Sistemul de sănătate din Rusia sub semnul absurdului lui Gogol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia alocă de şase-opt ori mai puţini bani transplanturilor de celule stem faţă de ţările occidentale. În plus, Rusia nu deţine un registru al donatorilor de celule stem, motiv din care bolnavii de leucemie sunt obligaţi să plătească sume exorbitante pentru a obţine un transplant printr-un donator din registrele altor ţări.

Oricine l-a citit pe Cehov, pe Gogol sau alţi scriitori ruşi precum satiricul Saltîkov-Şcedrin ştie că a trăi în Rusia înseamnă a fi martorul unor paradoxuri. Rusia are în prezent cei mai mulţi miliardari din lume (110), după Statele Unite (442) şi China (122), Putin a fost numit recent cea mai puternică personalitate din lume de revista Forbes, iar Rusia nu duce lipsă de un sistem de sănătate. În aceste condiţii, organizaţia caritabilă Advita Fund (care ajută bolnavii de leucemie să obţină transplante), se întreabă într-un articol din „Huffington Post”de ce locuitorii unei naţiuni bogate şi puternice, care au acces la îngrijiri medicale gratuite, au totuşi nevoie de ajutor?

Rusia alocă doar 25.000 de dolari pentru un transplant de celule stem, mult mai puţin faţă de 150.000-200.000 de dolari cât plătesc ţările occidentale şi mult sub costurile reale ale acestei intervenţii care sunt cel puţin 100.000 de dolari. Cei care acoperă această lipsă în Rusia sunt pacienţii şi organizaţiile caritabile, însă, atunci când pacientul nu dispune de aceşti bani este în pericol de a suferi numeroase complicaţii în urma transplantului care necesită, de asemenea, tratamente costisitoare.

În plus, Rusia nu are un registru naţional al donatorilor de celule stem, iar majoritatea donatorilor sunt identificaţi în registrele din alte ţări, costul identificării donatorilor ridicându-se la 20.000 şi 50.000 de dolari. Totuşi, sistemul de asigurări obligatorii de sănătate nu acoperă aceste cheltuieli, deoarece identificarea unui donator este considerată opţională, mai exact un serviciu decât un tratament, precum chirurgia plastică sau liposucţia.

În Rusia, bugetul alocat sănătăţii este mult mai mic faţă de media statelor europene. Concret, acesta reprezintă 5,1% din PIB şi 988 de dolari pe cap de locuitor, în vreme ce ţări precum Franţa, Italia, Marea Britanie şi Portugalia cheltuie de două ori mai mult raportat la PIB şi de trei ori mai mult per capita. Mai mult decât atât, se estimează că în următorii ani bugetul sănătăţii din Rusia va fi redus pentru a se aloca mai mulţi bani Apărării Naţionale.

Putem doar presupune că şi în viitor guvernul Rusiei va continua să evite să plătească pentru identificarea de donatori de măduvă osoasă din registrele altor ţări. În acelaşi timp, nu se întrevăd planuri de a crea un registru naţional al donatorilor. Au fost realizate mai multe registre regionale restrânse în ultimii ani, însă chiar şi acestea înregistrează un număr nesemnificativ de donatori,  iar pentru a realiza un registru funcţional este nevoie de o investiţie mare şi de cheltuieli semnificative ulterioare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite