Protecţie de iarnă pentru ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ochelarii de soare sunt obligatorii în cazul practicării sporturilor de iarnă în aer liber. În caz contrar, pot apărea afecţiuni precum oftalmia zăpezilor, iar bolile ochilor deja existente se pot agrava.

Purtarea ochelarilor de soare este obligatorie în spaţiile mari acoperite cu zăpadă, mai ales în cazul persoanelor care suferă de fotofobie (o sensibilitate crescută la lumina puternică).

În egală măsură, purtarea ochelarilor de soare scade impactul negativ pe care îl au asupra ochilor trecerile bruşte de la lumina puternică de afară, amplificată de existenţa zăpezii, la lumina din interior. În lipsa protecţiei, apar dureri la nivelul ochilor, lăcrimare excesivă şi migrene.

Oftalmia zăpezilor, din cauza ultravioletelor

O afecţiune a ochilor cauzată de expunerea fără protecţie la radiaţiile ultraviolete este fotocheratita numită „ophtalmia nivalis" sau oftalmia zăpezilor. „Zăpada reflectă o mare cantitate de lumină, care pătrunde în ochi", explică medicul oftalmolog Larisa Nesterovski de la Centrul Medical „Diagnosis" din Bucureşti.

Potrivit specialistului, şi alte afecţiuni oculare, precum cataracta şi degenerescenţa maculară, se agravează din cauza expunerii la razele ultraviolete. Dar, dintre aceste suferinţe, oftalmia zăpezilor este singura care se manifestă imediat.

„La câteva ore de la expunerea la razele ultraviolete apar lăcrimarea, fotofobia, durerea şi senzaţia de corp străin în ochi", explică medicul oftalmolog. Pentru a remedia suferinţa, medicii recomandă, pansamentele reci şi picături cu efect lubrifiant şi cicatrizant.

Cele mai periculoase pentru vedere sunt radiaţiile UVB, iar pentru protecţia ochilor sunt necesari ochelari de soare care să filtreze acest tip de raze în proporţie de 99%, dar care să filtreze şi radiaţiile UVA în proporţie de minimum 95%. Bine de ştiut este şi că ochelarii de soare trebuie cumpăraţi din optici, nu din magazinele cu accesorii, fiindcă nu toate modelele şi lentilele oferă protecţia necesară.

„Contează mult şi calitatea lentilei, care ar trebui să ofere protecţie UV de gradul 4, dar şi culoarea acestor lentile", mai spune medicul oftalmolog. Culoarea verde este cea mai odihnitoare pentru ochi, potrivită pentru orice tip de refracţie, cea maron este recomandată miopilor şi cea gri este recomandată persoanelor cu hipermetropie, mai spun specialiştii.

Lentilele polarizante şi heliomate sunt ideale

Dacă în spaţiile deschise acoperite cu zăpadă sunt recomandate filtrele UV maxime, respectiv cele cu grad 4 de protecţie, în oraş se pot folosi şi lentile cu grade mai mici de filtrare, respectiv 2 şi 3.

„Sunt de preferat lentilele polarizante, fiindcă acestea reduc reflexiile de pe suprafeţele umede, lucioase şi imaginea este mult mai clară, de aceea sunt recomandate şoferilor şi prezintă şi avantajul că pot fi realizate cu dioptrii", explică medicul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite