Mituri despre protecţia solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe persoane consideră că sunt total protejate de cancerul de piele dacă folosesc o cremă cu factor de protecţie la plajă. Nu există în prezent loţiuni de plajă cu ecran solar total, ci doar cu protecţie foarte ridicată, adică 50+, dar care nu elimină complet riscul de cancer.

Persoanele care folosesc creme cu factor de protecţie au tendinţa de a sta mai mult la soare pentru că rezistă mai bine şi nu mai au acea senzaţie de usturime care avertizează că este posibil să sufere o arsură solară.

Mai citiţi şi:

Cele 10 mituri ale infidelităţii dintr-un cuplu

„Expunerea aceasta prelungită deteriorează lent şi permanent ADN-ul celular şi produce mutaţii care, în final, duc la cancer de piele", explică medicul dermatolog Mihaela Leventer de la Clinica Derma-style din Bucureşti.

 „Hainele protejează total pielea de ultraviolete"

Fals. Chiar dacă purtăm îmbrăcăminte din fibre naturale, cu ţesătură „plină" şi deschise la culoare, ne protejăm doar în proporţie de 70-80 la sută de razele ultraviolete.

„Există însă în prezent fibre tratate special, care asigură o protecţie de 100 la sută împotriva razelor ultraviolete şi care sunt folosite la producerea hainelor protectoare pentru persoanele care stau mult în soare, precum pescarii, jucătorii de golf sau de tenis, dar şi pentru unele categorii de persoane cum ar fi copiii cu probleme cutanate declanşate de lumină. Asemenea bluze, pantaloni, şepci sau pălării, dar şi mâneci sau mănuşi se pot cumpăra de pe internet", spune dr. Mihaela Leventer.

„Ochelarii cu lentile colorate sunt cei mai buni"

Fals. Nu culoarea lentilelor ochelarilor de soare este importantă, ci filtrul din structura lor. Pentru a fi siguri că ne protejăm eficient ochii de razele ultraviolete, ar trebui să citim eticheta ochelarilor, care trebuie să menţioneze procentul în care protejează de radiaţiile UVA şi UVB.

Cei mai buni sunt ochelarii care protejează de razele UVB în proporţie de 99 la sută şi de UVA în proporţie de cel puţin 95 la sută. Aşadar, culoarea ochelarilor de soare ţine de opţiunile personale.

„Pielea închisă la culoare nu necesită protecţie"

Parţial adevărat. Într-adevăr, persoanele cu pielea închisă la culoare se ard mai greu, după expuneri mai lungi la soare, în comparaţie cu cele cu pielea deschisă. Însă aceasta nu înseamnă că ele nu pot face melanom malign.

Cunoscutul cântăreţ Bob Marley a murit la vârsta de 36 de ani din cauza unui melanom malign. Aşadar, chiar dacă aveţi pielea închisă, tot trebuie să folosiţi o cremă cu factor de protecţie solară la plajă pentru a preîntâmpina cancerul.

„Crema de plajă blochează sinteza vitaminei D"

Parţial adevărat. Loţiunile de plajă cu protecţie solară permit luminii, într-o oarecare măsură, să penetreze pielea, aşa încât nu este împiedicată în totalitate sinteza vitaminei D. Sub nicio formă nu trebuie să renunţăm la crema cu fotoprotecţie în ideea că organismul va fi privat de vitamina soarelui.

„Cei care folosesc permanent asemenea creme şi cei care nu se pot expune la soare pot lua suplimente nutritive cu vitamina D", recomandă dr. Mihaela Leventer.

„Păr deschis la culoare, risc redus de insolaţie"

Fals. Culoarea părului nu influenţează riscul de insolaţie. Greaţa, durerile de cap şi leşinul apar după ce stăm mult în soare, cu capul descoperit, indiferent de culoarea naturală sau artificială a părului. Culoarea părului poate avea legătură, indirect, cu riscul de arsură solară, dacă ne gândim că persoanele blonde (natural) au şi pielea albă.

În apariţia insolaţiei intervin atât radiaţiile ultraviolete, cât şi căldura. Prin urmare, purtarea unei pălării de soare nu este suficientă pentru a preveni insolaţia. Temperaturile foarte ridicate pot fi suficiente pentru a da peste cap mecanismul de termoreglare al organismului. 

Uleiul de măsline nu combate efectele nocive ale ultravioletelor

Acest ulei a devenit tot mai utilizat în ultimii ani ca alternativă la loţiunile de plajă cu factor de protecţie solară (FPS). El nu protejează însă în niciun fel de razele ultraviolete, pentru că nu are capacitatea de a le bloca, aşa cum fac loţiunile cu FPS.

Ba, mai mult, accelerează apariţia arsurilor solare (acesta este şi motivul pentru care ne bronzăm mult mai repede decât atunci când aplicăm loţiuni cu FPS) şi, implicit, creşte riscul apariţiei melanomului malign.

Pentru că este hidratant, calmant şi conţine vitamine şi minerale bune pentru piele, putem folosi uleiul de măsline după plajă, pentru calmarea eventualelor arsuri solare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite