Abuzurile din spitalele de Psihiatrie. Psiholog, către Ministrul Sănătăţii: „Aţi declarat că nu aţi văzut pacienţi legaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mugur Frăţilă Facebook
FOTO: Mugur Frăţilă Facebook

Ca urmare a cazului de la Săpoca, un psiholog de la o organizaţie pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi a postat vineri, pe Facebook, o fotografie pe care a realizat-o într-un spital de psihiatrie în timpul activităţii sale: un pacient legat de pat cu curele şi cearşafuri şi lăsat nesupravegheat. Specialistul face apel la Ministerul Sănătăţii să iasă din „starea de negare” şi să recunoască existenţa acestor abuzuri.

Psihologul Mugur Frăţilă, de la Asociaţia Tonal, a postat pe pagina sa de Facebook o imagine cu un pacient legat de pat, adresându-se în principal Sorinei Pintea: „Stimată doamnă Ministru al Sănătăţii, stimaţi voi, oricare, cei care trăiţi confortabil în negare, iată spre ce priviţi, dar nu vedeţi. (...)  Aţi declarat că nu aţi văzut “pacienţi legaţi”, nu aţi întâlnit astfel de situaţii. Sigur, aţi omis să precizaţi dacă credeţi sau nu că există astfel de situaţii. Ce vedeţi aici nu este secţia Ojasca a Spitalului Săpoca. Este altundeva în România. Iar pentru că aţi declarat că nu aţi văzut şi nu aţi auzit despre pacienţi legaţi în spitalele de psihiatrie din România, vă vin în întâmpinare cu această imagine. 

   

Psihologul explică imaginea postată: „Aşa arată un cetăţean român internat într-o secţie de psihiatrie, legat ilegal, aflat într-o situaţie de risc major, cu demnitatea şi drepturile încălcate. Un domn legat de pat. Imobilizare ilegală în 4 puncte, fără supraveghere. Legarea este făcută la mâini cu curele deteriorate, iar la picioare, cu cearşafuri. Întreaga scenă se întâmpla într-un salon cu aproximativ 10 paturi, un salon deschis, unde avea acces aproape oricine. La momentul la care l-am întâlnit pe acest domn, în salon se mai află încă un pacient. Nici un angajat al spitalului (îngrijitor, asistent, medic) nu se afla în salon. Domnul imobilizat ilegal se afla într-o situaţie ce îi afecta grav demnitatea şi imaginea şi, mai ales, se afla într-o situaţie excepţional de gravă fiind expus riscului de vătămare sau ucidere, riscului de accident letal produs de faptul că era captiv, legat în 4 puncte şi nesupravegheat. De la asfixie mecanică până la dislocări de articulaţii, vătămări produse de alţi pacienţi, orice i s-ar fi putut întâmpla”, a arătat specialistul. 

   

În plus, psihologul a precizat că în spital, condiţiile de locuire erau deplorabile: „bureţi rupţi în loc de perne, paturi lipite unele de celelalte (fără spaţiu de circulare între ele), noptiere metalice, ruginite, doar la unele dintre paturi, etc”, a mai scris Frăţilă. 

               

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite