România ar putea câştiga circa trei miliarde de lei din actualizarea listei de compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În primii trei ani de la actualizarea listei de medicamente compensate,
 efortul suplimenar suportat de stat se estimează că se va situa între 
216 şi 486 de milioane de lei. FOTO IMAGE PR
În primii trei ani de la actualizarea listei de medicamente compensate, efortul suplimenar suportat de stat se estimează că se va situa între 216 şi 486 de milioane de lei. FOTO IMAGE PR

Economiile de trei miliarde de lei reprezintă de aproape cinci ori valoarea cheltuielilor statului cu actualizarea listei de compensate pentru următorii trei ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Prognoză Economică al Academiei Romane şi Local American Working Group (LAWG).

Speranţa de viaţă a românilor ar putea creşte cu aproximativ 75.000 de ani cu ajutorul terapiilor inovative. Pe lângă durata de viaţă ar putea creşte şi calitatea acesteia.

Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproximativ 0,5% din PIB datorită recâştigării sau menţinerii nivelului de productivitate al pacienţilor. Astfel, aportul economic al celor care beneficiază de terapii inovatoare va fi superior situaţiei în care s-ar menţine tratamentele standard actuale.

 În primii trei ani de la actualizarea listei de medicamente compensate efortul suplimenar suportat de stat se estimează că se va situa între 216 şi 486 de milioane de lei. România ar putea economisi pe termen lung prin tratarea pacienţilor şi evitarea deceselor circa trei miliarde de lei.

De asemenea, pacienţii români vor avea acces la terapii inovative utilizate pe scară largă în Europa în regim compensat – de mai bine de cinci ani (de când a fost actualizată ultima dată lista de compensate)

,,Acest studiu subliniază un aspect foarte important: impactul bugetar al actualizării listei medicamentelor compensate şi gratuite nu este unilateral. Pe termen lung, accesul pacienţilor la medicamente inovatoare presupune o ameliorare considerabilă a stării de sănătate a acestora, ceea ce se va traduce în beneficii economice şi reduceri viitoare ale cheltuielilor cu serviciile medicale”, a declarat Gregory Reeder, Preşedinte Local American Working Group (LAWG).

Pentru studiul ,,Politica privind medicamentele compensate în România 2008 – 2013” au fost evaluate costurile generate de moleculele şi indicaţiile noi pe o perioadă de trei ani, luând în considerare o creşterea graduală a nivelului de penetrare a medicamentelor pe piaţă. Au fost evaluate 110 molecule sau indicaţii noi care acoperă în total 13 arii terapeutice cu impact puternic la nivelul societăţii în ceea ce priveşte morbiditatea, dizabilitatea şi mortalitatea (oncologie, cardiologie, reumatologie, diabet zaharat etc.). De asemenea, impactul economic al actualizării listei a fost cuantificat plecând de la indicatorii de eficacitate ai tratamentului viitor comparativ cu cel standard, transpuşi în ani de viaţă activi.

,,Un astfel de studiu de impact era necesar în condiţiile în care actualizarea listei medicamentelor compensate este un proces cu implicaţii majore atât la nivelul pacienţilor, cât şi la nivelul statului. Studiul oferă autorităţilor un argument economic foarte important în favoarea actualizării listei de medicamente şi subliniază că, pe termen lung, deschiderea listei şi actualizarea constantă a acesteia aduc beneficii importante în producţie şi consum, în paralel cu îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei”, a adăugat Lucian Albu, Director Institutul de Prognoză Economică, Academia Română.

Cristian Buşoi, preşedinte CNAS

Vreau sa va spun foarte deschis ca pe datele pe care le avem noi la CNAS consumul (de medicamente – n.red.) a explodat. Dacă în 2008 pe farmacii am avut un consum de 3,95 miliarde de lei, în 2009 acesta a fost de 4,97 de miliarde, deci un miliard în plus. Iar pe programe de la 1,668 miliarde de lei am crescut la 2,308 miliarde de lei. Deci în anul 2009, pe datele noastre, pe facturile farmaciilor, creşterea este de 1,7 miliarde într-un singur an. Dacă am actualiza de la 1 ianuarie 2014, creşterea va fi doar de 200 de milioane de lei. Ţineţi cont însă că, in continuare, nu avem plafoane, nu avem  bugete pt medicii prescriptori, nu avem nici măcar carduri de sanatate pentru a ne proteja de prescripţiile fictive.”

”Indiferent că vor fi 200 de milioane de lei sau va fi un impact bugetar mai mare, cred că pacienţii din România au nevoie de tratamente inovative. Mi se pare profund anormal că suntem în acest moment în situaţia de a avea un număr atât de mare de molecule pentru a le introduce pe lista de compensate şi  gratuite şi că va fi un efort bugetar atât de important.”

Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii:

”Un lucru care nu este benefic  este să actualizezi o listă de medicamente la mijlocul lunii decembrie. O actualizare din cinci în cinci ani este o actualizare sincopată care produce costuri extrem de mari - pentru sistemul de sănătate, dar mai ales costuri care se pot translata in ceea ce înseamnă sănătatea populaţiei.”

”Vizavi de ceea ce se întâmplă în momentul actual (procesul de actualizare a listei de compnesate – n.red), pot să spun că procedura de evaluare continuă, nu este încă finalizată. Este o procedură de evaluare destul de complexă care necesită timp dar mai ales persoane specializate. Din păcate în România masa critică care ar putea defini un asemenea grup de persoane este în momentul de faţă extrem de redusă. ”

”Sunt ţări care au capacităţi de evaluare a tehnologiilor medicale imens mai mari decât România si care evaluează un număr mult mai mic de molecule în fiecare an. Nu vorbim de o evaluare rapidă, o evaluare care se efectuează în momentul de faţă în România, ci vorbim de o evaluare complexă conform principiilor de bune practici.”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite