Soluţii blânde pentru refacerea florei digestive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrarea de antibiotice, dieta bogată în alimente procesate şi infecţiile intestinale pot distruge flora digestivă. Iată câteva leacuri la îndemână prin care aceasta se poate reface fără prea mult efort.

Flora digestivă este formată din aşa-numitele bacterii bune care au rolul de a distruge agenţii patogeni care ajung în organism. De aceea, ea reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar. Totodată, aceasta facilitează digestia şi contribuie la reglarea funcţiilor intestinale, stimulează sinteza imunoglobulinelor, echilibrează pH-ul şi sintetizează nutrienţii necesari pentru menţinerea sănătăţii organismului.

Însă, din cauza alimentaţiei dezechilibrate, consumului excesiv de alcool şi diferitelor medicamente pe care le luăm fără a cere sfatul medicului, bacteriile „bune" nu mai reuşesc să facă faţă stresului la care sunt supuse şi astfel sunt înlocuite cu bacteriile „rele".

Inevitabil, în scurt timp, încep să apară problemele de sănătate. În general, atunci când se ajunge în astfel de situaţii, se recomandă administrarea de probiotice, microorganisme vii care acţionează asemănător bacteriilor bune ce trăiesc în stomac, sau de ceaiuri din plante.

Măghiran şi sunătoare, doar în combinaţie

Unele plante, renumite pentru refacerea florei digestive, dau rezultate rapide doar dacă se combină între ele, spun fitoterapeuţii. Astfel de plante sunt măghiranul, sunătoarea, genţiana şi angelica. Infuzia se prepară din 250 ml de apă clocotită şi dintr-o lingură de amestec de plante. Timp de două săptămâni, trebuie să se consume maximum trei căni de ceai pe zi. În cele 14 zile, se recomandă eliminarea din alimentaţie a cărnii, deoarece se digeră greu şi solicită stomacul să producă mult suc gastric.

Obligeana reface mucoasa

O plantă eficientă în eliminarea acidităţii gastrice şi în refacerea mucoasei stomacale este obligeana. În prealabil, rădăcina de obligeană se macină fin prin râşniţa de cafea, iar după aceea se cerne prin sită. Pulberea obţinută se păstrează într-un recipient de sticlă închis ermetic, timp de opt zile. Dacă stă mai mult, obligeana îşi pierde din proprietăţile terapeutice, fiind o plantă aromatică. Un vârf de cuţit de obligeană se ţine sub limbă cinci-şapte minute, iar după aceea se înghite cu apă.

Procesul trebuie repetat de trei ori pe zi, cu o oră înainte de mesele principale, timp de o lună. De asemenea, se poate utiliza şi infuzia de obligeană, care se obţine dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml de apă rece. Amestecul obţinut se lasă la infuzat 12 ore. Se iau câte două linguri de ceai înainte de masă şi câte două linguri după masă, de trei ori pe zi. Persoanele care nu pot consuma ceaiul neîndulcit pot folosi o linguriţă de miere de albine. Nu depăşi dozele recomandate, deoarece, în cantităţi mari, obligeana este toxică.

Nucul şi cerenţelul elimină reziduurile

Unul dintre factorii care contribuie la distrugerea florei stomacale constă în substanţele eliberate de alimentele care rămân prea mult timp în stomac. Pentru a favoriza eliminarea acestora se recomandă un amestec de plante medicinale: cimbrişor, rădăcină de cerenţel, frunze de nuc, răchitan, coada-racului, scoarţă de stejar şi fructe de afin.

Din două linguri de amestec de plante şi o cană de apă clocotită se prepară un decoct. Se beau, zilnic, trei căni de ceai neîndulcit. Acest preparat se recomandă în cure de câte 21 de zile, la interval de trei luni.

În timpul tratamentului de refacere a florei digestive cu ceaiuri,se recomandă o alimentaţie bazată pe fibre şi pe mai puţine fructe şi legume acide.

Atenţie: În cantităţi mari, unele plante devin toxice şi, de aceea, se iau numai la sfatul specialistului.

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

image

O floră intestinală sănătoasă asigură un sistem imunitar rezistent, deoarece ajută la absorbţia substanţelor nutritive şi funcţionează ca o barieră împotriva infecţiilor. Printre plantele ce ajută la menţinerea unei flore intestinale normale, cu acţiune antiseptică, cicatrizantă, calmantă, regenerativă, se numără: menta, muşeţelul, coada-racului, cerenţelul, turiţa mare, afinul, cimbrişorul şi scoarţa de stejar.

O serie de studii arată că dezechilibrele microorganismelor din sistemul digestiv joacă un rol important în apariţia obezităţii. În acest sens, este bine să se consume iaurturi naturale, care influenţează pozitiv menţinerea unei flore intestinale normale, fiind şi stimulatoare ale imunităţii organismului. Se pot lua şi suplimente ce conţin microorganisme benefice (probiotice) de tipul Lactobacillus (acidophilus, bulgaricus, cassei).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite