Premieră istorică. Un robot a efectuat prima intervenţie chirurgicală abdominală fără ajutorul unui om
0Premieră în lumea medicală. O intervenţie chirurgicală abdominală de dificultate mare a fost făcută pe un porc de către un robot fără a fi necesară asistenţa umană. Operaţia a fost un experiment al unei echipe de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins.
STAR, prescurtarea de la Smart Tissue Autonomous Robot, a operat pe ţesutul moale al unor porci pentru a reconecta două capete ale unui intestin, este una dintre cele mai complicate şi delicate sarcini în chirurgia abdominală.
„STAR a efectuat procedura pe patru animale şi a produs rezultate semnificativ mai bune decât oamenii care au efectuat aceeaşi procedură", a declarat autorul principal Axel Krieger, profesor asistent de inginerie mecanică la Johns Hopkins' Whiting School of Engineering.
Experimentul a fost cu succes, iar cercetătorii susţin că descoperirile lor arată că pot realiza cu ajutorul roboţilor una dintre cele mai grele şi complicate operaţii chirurgicale, precum cea de reconectare a două capete ale unui intestin.
Aceştia au precizat că robotul se mişcă rapid şi că se poate adapta la modificările ţesuturilor moi în timpul operaţiei.
Hamed Saeidi, cercetător în inginerie mecanică la Johns Hopkins, afirmă despre robotul STAR că „ceea ce face ca STAR să fie special este că este primul sistem robotic care planifică, adaptează şi execută un plan chirurgical în ţesutul moale cu intervenţie umană minimă”.
Universitatea Johns Hopkins utilizează chirurgia asistată robotic pentru o gamă largă de proceduri, inclusiv proceduri ginecologice, urologice şi alte proceduri generale, scrie Fox5 Washington DC.