«Sufăr de dureri la nivelul maxilarului»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele ­tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

«Sufăr de dureri la nivelul maxilarului»

"Am o suferinţă pe care mai mulţi medici, de mai multe specialităţi, au diagnosticat-o ca fiind boală atipică, după multiple tratamente. A început prin dureri de mică intensitate la nivelul a trei dinţi din faţă, de pe maxilarul inferior. Stomatologii au tratat boala, în final au extras dinţii, dar durerile nu au încetat şi au crescut în intensitate. Am fost tratat apoi de nevralgie de trigemen, apoi de reumatism mandibular inferior. Durerile s-au intensificat. Am făcut IRM, CT, biorezonanţă, diverse analize şi toate sunt normale. Acum, din cauza durerilor, nu mai suport nici proteza. Vă rog ­spuneţi‑mi cum pot trata problema şi cum pot să atenuez durerile.''
Ioan Gutuiu, 82 de ani, Braşov

Dr. Raluca Drăghici
medic stomatologie generală - competenţă implantologie

Stimate domnule Gutuiu, din câte ne povestiţi, aţi fost consultat de medici de diferite specialităţi şi niciun tratament nu a fost eficient. Analizele pe care povestiţi că ­le-aţi efectuat sunt foarte precise şi dacă rezultatele acestor investigaţii sunt normale, nu există motive reale de îngrijorare. Trebuie verificată şi proteza, pentru că, în timp, ea nu se mai adaptează pe maxilar, dar înţeleg că aveaţi aceste dureri de dinainte de a fi purtător de proteză. Complexele de vitamine din grupul B pot fi eficiente în calmarea durerii, dar trebuie să discutaţi cu medicul de familie despre oportunitatea acestui tratament, în funcţie de alte eventuale patologii de care suferiţi.


«Cum să fac ca să slăbesc şi să evit dulcele?»

Am 40 de ani, 1,62 m înălţime şi 105 kg. Am ţinut la un moment dat un regim disociat. Am rezistat o lună şi rezultatele s-au văzut, am dat jos 10 kg. Dar, din păcate, le-am pus la loc repede. Vă rog spuneţi-mi ce să fac ca să slăbesc şi ce pot lua pentru a-mi stăpâni pofta de dulce.
Marina, Braşov

Livia Nena
biolog nutriţionist

Într-adevăr, regimul disociat este unul dintre cele mai sănătoase regimuri adresate pierderii în greutate. Acesta cuprinde întreaga gamă de alimente (fructe, legume, carne, lactate), organismul beneficiind de toate elementele necesare metabolismului (vitamine, minerale, aminoacizi, enzime, proteine). Condiţia reuşitei acestui regim este ca tipurile de alimente să nu fie amestecate. Orice persoană care adoptă această dietă are multe beneficii din punct de vedere al sănătăţii. Prin urmare, vă recomand perseverenţă cu acest regim, care ar trebui să devină un stil de viaţă şi care nu presupune niciun risc pentru sănătate. Este nevoie de o disciplină pe care să v-o asumaţi în scopul dorit. Însă aveţi grijă să nu vă înfometaţi! Este foarte probabil că acesta a fost motivul pentru care nu aţi mai rezistat şi, mâncând cum obişnuiaţi să mâncaţi, aţi luat rapid în greutate. Vă recomand trei mese principale şi două mici gustări, pentru a evita înfometarea. Suplimentele cu crom sunt optime pentru stăpânirea poftei de dulce. Pentru stimularea metabolismului, vă recomand suplimentele cu alge, Algă Brună şi Chlorella. Mult succes!   

«Ajutor, am tenul gras!»

Tenul meu este gras şi, de la venirea primăverii, se îngraşă şi mai mult. Acum au început să se vadă şi ridurile (speram că faptul că e gras va amâna acest fenomen). Nu mai folosesc de câţiva ani produse astringente, care îl uscau pe moment, iar apoi mi se părea că se îngraşă şi mai tare. Vă rog să-mi daţi un sfat despre cum să îl îngrijesc, mai ales că trebuie să-mi cumpăr şi o cremă cu factor de protecţie solară şi, până acum, toate mi s-au părut prea grase. Mulţumesc.  Felicia, 35 de ani

Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

La 35 de ani este normal să se vadă riduri, iar hiperseboreea nu limitează apariţia acestora. În plus, ten gras nu înseamnă şi bine hidratat. Adeseori, în cazul hiperseboreei, stratul de sebum de la suprafaţa pielii se usucă, formând o pojghiţă care nu lasă pielea să „respire" corect şi să primească apa din produsele de îngrijire. Este necesar să mergeţi la dermatolog, pentru a vedea dacă hiperseboreea nu are o cauză medicală pe care să o înlăturaţi, apoi să vă prescrie produse de îngrijire pentru ten gras - şi nu produse astringente, cum le numiţi dumneavoastră. Dacă după ce folosiţi măcar o lună produse de curăţare şi creme hidratante pentru ten gras situaţia nu se remite, se impun medicamente antiseboreice şi keratolitice. Ridurile deja instalate nu vor dispărea cu creme, ele necesită injectări cu medicamente miorelaxante ori de umplere, sau eventual „decapări" profunde cu peelinguri sau cu LASER. Produsele cu factor de protecţie solară se găsesc în mai multe forme, tenului gras de obicei ­potrivindu-i-se loţiuni, sprayuri, rar creme şi în niciun caz unguente.


«Când pot să alerg, după o fractură?»

Acum două luni mi-am fracturat şi dislocat al doilea deget de la picior în timpul unor mutări în apartament. Fractura a fost minoră şi am înţeles că în şase săptămâni se rezolvă, am folosit gheaţă şi antiinflamatorii. Am fost la medic imediat după aceea şi am făcut radio­grafie. Problema mea acum este că vreau să îmi reiau alergările pe banda rulantă şi am observat că degetul încă se umflă. Ce pot să fac, credeţi că voi mai putea să alerg?
Mircea, 38 de ani

Dr. Gheorghe Popescu
medic primar ortopedie
Spitalul de Urgenţă „Floreasca"

Ar fi fost bine ­dacă aţi fi precizat diagno­sticul exact, ­este vorba de o fractură sau de o luxaţie? În mod normal, ar fi trebuit să se fi vindecat ­până acum, însă, dacă este vorba de o fractură cu traiect intraarticular, atunci se va vindeca mai greu şi zona va rămâne dureroasă o perioadă mai lungă de timp. Vă recomand să faceţi o nouă radiografie, să vedeţi dacă nu s-a agravat problema. ­Dacă este vorba de o fractură intraarticulară, trebuie să mai aveţi răbdare trei-patru luni. În acest timp, evitaţi efortul, folosiţi antiinflamatoare şi gheaţă.   

«Ce analize „ginecologice" pot face bărbaţii?»

Am nişte simptome supărătoare (o secreţie abundentă) şi vreau să merg la medic pentru un consult şi analize. Aş dori să-şi facă şi soţul meu nişte investigaţii în acest sens. Care ar fi acestea şi la ce medic le poate face? La urolog sau tot la ginecolog? Sau este suficientă o trimitere de la medicul de familie către orice laborator?
Elena, 38 de ani

Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Clinic „Filantropia"


Soţul dumneavoastră poate ­face investigaţii recoman­date de medicul dermatolog sau urolog, în funcţie de simptomele pe ­care le acuză. Cred că ar fi bine ca iniţial să faceţi dumneavoastră investigaţiile recomandate de medicul ginecolog. În funcţie de rezultatele obţinute, puteţi afla ­dacă este sau nu necesar să fie şi soţul dumneavoastră examinat. Nu toate afecţiunile pe care le puteţi avea trebuie să fie prezente şi la dânsul. Consider că prezentarea direct la un laborator, fără o consultaţie prealabilă, nu este cea mai bună
soluţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite