Operaţiile prin orificii naturale devin tot mai populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chair dacă nu necesită incizii prin piele, intervenţiile prin orificii naturale se efectuează în săli de operaţii, în condiţii aseptice
Chair dacă nu necesită incizii prin piele, intervenţiile prin orificii naturale se efectuează în săli de operaţii, în condiţii aseptice

Tot mai multe spitale din Europa şi din SUA înlocuiesc operaţiile clasice şi laparoscopice cu cele prin orificii naturale. Gura, uretra, vaginul şi rectul oferă calea de acces către organele interne care trebuie „reparate" sau extirpate.

Medicii consideră aceste intervenţii drept cel mai mare progres al chirurgiei de la apariţia operaţiilor laparoscopice. Acestea din urmăsunt numite şi intervenţii „prin gaura cheii", pentru că sunt realizate printr-una sau mai multe tăieturi mici prin care se introduc tuburi subţiri (trocare), care au în capăt o cameră video şi bisturiu sau alte instrumente (cârlig, foarfece, pense, etc.).

Cum se realizează

Operaţiile prin orificii naturale presupun tratarea sau îndepărtarea unui organ bolnav fără incizii sau cu incizii foarte mici prin gură, nări, vagin, uretră, rect, ombilic şi orbită cu ajutorul unui endoscop (tub prevăzut la un capăt cu o sursă de lumină şi cu diverse instrumente chirurgicale).

Prima intervenţie de acest fel a fost efectuată în lume în anul 2007, de o echipă de specialişti americani de la Universitatea Columbia din New York şi a constat în îndepărtarea vezicii biliare a unei femei prin vagin. De atunci, intervenţiile prin orificii naturale au fost utilizate pentru extirparea apendicelui, vezicii biliare, prostatei şi rinichilor bolnavi. S-a reuşit, de exemplu, extirparea prostatei prin uretră, a apendicelui prin vagin, prin rect şi prin cavitatea bucală, a vezicii urinare şi a rinichilor prin vagin, a tumorilor cerebrale prin nări sau prin orbite şi a vezicii biliare prin gură sau prin ombilic, această din urmă intervenţie fiind realizată şi în România.

Bila, extirpată prin cavitatea bucală

Pentru a avea acces la vezica biliară prin cavitatea bucală, chirurgii introduc un endoscop până la nivelul stomacului, iar apoi fac o mică incizie în acesta şi o măresc cu ajutorul unui balon. Vezica este tăiată în fragmente mici pentru a putea avea loc prin această incizie. Şi operaţiile de micşorare a stomacului pot fi realizate prin orificiile naturale. Chirurgii Universităţii din California au reuşit să realizeze o intervenţie numită gastric sleeve (gastrectomie longitudinală) prin vagin.

Tot mai multe dispozitive robotice sunt create pentru astfel de intervenţii. „Având în vedere progresele înregistrare în domeniul medicinei robotice, va fi posibil să efectuăm intervenţii tot mai complexe prin orificii naturale. Există multe studii clinice în desfăşurare în lume", a declarat pentru dailymail.co.uk dr. Mikael Sodergren, specialist în chirurgie generală la Colegiul Imperial din Londra.

Fac posibilă recuperarea rapidă

Intervenţiile prin orificii naturale au mai multe avantaje faţă de cele clasice, cu bisturiul, şi chiar faţă de laparoscopie. În primul rând, pentru că nu există incizii sau, dacă există, ele sunt foarte mici, recuperarea bolnavilor se face mai rapid şi riscul de infecţii postoperatorii este foarte mic. Acest lucru este foarte important în condiţiile în care bacteriile rezistente la antibiotice, cum ar fi stafilococul auriu, creează probleme în tot mai multe spitale din lume.

Un alt avantaj ar fi că multe dintre aceste operaţii necesită sedare minimă, şi nu anestezie generală. De exemplu, medicii au administrat doar paracetamol primei femei căreia i s-a extirpat apendicele prin vagin. Ea a fost înapoi la serviciu în numai două zile de la intervenţie. Durerea postoperatorie este şi ea mai redusă, pentru că inciziile din interiorul corpului (cum este cea din stomac) sunt mai puţin dureroase decât cele prin piele.

Citeşte şi:
Rămânem fără medicamente antimalarice

Cât de benefic este să mâncăm fără gluten

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite