Bistriţa: UPDATE/Rămăşiţele a trei partizani executaţi în 1949 au fost găsite astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O amplă acţiune de cercetare este demarată astăzi şi mâine de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe Dealul Crucii, în Nepos. Cercetătorii au trei piste şi speră să dea de groapa comună în care au fost îngropaţi cei trei partizani în funcţie de declaraţiile unor martori .

Ioan Leonida Bodiu, Ioan Ştefan Burdeţ şi Toader Dumitru au fost împuşcaţi, fără a fi judecaţi, în 8 iulie 1949, pe un deal din Nepos, după ce, timp de mai multe luni au fost torturaţi în beciurile Securităţii din Bistriţa. Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR) cei trei făceau parte şi conduceau un grup  de partizani din Munţii Rodnei, autointitulat  Garda Albă.

60 de ani de la crime

La mai bine de o jumătate de deceniu  de la asasinare un grup de experţi de la IICCR, încearcă să afle  locul exact al gropii în care au fost aruncaţi cei trei şi să demareze procedurile de dezhumare.  Echipa de investigaţii, condusă de Mariu Oprea, preşedintele IICCR a început de astăzi căutările, la solicitarea rudelor a doi dintre cei ucişi:  Leonida Bodiu, nepotul lui Ioan Leonida Bodiu, şi al lui Dumitru Dumitru, fiul lui Toader Dumitru.  Potrivit arheologului Gheorghe Petrov, unul dintre membrii echipei de căutare, identificarea locului mormântului colectiv ar putea fi îngreunată de izolarea şi lipsa de accesibilitate a zonei.

Ucişi pentru că au refuzat comunismul

Potrivit site-ului „Procesul Comunismului” administrat de Cicerone Ioaniţoiu Bodiu, şeful grupului Garda Albă a fost învăţător în Poiana Ilvei.  A fost luat prizonier de sovietici şi apoi de nemţi. Întors în ţară, a fost condamnat pentru dezertare, fiind însă graţiat prin Decret Regal. În 1948 a înfiinţat organizaţia „Garda albă“ . Despre moartea sa acelaşi site-enciclopedie scrie: “A fost arestat în martie 1949 la Sângeorz-Băi, închis şi anchetat cu brutalitate de maiorul Viorel Gligor şi plt. Huţu, din ordinul şefului securităţii din Cluj, col. Mihai Patriciu. Pe 8 iulie 1949 a fost împuşcat, necondamnat, de un pluton de execuţie comandat de slt. Liviu Pangratiu”. Potrivit oficialilor de la IICCR o parte dintre cei care i-au împuşcat pe cei trei partizani sunt încă în viaţă.

UPDATE
:
Marius Oprea a confirmat, în urmă cu câteva minute, că locul unde au fost înhumaţi cei trei partizani bistriţeni a fost găsit.  Cercetătorul a precizat că în continuare îl va suna pe generalul Voinea de la Parchetul Militar pentru a-i da indicaţii cu privire la procedurile ulterioare.

Locul unde au fost găsită gropa se află la două ore de urcuş pe dealul Crucii din localitatea Nepos.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite