Unele analize pot crea complicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există investigaţii care au efecte secundare şi pot înrăutăţi starea de sănătate, de aceea trebuie realizate doar la recomandarea medicului. Realizarea frecventă a investigaţiilor imagistice, precum radiografiile şi tomografiile, creşte riscul de cancer, fiindcă se folosesc raze X pentru a pune în evidenţă organele interne.

Fie că sunt metode invazive de diagnostic, precum amniocenteza, care se realizează în sarcină, fie că sunt metode care nu presupun disconfort pentru pacient, precum radiografiile, multe analize medicale vă pot pune starea de sănătate în pericol, dacă nu sunt recomandate corect.
Pentru a evita riscurile, înainte de efectuarea oricăror analize este bine ca toţi pacienţii să îl informeze pe medic dacă urmează vreun tratament, dacă suferă de o boală cronică şi dacă au făcut recent intervenţii chirurgicale.

Potrivit specialiştilor, dintre toate analizele, ecografia care foloseşte ultrasunete pentru a evidenţia organele interne este singura fără nicio reacţie adversă. Mai mult, ecografia este absolut necesară în sarcină, pentru că poate depista din timp unele anomalii de dezvoltare a fătului. În rest, majoritatea investigaţiilor, inclusiv banalele analize de sânge, pot da reacţii adverse precum lipotimiile sau ameţelile.

CT-urile, surse de radiaţii Investigaţiile cu ajutorul computerului tomograf (CT) presupun expunerea la raze X, de aceea nu sunt indicate decât în caz de strictă necesitate şi numai la recomandarea medicului. Din aceeaşi categorie a investigaţiilor iradiante mai fac parte radiografiile şi mamografiile. „Cel mai mare risc al expunerii la raze X îl reprezintă efectul mutagen, adica apariţia cancerului", precizează specialistul în radiologie intervenţională Rareş Nechifor de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Potrivit medicului, acest risc creşte odată cu doza de radiaţii şi cu frecvenţa expunerilor, dar nu există o limită inferioară de siguranţă documentată ştiinţific. „Prin urmare, recomandarea de a face o radiografie sau un CT la minimum 6 luni de la ultima investigaţie de acest tip efectuată nu reduce pericolele, ci reprezintă un compromis între beneficiu şi risc", mai spune specialistul Rareş Nechifor. În plus, şi substanţele de contrast folosite la tomografii pot da efecte adverse precum reacţii alergice, dureri abdominale, cefalee sau convulsii.

Pe de altă parte, există investigaţii imagistice precum imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM), neiradiantă, dar contraindicată persoanelor cu stimulator cardiac şi celor cu proteze osoase metalice.

Colonoscopia poate produce hemoragii

Este esenţială pentru depistarea unor afecţiuni ale colonului şi ale intestinului subţire, inclusiv în depistarea unor tumori, dar nu este complet lipsită de riscuri. De exemplu, colonoscopiile efectuate pentru îndepărtarea unor polipi pot genera hemoragii sau pot produce perforarea colonului.

Tot hemoragii şi leziuni pot apărea în urma histeroscopiei (examinarea cavităţii uterine cu un instrument special), analiză prin care se pot depista afecţiuni precum fibromul uterin (tumoare benignă a muşchiului uterin).

Radiografia dentară, interzisă gravidelor

Femeile însărcinate nu trebuie să realizeze deloc radiografii, nici măcar dentare, mai ales în primele trei luni de sarcină. Expunerea la raze X a gravidei poate da microcefalie (malformaţie caracterizată prin dezvoltarea insuficientă a craniului şi a creierului fetusului) şi, implicit, retard mintal.

Potrivit medicului Rareş Nechifor, şi copiii aflaţi în perioada de creştere trebuie protejaţi de radiografii. „Unele structuri, cum ar fi ochii sau organele sexuale, sunt cele mai vulnerabile părţi ale corpului la razele X şi trebuie protejate în timpul investigaţiilor", mai spune specialistul. În prezent, ecografia şi rezonanţa magnetică, investigaţii fără nocivitate pentru organism, au înlocuit, parţial, radiografiile şi CT-ul.

Amniocenteza poate duce la avort

Amniocenteza este analiza prin care se pot depista anomalii precum sindromul Down. Aceasta presupune recoltarea de lichid amniotic cu ajutorul unui ac, adică presupune puncţie amniotică. În urma procedurii care se realizează prin ghidaj ecografic există riscul de avort, dar şi de infecţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite