Servicii stomatologice decontate de stat. Aparatele ortodontice beneficiază de o deducere integrală a costurilor de realizare și reparare pentru copii
0Deşi există un contract-cadru care prevede gratuitatea pentru o serie de servicii stomatologice de bază care pentru persoanele asigurate în sistemul public de sănătate, nu toţi ştiu care sunt acestea şi cum pot beneficia de ele.
Contractul-cadru din 2023 prevede o serie de servicii de bază care sunt decontate pentru cetățenii asigurați, precum obturații, anestezii, extracții sau proteze dentare care pot fi puse gratuit o dată la patru ani și reparația și rebazarea acestora (de două ori pe an).
De asemenea, printre serviciile stomatologice care pot fi decontate între 60 și 100% se numără detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional și tomografiile dentare Consultațiile medicale pentru persoanele asigurate pot fi efectuate gratuit o singură dată pe an și includ controlul oncologic stomatologic și, eventual, planul de tratament.
Copiii cu vârste de până la 18 ani beneficiază de decontarea integrală a sumelor necesare tratamentelor dentare și de consultații gratuite bianual. Potrivit CNAS, şi aparatele ortodontice beneficiază de o deducere integrală a costurilor de realizare și reparare pentru copii, dar și pentru tinerii de până în 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți, și nu au un salariu.
Ca şi în cazul analizelor şi altor servicii medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi pentru intervenţiile stomatologice suma alocată este extrem de mică, astfel că mulţi medici stomatologi nu au reuşit să încheie contracte cu CAS, iar cei care au făcut-o se plâng că suma decontată este mică, ceea ce înseamnă un număr mic de beneficiari.
Românii pot beneficia de gratuitate doar dacă merg la cabinete care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Însă, în prezent, din peste 27.000 de cabinete stomatologice în toată țara, doar 3.300 au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
„Un medic stomatolog care semnează cu CNAS trebuie să achite o taxă pentru a fi acreditat, pentru a avea dreptul de a oferi servicii. După care, odată contractul semnat, medicul trebuie să fie prezent la cabinet în condițiile contractuale, adică minimum trei ore în fiecare zi lucrătoare, chiar dacă plafonul pe care îl are la dispoziție se termină după primele zile ale lunii. În plus, e multă raportare de făcut, e foarte multă birocrație la mijloc”, spunea profesorul Radu Câmpian, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că în 2024 a alocat un buget record pentru serviciile stomatologice decontate, respectiv aproape 330 de milioane de lei, adică de patru ori mai mult decât în urmă cu 10 ani.
Cu toate acestea, banii sunt insuficienţi. Medicii stomatologi spun că lunar se pot deconta servicii în valoare de 9.000 de lei în fiecare cabinet care are contract cu Casa de Sănătate şi că fondurile, care se epuizează încă din primele zile, abia acoperă costul materialelor medicale folosite.