpli. Asociația Filantropia Berca, de exemplu, are în îngrijire 120 de bătrâni, iar la internare aceștia sunt obligați să depună următoarele acte: carte de identitate, certificat de naștere în copie, certificat de căsătorie în copie, dovadă venituri (cupon de pensie), acte medicale (scrisoare medicală, bilet de externare din spital), adeverință medicală din care sa reiasă că beneficiarul nu are boli contagioase, istoric medical de la medicul de familie și act de identitate al aparținătorului beneficiarului. Directorul căminului, preotul Daniel Necula, a declarat că bătrânii sunt îngrijiți de 45 de angajați, între care doi medici, un psiholog, asistente medicale, infirmiere, maseur.

Daniel Necula a precizat că, pe hârtie, îngrijirea unui bătrân costă, matematic vorbind, 3.500 de lei, dar practic niciun beneficiar nu achită atât. „Tarifele sunt diferențiate de la caz la caz în funcție de venituri, dar avem și beneficiari, cazuri sociale, care nu achită nimic. În principiu noi le luăm, așa cum este legal, 60 la sută din venituri, din pensii adică, și avem unele cazuri în care mai vine și familia cu niște bani de acasă, dar oricum la cei cu venituri mai mari taxa nu depășește 3.000 de lei. De fapt, dintre cei 120 de beneficiari, numai doi plătesc 3.000 de lei, iar restul, sume mai mici. Repet, avem și cazuri sociale care nu achită nimic“, a precizat preotul Daniel Necula.

Ce arată verificările autorităților în Capitală

Prefectura Capitalei a anunțat că s-a încheiat prima parte a verificării centrelor rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi cele destinate copiilor din Bucureşti, iar bilanţul arată că au fost date 65 de măsuri de suspendare şi 7 măsuri de închidere, au fost aplicate amenzi şi au fost instrumentate 5 dosare penale.

„Au fost controlate toate cele 201 centre licenţiate existente în Bucureşti, plus alte 6 centre clandestine, identificate pe parcurs, dintre cele licenţiate, 104 sunt centre de copii, 75 pentru persoane vârstnice (dintre care 72 licenţiate şi 3 doar acreditate), 21 centre pentru persoane cu dizabilităţi şi un centru pentru persoane dependente, arată instituţia. De asemenea, au fost date 65 de măsuri de suspendare şi 7 măsuri de închidere şi au fost aplicate amenzi în valoare totală de de 8.812.500 lei; au fost instrumentate 5 dosare penale”, anunţă Prefectura Capitalei.

O nouă lege a asistenţei sociale

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că a „tăiat în carne vie” în scandalul azilelor groazei şi, dacă va fi cazul, va continua să facă acest lucru. Ministrul anunţă că, până la 31 august, va veni cu o nouă lege a asistenţei sociale, arată hotnews.ro. „Am tăiat în carne vie şi, acolo unde vom găsi nereguli, vom continua să facem lucrul acesta, dar având foarte mare grijă. Unu - ca de fiecare dată să punem interesul persoanei, şi mă refer la beneficiar, la vârstnici, înainte. Doi - în toată această nebunie, să nu pierdem din vedere că sunt şi locuri în care - astăzi îmi spuneau cei de la ANPIS, au fost aici, la un cămin, în Bucureşti - de bune practici, dar reforma reală vine din altă parte. Vine de la faptul că, la solicitarea premierului Ciolacu, până la 31 august vom veni cu o nouă lege a asistenţei sociale, care îşi propune să vină cu noi standarde, care îşi propune ca atât acreditarea, cât şi licenţierea să nu poată fi făcută decât cu vizite în teren, cu vizită la faţa locului şi să nu mai avem licenţieri provizorii”, a declarat Simona Bucura Oprescu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite