Bronșiolita a umplut spitalele de pediatrie în Germania. Cum pot fi tratate acasă cazurile mai ușoare

0
Publicat:

Situație dramatică și în spitalele de pediatrie din Germania. Medicii de la ATI spun că spitalele sunt aproape de colaps din pricina numărului mare de copii până în doi ani internați cu infecții respiratorii. Conf. dr. Mihai Craiu, explică în ce constă tratamentul cazurilor mai puțin grave de bronșiolită la copiii mici.

Cazurile grave de bronșiolită cu VRS au nevoie de oxigen Foto: Shutterstock
Cazurile grave de bronșiolită cu VRS au nevoie de oxigen Foto: Shutterstock

Germania are 110 spitale de pediatrie, dintre care 43 nu aveau niciun pat liber în saloane, informează The Guardian care citează un sondaj inopinat făcut de o asociație germană de terapie intensivă.

Sondajul a arătat că la ATI mai erau doar 83 de locuri, adică mai puțin de unu pe spital. „Este o situație catastrofală, nu există alt cuvânt care o poate descrie”, au avertizat medicii.

De vină pentru această situație este numărul mare de infecții cu VRS - virusul respirator sincițial care afectează în special copiii mici, în multe cazuri fiind nevoie de susținere cu aparate de oxigen. Totodată, în spitale, numărul asistentelor medicale este prea mic.

Medicii au avertizat că relaxarea restricțiilor după pandemia de coronavirus a făcut ca aceste virus să afecteze un număr mai mare de bebeluși și copii, ale căror sisteme imunitare sunt prea fragile pentru a putea face față.

Cum se tratează acasă cazurile mai puțin grave

Conf.dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din Capitală, explică într-o postare pe pagina Spitalului virtual pentru copii cum se tratează bronșiolita cu virus sincițial respirator (VSR). ”Părinții sunt îngrijorați și există o evidentă discrepanță între maladia copiilor și abordarea practică a acestora în diversele servicii medicale din Europa și SUA. Ce este comun, în toate protocoalele care se referă la tratamentul bronșiolitei la domiciliu, sunt aceste 3 elemente: alăptarea, respectiv folosirea formulei adecvate de lapte, la copiii ce nu pot fi alăptați, este PRINCIPALUL tratament; nasul trebuie desfundat cu apă de mare sau ser fiziologic și nu se folosesc medicamente la copiii atât de puțin bolnavi încât pot fi tratați acasă!! Dacă a fost consultat de medic și a fost trimis acasă, copilul dumneavoastră nu are nevoie de medicamente inhalatorii”, atrage atenția medicul pediatru.

Adică, nu este nevoie de adrenalină nebulizată și nici de ventolin, Flixotide sau orice alt medicament antiastmatic, explică conf.dr. Craiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite