Amintiri: ultimul concert Phoenix din Epoca de Aur
0Membrii trupei sunt protagoniştii reportajului fotografic „’77 Craiova – Ultimul concert“. Imaginile cu ei sunt realizate în urmă cu 35 de ani, cu puţin timp înainte de fuga în Occident, ascunşi în boxe.
Zeci de fotografii din concertul pe care trupa Phoenix l-a susţinut la Craiova, pe 20 mai 1977, sunt expuse la Galeria Arta din Craiova. Organizatorii expoziţiei spun că, deşi vernisajul va avea loc miercuri, 11 ianuarie, numărul celor care se opresc şi le mărturisesc că s-au numărat printre spectactori este din ce în ce mai mare.
„În ziua deschiderii expoziţiei vom pune la dispoziţia vizitatorilor un caiet în care să scrie impresii de la concertul din '77", ultimul după cum ne spunea Nicu Covaci, înainte de «îmbarcarea» în boxele Marshall spre Occident", a spus Dorian Delureanu, unul dintre organizatorii evenimentului. În noaptea de 1 spre 2 iunie 1977, camionul cu formaţia ascunsă în boxe a părăsit România prin vama de la Porţile de Fier.
După mai multe ore de stat în vamă, în timpul cărora camionul a fost percheziţionat de grăniceri, Nicu Covaci, care emigrase legal în Olanda cu un an înainte, a reuşit să-i scoată clandestin din România pe ceilalţi membrii ai trupei, trecând în Iugoslavia. După cum a povestit liderul formaţiei în cartea „Phoenix însă eu...", vigilenţa grănicerilor a fost adormită cu pachete de bani şi discuri cu muzică.
Mircea Baniciu a rămas în ţară, susţinând ulterior că nu a fost anunţat de această plecare. A continuat să cânte piesele Phoenix şi după plecarea lui Nicu Covaci, deşi a fost, în nenumărate rînduri, anchetat de Securitate.
Potrivit lui Dorian Delureanu, Nicu Covaci a fost plăcut surprins să afle despre expoziţie. „A fost chiar emoţionat. Nu se gândea că mai răsare o sămânţă care să vorbească despre Phoenix aşa cum era în trecut", a mai spus Delureanu.
De la stînga la dreapta şi de sus în jos: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Erlend Krauser
Din sertarul cu amintiri
Fiecare dintre fotografiile prezentate publicului spune povestea concertului din 20 mai 1977. Phoenix venise la Craiova pentru două reprezentaţii la Grădina de vară a cinematografului Patria. La cel de-al doilea spectacol a ajuns şi fotograful Victor Boldâr. Pe lângă aparatul foto, atunci avea în plus, în buzunar, şi un film fotografic. „Vrând, nevrând, am ajuns la concert cu fiul meu, care avea 16 ani. Oarecum am fost invitatul lui. Şi dacă tot aveam aparatul, am făcut ce fac întotdeauna. Nu am cunoscut personal pe niciunul dintre membrii trupei, nu mi-a pozat niciunul, toate sunt instantanee", a mărturisit Victor Boldâr. Acesta a declarat că aceste fotografii ar fi rămas uitate într-un sertar dacă Muzeul de Artă şi Asociaţia Focus Oltenia nu s‑ar fi mobilizat să le expună.
Fotograful îşi aminteşte că după primul concert Phoenix susţinut la ora 17.00, oamenii nu voiau să părăsească grădina şi să facă loc celor care veneau să-l vadă pe cel de-al doilea. „Era un eveniment, o noutate. Dacă pentru tinerii de azi nu este ceva neobişnuit să vadă solişti cu plete, purtând cizme, cu un echipament mai special, pentru cei de vârsta lor, la momentul respectiv, era", a mai povestit Victor Boldâr.
Fotografiile au fost realizate pe lumină naturală, altfel, lăsarea întunericului şi luminile artificiale i-ar fi dat de furcă norocosului fotograf. Victor Boldâr nu s-a gândit nicio clipă că peste zeci de ani fotografiile realizate de el vor scrie o filă din istoria trupei.
Expoziţia „'77Craiova - ultimul concert" va putea fi văzută între 11 şi 14 ianuarie, la Galeria Arta din Craiova. Evenimentul este parte a Festivalului Naţional „Luna Fotografiei din România" 2012.
Biografie
Victor Boldâr (născut în 1935) a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR) în 1968. Zece ani mai târziu a primit titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale (E.FIAP), iar în 1991 pe cel de Excelenţă. Din 2008 este membru de onoare şi maestru al AAFR.