Bugetul Sănătăţii, avizat cu amendamentul alocării unui plus de 12 milioane lei pentru cercetare-inovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul Sănătăţii pe 2015 a fost avizat, marţi, de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu un amendament care vizează alocarea unui supliment de 12 milioane de lei la capitolul cercetare-dezvoltare-inovare. Avizul pentru bugetul Sănătăţii a fost dat cu 22 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul de buget prevede 22,902 miliarde lei pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi 4,67 miliarde lei pentru Ministerul Sănătăţii (MS). La proiectul de buget pe 2015 au existat 61 de amendamente, care au fost citite, pe rând, de preşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Rodica Nassar, în final fiind acceptat unul singur, formulat de comisiile de sănătate ale Parlamentului. Amendament prevede suplimentarea bugetului MS, la capitolul cercetare-dezvoltare-inovare, cu 12 milioane de lei, subliniază Mediafax.

Anul 2014, finalizat fără datorii

În cadrul discuţiilor privind proiectul de buget pentru 2015, atât ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cât şi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, au ţinut să precizeze că instituţiile pe care le conduc finalizează anul 2014 fără datorii.

În acest context, Bănicioiu a enumerat o listă de obiective care, în opinia sa, sunt realizări ale anului 2012: pachetul de asigurări de bază, bursele pentru rezidenţi, cardul naţional de sănătate, dubla actualizare a listei de mendicamente compensate şi finalizarea lucrărilor la două maternităţi din Capitală.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, tot anul acesta, au fost redeschise 26 de spitale şi au fost deblocate în sistemul sanitar 4.500 de posturi, 2.500 fiind în unităţile subordonate MS, restul aparţinând autorităţilor locale.

Bugetul de anul viitor, mai mare la investiţii

În plus, Nicolae Bănicioiu a ţinut să precizeze că bugetul Sănătăţii pe 2015 este mai mare la investiţii, fiind prevăzuţi 737.968.000 lei, faţă de 496.230.000 lei în 2014. Tot el a spus că bugetul programelor naţionale pe sănătate s-a majorat cu aproximativ de 300 la sută, de la 200.000.000 de lei în 2014 la 642.108.000 lei în 2015.

Bănicioiu a adăugat că din 2015 va fi reluat programul de fertilizare in vitro, oprit în 2014, şi a subliniat că tot anul viitor vor continua programele aşa cum au fost propuse în acest an.

La rândul său, preşedintele CNAS Vasile Ciurchea a subliniat că, la jumătate de an de la intrarea în vigoare a pachetului de bază, s-a ajuns la concluzia că ar trebui făcute unele modificări. Potrivit lui Ciurchea, din 2015, în medicina primară va fi introdus managementul de caz şi se va urmări "să nu crească numărul de cazuri, ci să fie tratate mai bine".

Internările de zi au crescut faţă de anul trecut

„Internările de zi au crescut în 2014 cu 5% faţă de 2013, dar noi sperăm să crească anul viitor la 15%”, a mai spus preşedintele CNAS, în faţa comisiilor de specialitate. Vasile Ciurchea a precizat şi că nu există liste de aşteptare la programul de oncologie.

Totodată, preşedintele CNAS a făcut câteva precizări privind contractele cost-volum la medicamente. "O problemă importantă pentru noi este aceea privind contractele cost-volum la medicamente. Am cerut asociaţiilor din domeniul farma să ne dea modele legate de contractele cost-volum, aşa cum există în alte ţări. Nu ne-au dat, aşa că ne-am creat propriile modele. Sper ca acestea să ne permită să tratăm cât mai mulţi pacienţi. Fac precizarea că toţi care intră în acest sistem de contracte cost-volum plătesc taxă clawback a cărei valoare este de 25-50%", a spus el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite