Bulevardul girafelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expediţia „Adevărul“ a ajuns într-una dintre cele mai spectaculoase rezervaţii africane, casa tribului masai . În rezervaţia Masai Mara, animalele sunt obişnuite cu miile de turişti curioşi, aşa că nici măcar nu se feresc de bliţurile lor. Lei, elefanţi şi rinoceri îşi fac siesta liniştiţi în faţa oamenilor.

Kenya este departe de ­a-şi fi dezvăluit toate misterele pentru cei 15 câştigători ai concursului „Rahan te trimite în safari!", organizat de ziarul „Adevărul". După câteva zile de „încălzire", după cum spune David, ghidul grupului nostru, aventura începe. Drumul către rezervaţia Masai Mara trece prin valea Great Rift, care oferă o privelişte spectaculoasă. „Şoseaua a fost făcută de prizonierii italieni în al Doilea Război Mondial", istoriseşte kenyanul. După primii 140 de kilometri, odată ce oraşul Narok a rămas în urmă, drumul se înrăutăţeşte brusc. „Acestea sunt drumurile africane, de fapt. Autoritatea locală ar trebui să investească în ele, să le repare, dar spune că nu are bani", ridică din umeri David. La marginea şoselei, câţiva localnici încearcă să repare, totuşi, ceva, astupând gropile cu pământ. Într-adevăr, cei 90 de kilometri rămaşi până la tabăra unde vom poposi seamănă mai mult cu o cursă de „off-road".

image

Orice soare trebuie să apună, după cum spune şi un proverb arab

De-a lungul drumului-, satele masailor. Localnicii trăiesc încă în case din lut şi din paie, aşa cum făceau şi strămoşii lor. Locuinţele nu au ferestre şi nici utilităţi, iar principala ocupaţie a oamenilor este creşterea animalelor: capre şi vite îndeosebi. „Aşa este obiceiul, aşa este tradiţia. Deşi pot să trăiască în oraş, nu o fac", spune ghidul african.

„E timpul pentru Africa!"

Vulturul ne-a tratat cu aroganţă

Aşteptarea a meritat însă. Sarova Mara Camp este un resort de patru stele, unde turiştii sunt cazaţi în corturi de lux, cu toate facilităţile. „Ideea este ca oaspeţii noştri să experimenteze câteva zile Africa, aşa cum este ea, dar în condiţii de maximă siguranţă. Tabăra este înconjurată de garduri elecrificate", ne linişteşte David. De altfel, în spatele porţilor păzite, doi lei îşi disputau teritoriul.

„E timpul să vedeţi Africa!", anunţă ghidul kenyan, invitându-ne la safari. Pe înserat, cei 15 membri ai expediţiei au văzut, pe rând, animalele sălbatice în elementul lor. Hiene, impala, bivoli, elefanţi, girafe, rinoceri, lei, toate sunt stăpâne în rezervaţia ce se întinde până în Tanzania, pe mai mult de 2.000 de kilometri pătraţi. De la paşnicii bivoli care păşteau nestingheriţi în calea maşinilor până la ­leii care-şi făceau siesta la câţiva metri de bliţurile turiştilor, niciun animal nu părea deranjat de prezenţa omului. „E incredibil cum stau leii! Se alintă în iarbă, privesc plictisiţi către turişti, nu se sperie deloc", exclamă Ema Belu (15 ani). Nici hienele nu se sperie de zecile de oameni care le urmăresc în timp ce-şi terminau cina, un animal ucis mai devreme de un leu.

Şi elefanţii plâng

Curioşi, elefanţii s-au apropiat cel mai mult de maşina în care se aflau membrii expediţiei „Adevărul". Atât de aproape, încât puteai să-i atingi. Cum animalele sunt imprevizibile, şoferul a luat-o repede din loc. De altfel, în rezervaţie, niciun turist nu are voie să coboare din maşina de safari şi nici nu se poate merge decât pe rute bine stabilite. „Elefanţii sunt ca oamenii. Dacă le-a murit vreun membru al turmei, se adună toţi şi-l jelesc. Poţi chiar să-i vezi plângând. Dacă sunt liniştiţi, urechile le sunt lăsate. Dacă nu, le mişcă frenetic. Atunci e bine să fugi unde vezi cu ochii", zâmbeşte David.

Vedeta serii a fost însă rinocerul negru. O specie rară, care se arată cu greu turiştilor. Românii au fost însă norocoşi. Nu numai că l-au văzut, dar animalul a şi defilat prin faţa maşinilor, aruncând priviri uşor furioase. Seara s-a lăsat repede, iar noi ne-am retras încântaţi la corturi. Şi cu speranţa că vom vedea şi o altă vedetă a Africii:
leopardul. 

"E incredibil cum stau leii! Se alintă în iarbă, privesc plictisiţi către turişti, nu se sperie deloc."

image

Ema Belu câştigătoare a expediţiei „Rahan te trimite în safari!"

"Ideea este ca oaspeţii noştri să experimenteze câteva zile Africa, aşa cum este ea, dar în condiţii de maximă siguranţă."
David ghidul grupului

Membrii expediţiei în safari

Familia Vornicu din Piatra Neamţ: Tudor (9 ani), Minodora (36 de ani) şi Cristian (40 de ani).

Familia Belu din Giurgiu: Ema (15 ani), Lenuţa (39 de ani) şi Tudorel (39 de ani).

Familia Şuică din Constanţa: Leonard (9 ani), Alina (37 de ani) şi Augustin (50 de ani).

Familia Preda din Bucureşti: Răzvan (9 ani), Ana-Maria (36 de ani) şi Stelian (37 de ani).

Sebastian Grecu (34 de ani), Alexandru Drăguşin (35 de ani) şi Ştefan Toma (34 de ani), toţi trei din Bucureşti.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite