Articol publicitar

Rolul cheie al kinetoterapiei în tratamentul și recuperarea pacienților oncologici

0
0
Publicat:

În lupta împotriva cancerului, fiecare formă de terapie joacă un rol important în păstrarea calității vieții și în reducerea efectelor secundare ale tratamentelor convenționale precum chimioterapia sau radioterapia. Kinetoterapia este din ce în ce mai recunoscută ca fiind o componentă esențială a tratamentului pentru afecțiunile oncologice, iar cercetările recente susțin integrarea acesteia în îngrijirea multidisciplinară a pacienților.

Alexandra Rusu, kinetoterapeut în cadrul Kinetic Sport & Medicine
Alexandra Rusu, kinetoterapeut în cadrul Kinetic Sport & Medicine

Statisticile arată că pacienții care beneficiază de programe de kinetoterapie bine structurate prezintă o mai bună funcționalitate fizică și o calitate a vieții superioară comparativ cu cei care nu urmează astfel de programe. În plus, kinetoterapia poate juca un rol preventiv, reducând riscul de recidivă - conform European Society for Medical Oncology și ajutând pacienții să mențină un stil de viață activ și sănătos.

Printre cele mai importante beneficii observate la pacienții oncologici care au urmat terapii de mișcare, Andrei Nicolae, kinetoterapeut și trainer la Kinetic Sport & Medicine, menționează: „reducerea stresului și anxietății, redobândirea forței musculare și a flexibilității articulare, prevenirea atrofiei musculare și îmbunătățirea echilibrului”.

Andrei Nicolae, kinetoterapeut și trainer la Kinetic Sport & Medicine,
Andrei Nicolae, kinetoterapeut și trainer la Kinetic Sport & Medicine,

Dragoș Rusu, kinetoterapeut și manager Kinetic Sports & Medicine, detaliază și alte beneficii pentru starea de bine a pacienților: „din punct de vedere clinic, la pacienții care urmează ședințe de recuperare putem observa reducerea sindromului de oboseală cronică,  a depresiei, ameliorarea insomniei, creșterea condiției fizice, scăderea riscului de cădere și de fracturi și creșterea respectului de sine”.

Rolul kinetoterapiei în managementul afecțiunilor oncologice

Abordarea multidisciplinară este considerată a fi standardul de aur pentru diagnosticarea și tratarea cancerului, pentru că asigură o îngrijire completă și eficientă, prin colaborarea strânsă între specialiști. Conform Asociației Americane de Cancer, în 2024, aproximativ 70% din centrele oncologice din SUA au inclus kinetoterapia ca parte a planului de tratament, în creștere cu 30% față de anul 2019.

Medicul oncolog stabilește împreună cu kinetoterapeutul un program de recuperare personalizat, în funcție de tipul, stadiul afecțiunii, dar și răspunsul terapeutic al pacientului.

Pentru o eficiență cât mai crescută a ședințelor de kinetoterapie este esențială colaborarea terapeutului cu echipa multidisciplinară responsabilă de îngrijirea pacientului, formată din medic oncolog, asistent medical, psiholog și uneori chiar nutriționist. Aceștia se vor consulta apoi constant în legătură cu evoluția planului de tratament, dar și pentru reevaluarea recomandărilor  în cazul apariției unor eventuale modificări sau complicații în timpul ședințelor de recuperare”, adaugă Andrei Nicolae.

Integrarea kinetoterapiei în etapele de tratament

Stadiul tratamentului oncologic influențează semnificativ planul de recuperare deoarece nevoile și capacitățile pacientului se modifică de la etapă la etapă.

Alexandra Rusu, kinetoterapeut în cadrul Kinetic Sport & Medicine explică cum arată integrarea terapiei prin mișcare în planul de tratament al pacienților oncologici:

Înainte de începerea tratamentului se evaluează starea si capacitățile pacientului și se stabilesc obiectivele în funcție de tipul de cancer. Cele mai întâlnite sunt creșterea mobilității și a tonusului muscular, prin exerciții ușoare de aerobic, încurajarea mersului pe jos și a stretching-ului. În timpul tratamentului, se urmărește gestionarea oboselii, reducerea durerii și relaxarea pacientului atât fizic, cât și psihic, planul de exerciții adaptând-se întotdeauna în funcție de efectele secundare ale tratamentului oncologic care se pot manifesta prin stări de greață, durere, neuropatie periferică, slăbiciune. În etapa de post-tratament oncologic, accentul se pune pe recuperarea mobilității, forței musculare, dar și pe exerciții de respirație.

Recomandări de terapii în funcție de tipul și stadiul afecțiunii

În funcție de tipul afecțiunii, medicul oncolog împreună cu kinetoterapeutul stabilesc cea mai bună formă de tratament, pentru a răspunde eficient la particularitățile bolii.

Pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân, înainte și după intervenția chirurgicală, dar și în timpul tratamentului cu radiații, sunt recomandate exerciții de respirație pentru a păstra mobilitatea membrului superior și a cutiei toracice. În cazul cancerului pulmonar se recomandă, de asemenea, ușoare exerciții de respirație, iar pentru cel de prostată exerciții pentru musculatura pelvină”, adaugă kinetoterapeutul Alexandra Rusu.

Kinetoterapeutul Dragoș Rusu abordează planul de tratament în profunzime și oferă exemple de proceduri pe care le aplică în ședințele cu pacienții oncologici. Acesta menționează masajul medical realizat în cazul cancerului mamar, care are rezultate foarte bune în prevenirea limfedemului membrului superior, dar și electroterapia care reduce durerea și edemele prin limitarea compresiei nervoase, asigurând creșterea mobilității articulare.

Dragoș Rusu, kinetoterapeut și manager Kinetic Sports & Medicine,
Dragoș Rusu, kinetoterapeut și manager Kinetic Sports & Medicine,

O altă procedură este laserterapia pe care o utilizează în tratarea efectelor adverse ale radioterapiei, deoarece favorizează vindecarea țesuturilor.

Kinetoterapia nu vine doar în completarea tratamentelor oncologice tradiționale, dar joacă un rol crucial în îmbunătățirea rezultatelor clinice și a calității vieții pacienților oncologici. Extinderea și accesibilitatea acestor programe sunt pași importanți în îngrijirea holistică și modernă a pacienților diagnosticați cu cancer. Este esențial însă ca recomandările de activitate fizică să fie adaptate nevoilor individuale ale pacienților, luând în considerare tipul și stadiul cancerului, precum și tratamentele primite.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite