Pansamente naturale pentru stomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele ceaiuri şi sucuri extrase din legume cu principii alcaline, antiinflamatoare, calmante şi cicatrizante pot regla în mod natural problema hiperacidităţii gastrice. Iată care sunt acestea.

Sucul de cartofi, cicatrizant

Când mucoasa stomacului este iritată, sucul proaspăt de cartofi este un  pansament gastric foarte bun, datorită efectului antiseptic şi calmant. De altfel, numeroasele studii au arătat că prin consumul a trei pahare cu suc proaspăt de cartofi pe zi (câte 100 ml porţia) se cicatrizează leziunile mucoasei stomacului. Cura se poate face perioade îndelungate de timp.

Sucul se prepară din cartofi cruzi, necurăţaţi de coajă, care se spală bine şi se dau pe răzătoare, apoi se storc. Prima porţie de suc se bea dimineaţa, pe stomacul gol, după care bolnavul trebuie să stea culcat o jumătate de oră. Sucul rămas se consumă cu 15 minute înaintea dejunului şi cinei. Pentru o eficienţă maximă, în timpul curei, apa se înlocuieşte cu infuzie de gălbenele (preparată dintr-o linguriţă de flori uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită).
                                                                                                                                       
Florile de salcâm, contra arsurilor

Fitoterapeuţii recomandă florile de salcâm în tratamentul oricărei afecţiuni digestive. În terapia afecţiunilor gastrice sunt folosite inflorescenţele  salcâmului, care combat aciditatea gastrică şi senzaţia de arsură. Infuzia se prepară din două linguriţe de flori şi dintr-o cană cu apă clocotită. Pentru a-ţi redobândi confortul gastric, şi în cazul  gastritelor hiperacide, şi în cazul ulcerului gastric sau duodenal, sunt indicate câte două căni cu ceai pe zi, între mese, în cure de lungă durată.   

Zmeurul ponderează secreţia gastrică  

Infuzia preparată din frunze de zmeur este astringentă şi are proprietatea de a reduce aciditatea stomacului, fiind recomandată în tratamentul gastritei hiperacide. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu frunze de zmeur şi dintr-o cană cu apă clocotită. Timp de două săptămâni, cât durează tratamentul, se administrează câte o cană pe zi, după mesele principale.
 
Sunătoarea scade aciditatea

Sunătoarea este recomandată în tratamentul a peste 80 de afecţiuni, are efect sedativ, cicatrizant şi antiinflamator intestinal. Cura cu sunătoare se face cu infuzie, cu ulei sau cu  sirop. În cazul gastritei şi ulcerului, uleiul de sunătoare face minuni. Acesta se administrează dimineaţa, pe stomacul gol (o lingură) şi seara, aceeaşi doză. Terapeuţii au constatat că acest remediu neutralizează în scurt timp aciditatea gastrică, protejând astfel mucoasa stomacului, dar tratamentul trebuie urmat un interval de şase săptămâni.       

Lemnul-dulce, leac antiulcer

Lemnul-dulce este un aliat de nădejde al bolnavilor care au făcut ulcer. Cura este de mare ajutor şi în cazul femeilor care se luptă cu boala ulceroasă, fiind ameninţate, în acelaşi timp, de apariţia osteoporozei. În acest caz, se recomandă infuzia care se prepară astfel: în 250 ml de apă se pun la înmuiat câteva bucăţele de lemn-dulce (nu mai mult de o linguriţă). După patru-cinci ore, maceratul se pune la fiert, iar după două-trei clocote se lasă la răcit. Se consumă câte două căni pe zi, până când simptomele se atenuează.  

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familiecompetenţă în apifitoterapie
reflexoterapeut


Pentru atenuarea simptomatologiei specifice afecţiunilor ce asociază o hipersecreţie gastric acidă cu prezenţa bacteriei Helicobacter pylori reactive (gastrite hiperacide, ulcer duodenal, esofagită de reflux) sunt indicate plante cu acţiune de protejare a mucoasei digestive, de inhibare a acţiunii bacteriei Helicobacter pylori şi de reglare a digestiei.  Lemnul-dulce scade nivelul hipersecreţiei gastrice acide, este antiinflamator şi cicatrizant, în timp ce muşeţelul are şi efecte antiseptice şi analgezice.

Coada-şoricelului diminuează secreţiile gastrice, absoarbe gazele, fiind un bun dezinfectant şi un calmant gastric şi intestinal. În acelaşi timp, sunătoarea are efecte relaxante şi antiseptice. De asemenea, tătăneasa, florile de salcâm şi gălbenelele protejează mucoasa gastrică. Aceste leacuri se administrează în doze stabilite de medicul fitoterapeut, în general 30 de zile.

Interzise

În afecţiunile gastrice, sunt contraindicate lichidele reci sau fierbinţi, alcoolul şi cafeaua.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite