13 ani de coșmar: o femeie din Gorj a fost hărțuită continuu, în ciuda numeroaselor plângeri. Pedepse prea blânde pentru agresori
0Timp de 13 ani, o femeie din Gorj a fost victima unui bărbat care a hărțuit-o obsesiv, la serviciu, acasă şi pe stradă, şi a care a postat pe internet peste 100 de materiale video din timpul urmăririlor sale.

Caz incredibil în Gorj, acolo unde o femeie a fost hărţuită constant timp de 13 ani de un bărbat care a făcut o obsesie în legătură cu ea, după ce a văzut-o prima dată la ghişeul unei instituţii, acolo unde aceasta lucra, în 2011.
Bărbatul a început să o urmărească pe stradă, să o aştepte în faţa instituţiei unde lucrează sau chiar în faţa locuinţei acesteia, a postat peste 100 de materiale video despre victima sa pe youtube şi a ajuns să-i vandaizeze uşa apartamentului, să o ameninţe şi, în cele din urmă, chiar să o atace, notează g4media.
În urma plângerilor repetate ale femeii, în 2019, agresorul condamnat la 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei. Dovadă a hărţuirii au fost peste 140 de videoclipuri din timpul urmăririlor, postate chiar de bărbat pe youtube. Nu s-a lăsat însă descurajat de sentinţă, ci a continuat să o hărţuiască pe femeie, fiind trimis din nou în judecată, pentru fapte similare, în 2022. În acest dosar, a fost condamnat cu executare, pedeapsa fiind foarte mică, dar decizia nu este definitivă.
Potrivit aceleiaşi surse, femeia are în vigoare, până în octombrie 2025, un ordin de restricție împotriva bărbatului, dar acesta pare să nu ţină cont de nimic, pentru că în august 2024 a trecut de la ameninţări la fapte şi a atacat-o pe femeie.
Din deciziile instanţelor din Gorj reiese că Adrian Vali Crăete a făcut o obsesie pentru victima sa în 2011, atunci când s-a dus să depună un dosar la instituţia unde lucra aceasta, şi de atunci a făcut o adevărată obsesie pentru aceasta. Femeie, care este foarte speriată, a apelat nu doar la ajutorul poliţiei, ci şi la familie, sora ei aşteptând-o de multe ori pentru a o însoţi acasă. Chiar şi vecini au încercat să o protejeze de hărţuitorul său. La un moment dat, unuia dintre aceştia Adrian Vali Crăete chiar i-a dat cu spray lacromigen în faţă, atunci când a intervanit în favoarea femeii.
13 ani de coşmar
Primul dosar penal împotriva lui Adrian Vali Crăete a ajuns în faţa instanţei, aşa cum menţionam, în 2018, când a primit 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, şi i s-a interzis să se mai apropie de victima sa.
Vă prezentăm câteva dintre incidentele consemnate în dosar:
* „La data de 10.08.2017, persoana vătămată (…) s-a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu o plângere prin care a solicitat efectuarea de cercetări (…) arătând că de o lungă perioadă de timp acesta o urmăreşte fără drept la locul de muncă, îi supraveghează locuinţa, producându-i unele distrugeri la sistemul de închidere al uşii de acces în locuinţă.”
* „În data de 04.08.2017, în jurul orei 14:20, în momentul în care persoana vătămată a parcat autoturismul proprietate personală în parcarea situată în spatele blocului unde domiciliază, inculpatul a tras de uşa stânga faţă a autoturismului, pentru a o deschide şi, întrucât nu a reuşit, a aruncat pe capota maşinii o plasă din plastic de culoare galben în care se aflau mai multe obiecte.”
* „ În seara zilei de 08.08.2017, în jurul orei 21:55, în timp ce se afla în holul locuinţei, persoana vătămată a auzit pulverizându-se spray în yala uşii de la intrarea în locuinţă. A ieşit din imobil, observându-l pe inculpat fugind pe scări spre ieşire.”
* „Inculpatul şi-a continuat activitatea infracţională, în data de 11.01.2018, deplasându-se la locul de muncă al persoanei vătămate, împrejurare în care a lăsat pe parbrizul autoturismului acesteia o plasă din plastic, în care se aflau mai multe articole de îmbrăcăminte, fiind surprins de agentul de securitate”
* „În data de 26.02.2018, în jurul orei 16:00, inculpatul s-a deplasat din nou la locul de muncă al persoanei vătămate, aşteptând-o în exteriorul unităţii, fiind observat de către martora (…), aceasta avertizând-o pe (…).
* „De asemenea, în data de 08.03.2018, în jurul orei 16:30, inculpatul a urmărit-o la domiciliul său şi a aşteptat-o în faţa blocului, aspect confirmat de martorele (…) şi (…).”
Din al doilea dosar penal, cel din 2022, rezultă că Adrian Vali Crăete a trecut de la hărţuire şi ameninţări la violenţă, motiv pentru care pedeapsa i-a fost mărită la 1 an și 2 luni de închisoare, tcu executare, dar bărbatul a făcut apel, care se va judeca pe 8 septembrie 2025.
* „La data de 24.05.2022, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliţiei Municipiului Tg-Jiu – Biroul de Ordine Publică au fost sesizate de către persoana vătămată cu privire la faptul că de aproximativ 6 luni de zile este hărţuită de către Crăete Adrian Vali, care, fără un interes legitim, o urmăreşte atât în momentul când se deplasează la serviciu, cât şi la adresa de domiciliu, lucru care s-a întâmplat şi la data de 29.04.2022.”
* „La data de 24.05.2022, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliţiei Municipiului Tg-Jiu- Biroul de Ordine Publică au fost sesizate de către numitul (…) cu privire la faptul că în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 07:30, în timp ce se afla în faţa blocului de domiciliu, Crăete Adrian Vali i-a pulverizat dintr-un spray o substanţă iritant lacrimogenă în direcţia feţei provocându-i leziuni la nivelul ochilor.”
* „La data de 02.06.2022, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliţiei Municipiului Tg-Jiu, au fost sesizate prin S.N.U.A.U. 112 de către (…) cu privire la faptul că din cursul anului 2020 până în prezent este hărţuită de către Crăete Adrian Vali, care fără un interes legitim o urmăreşte şi îi supraveghează locuinţa, pe motiv că a sesizat aceste aspecte organelor de poliţie şi instanţei de judecată.”
* „La data de 17.06.2022, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliţiei Municipiului Tg-Jiu, Biroul de Investigaţii Criminale au fost sesizate cu plângere de către (…), cu privire la faptul că în cursul aceleiaşi zile, în jurul orelor 07:30, a fost aşteptată de către Crăete Adrian Vali în faţa blocului de domiciliu, lucru pe care îl face de aproximativ un an de zile.”
Din expunerea detaliată a situaţiei de fapt, aşa cum reiese din materialul probator administrat la dosarul cauzei a rezultat că persoana vătămată îşi desfăşoară activitatea în calitate de consilier superior în cadrul (…) iar prin prisma relaţiilor de serviciu, în cursul anului 2012, l-a cunoscut pe inculpat, care la momentul respectiv îşi căuta un loc de muncă.
La scurt timp inculpatul şi-a format o obsesie cu privire la persoana vătămată, urmărind-o în mod sistematic pe traseul urmat de la domiciliul său până la sediul unităţii unde îşi desfăşura activitatea şi retur”, se arată în dosarul din 2022.
Nici riscul de a ajunge după gratii şi nici ordinul de protecţie pe care îl are femeia împotriva lui nu l-au împiedicat pe Adrian Vali Crăete să continue să o urmărească pe victima sa, în august 2024 atacând-o, după ce a aşteptat-o în apropierea blocului unde locuieşte.
„Reclamanta a precizat că a fugit înapoi spre parcarea blocului, iar pârâtul a prins-o de la spate, a îmbrâncit-o, i-a înfipt mâna în zona capului și a tras-o de cap spre spate. Oamenii din jur au țipat și acesta s-a speriat și a fugit. Reclamanta a precizat că din data de 30.08.2024, pârâtul stă tot timpul în zona Pieței 9 mai și o urmărește, observându-l pe acesta, fără însă a exista violențe. (…) o urmărește din anul 2011, începutul anului 2012 în mod continuu, la locul de muncă, la locuință, pe stradă, fără ca între aceștia să existe o relație, iar în trecut i-a dat cu spray paralizant în ochi, a agresat-o fizic și i-a distrus bunuri. Aceasta a precizat ca locuiește singură, nu se poate odihni noaptea, îi este foarte frică că pârâtul ar putea să recurgă la violențe care să îi pună în pericol viața”, se arată într-o decizie de prelungire a ordinului de protecţie, în octombrie 2024.
Legea e prea blândă
Potrivit documentelor oficiale citate de g4media, în 13 ani, de când femeia trăieşte cu frică, este hărţuită, ameninţată, umilită, expusă pe internet, Adrian Vali Crăete a fost reţinut o dată preventiv, pentru 24 de ore, în anul 2022.
Decizia penală definitivă inițială (din 2018), în care primise 6 luni cu amânarea aplicării pedepsei, presupunea că, dacă nu recidiva în 2 ani, pedeapsa urma să-i fie ștearsă din cazier.
În toţi aceşti ani, Adrian Vali Crăete a negat acuzaţiile şi, la un moment dat, chiar a dat-o în judecată pe victima sa.
Conform minutei Curții de Apel Craiova care a trimis la rejudecare al doilea dosar, victima nu a fost citată corect să se prezinte la proces și să-și susțină cauza, iar lucru acesta l-a determinat pe agresor să aibă o atitudine sfidătoare şi să continue hărţuirea.
Într-un dosar în care a fost amendat pentru că a dat cu spray lacromogen, pe 31 decembrie 2021, în scara blocului unde locuieşte femeia, poliția a citat-o pe aceasta ca martor. După ce femeia a depus mărturie, inculpatul a hărțuit-o chiar în sediul instanței şi, în plus, a intentat un proces împotriva ei, în care îi cere acesteia plata unor daune.
Pedepsele prevăzute de legea din România pentru hărţuire sunt foarte mici în comparaţie cu gravitatea faptei, astfel că agresorii nu sunt descurajaţi de ele.
„Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă. Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, prevede legea din România.
Asta lăsânde o parte faptul că femeia din Gorj a reuşit cu greu să obţină ordinul de protecţie împotriva lui Adrian Vali Crăete, pentru că, în trecut, multe dintre cererile ei au fosr respinse ca inadmisibile, deoarece astfel de ordine puteau fi acordate doar în spețe care priveau soți, concubini sau membri de familie.
De-abia recent legea a fost schimbată, astfel că ea a putut obține un astfel de ordin.