Agenţia Medicamentului susţine că pe piaţă sunt pastile pentru diabetici, deşi aceştia se plâng că nu le mai găsesc. Cât va dura criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa unor medicamente esenţiale din farmacii nu este un lucru nou pentru pacienţii din România. În ultima vreme însă, această criză s-a acutizat. Lipsesc mai ales antidiabeticele orale, dar şi medicamentele pentru bolile de tiroidă şi cele pentru păstrarea sănătăţii dentare. Agenţia Naţională a Medicamentului neagă problemele din piaţă.

Bolnavii de diabet susţin că au reţete depuse în farmacii de o săptămână în aşteptarea antidiabeticelor orale şi că reuşesc să-şi ţină boala sub control pentru că mai au ceva rezerve. Prescripţia medicală peste nevoile curente ale pacienţilor este unul dintre motivele invocate de autorităţi pentru lipsa medicamentelor din farmacii. 

Stocuri mici la nivel naţional 

Cu toate acestea, situaţia este mai complexă, subliniază Anca Crupariu, purtătoare de cuvânt la Colegiul Farmaciştilor. 

„Dacă ne uităm pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului la rubrica notificări de discontinuitate care sunt transmise de deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă se vede că mai mulţi producători pentru diferite produse pe bază de metformin (substanţă de bază aflată în compoziţia multor medicamente nu doar a antidiabeticelor orale) au anunţat că vor lipsi o perioadă de pe piaţă. Atât pentru concentraţia de 1.000 de miligrame, cât şi pentru cea de 500 – concentraţiile cele mai folosite, fără estimarea datei de reluare a comercializării. Predomină motivele de fabricaţie – un singur producător invocând motive comerciale”, a explicat Anca Crupariu.

Cantităţile reduse de medicamente pe ţară care conţin această substanţă sunt vizibile în sistemul electronic de raportare. „Una dintre explicaţii este şi faptul că, la nivelul UE, autorităţile de reglementare au solicitat testarea în vederea detectării impurităţilor nitrozaminice în medicamentele care conţineau ranitidină. Deci toţi producătorii trebuie să analizeze în fiecare etapă a procesului de fabricaţie dacă există sau nu aceste impurităţi”, a adăugat Anca Crupariu.

Producătorii dau vina pe pandemie

Asociaţiile producătorilor de medicamente dau asigurări că se fac eforturi foarte mari pentru a se putea asigura continuitatea livrărilor de medicamente. „În condiţiile în care toate ţările unde sunt fabricate aceste medicamente sunt sub presiunea pandemiei. Este foarte greu să decelăm în acest moment între cauze, dacă sunt urmarea unei stocări mai mari de medicamente la nivelul populaţiei sau există discontinuităţi în aprovizionare”, a replicat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

Cantităţile în plus prescrise pacienţilor, mai spune directorul executiv ARPIM, duc la rupturi de stocuri în piaţă şi la dezechilibre temporare. „S-a văzut că şi cu Euthyorx-ul au trebuit să treacă aproape şase luni până să se reechilibreze piaţa. Chiar dacă pe ansamblu piaţa farmaceutică a scăzut, anumite categorii de medicamente sunt mult mai mult consumate, inclusiv cele pentru diabet, tiroidă”, adaugă Dan Zaharescu.

Un alt motiv al crizei este acela că materiile prime sunt aduse din India şi din China, asigurarea acestora devenind o provocare în actualele condiţii. „Există dificultăţi cu forţa de muncă, cu asigurarea continuităţii fluxurilor de distribuţie. Vedem cu toţii că schimburile economice între ţări, transportul de mărfuri sunt din ce în ce mai mult afectate de situaţia de criză sanitară”, a conchis Zaharescu.

„Există dificultăţi cu forţa de muncă, cu asigurarea continuităţii fluxurilor de distribuţie. Vedem cu toţii că schimburile economice între ţări, transportul de mărfuri sunt din ce în ce mai mult afectate de situaţia de criză sanitară„ a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

Ce spune Agenţia Naţională a Medicamentului

„În prezent, pe piaţa farmaceutică din România, se comercializează mai multe medicamente pe bază de clorhidrat de metformină în diferite concentraţii şi sub diferite denumiri comerciale: Siofor, Glucophage, Meguan, Metfogamma, Metformin Arena de care pacienţii pot beneficia în cazul în care unul dintre produse nu se găseşte în farmacie”, se arată înt-un comunicat transmis de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), către Ministerul Sănătăţii, cu privire la aprovizionarea cu medicamentul pentru diabetici SIOFOR.

De asemnea ANMDMR  transmite că este „implicată permanent în monitorizarea stocurilor pentru aceste medicamente” şi precizează că situaţia pentru celelalte medicamente pe bază de clorhidrat de metformină este următoarea:

„Pentru concentraţia de 1000mg/comprimate sunt autorizate şi puse pe piaţă:

● GLUCOPHAGE 1000 mg comprimate filmate, – nu sunt probleme de aprovizionare.

● METFOGAMMA 1000 mg comprimate filmate - diponibil în piaţă.

● METFORMIN ARENA 1000 mg comprimate filmate - diponibil în piaţă.

● GLUCOPHAGE XR 1000 mg comprimate cu eliberare prelungită - diponibil în piaţă. Pentru concentraţia de 850mg/comprimat, au autorizaţie de punere pe piaţă:

● METFORMIN ARENA 850 mg comprimate filmate – conform DAPP nu va fi fabricat în lunile noiembrie şi decembrie, din motive comerciale.

Pentru concentraţia de 750 mg/comprimat este autorizat şi pus pe piaţă:

● GLUCOPHAGE XR 750 mg comprimate cu eliberare prelungită - diponibil în piaţă; Pentru concentraţia de 500 mg/comprimat sunt autorizate şi puse pe piaţă:

● METFORMIN ARENA 500 mg comprimate filmate - producătorul a declarat că în următoarea perioadă (noiembrie-decembrie) se fabrică în funcţie de solicitări.

● MEGUAN 500 mg comprimate filmate, diponibil în piaţă;

● GLUCOPHAGE XR 500 mg comprimate cu elib.prelungita, diponibil în piaţă,” potrivit sursei citate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite