Medic: „Hipertensiunea arterială poate sta în stadiul incipient şi stabil pentru câţiva ani sau poate progresa rapid“ Cauze şi riscuri ale acestei afecţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipertensiunea arterială este o afecţiune cu o prevalenţă crescută în România, responsabilă de aproape jumătate din numărul de decese asociate bolilor cardiovasculare. Mai este numită şi ucigaşul tăcut, pentru că nu are simptome. Medicii specialişti explică concret, ce se întâmplă în corpul nostru când ne creşte tensiunea arterială.

Ultimul studiu epidemiologic SEPHAR III menţionează că, în România, sunt peste 7 milioane de persoane – 45% din adulţi – care suferă de hipertensiune arterial, din care doar 59% sunt cuprinşi într-o formă de tratament.

Potrivit aceleiaşi surse, prin complicaţiile sale, hipertensiunea arterială este responsabilă de 45% din totalul deceselor determinate de bolile cardiovasculare şi 51% din cele de AVC. Împreună, acestea sunt cele mai frecvente cauze ale mortalităţii nu doar la noi, ci şi la nivel mondial.

Prof.dr. Martin Schillinger, medic specialist în medicină internă, angiologie şi cardiologie, Wiener Privatklinik, Austria, explică de ce este periculoasă pentru organism hipertensiunea arterială, cât de repede evoluează această afecţiune şi care sunt riscurile netratării ei.

„La cei mai mulţi dintre pacienţi tensiunea arterială ridicată nu cauzează niciun fel de simptome. Simptomele au loc, de obicei, în cazul în care problema deja s-a complicat sau chiar când se ajunge la accidente vasculare cum ar fi infarctul miocardic sau diverse tipuri de sângerări“, atrage atenţia specialistul.

Cum afectează hipertensiunea arterele

Hipertensiunea arterială este un risc major pentru organism. „Tensiunea arterială crescută amplifică riscul ca vasele noastre de sânge să sufere leziuni, amplifică riscul ca muşchii inimii să se îngroaşe şi creşte riscul de infarct miocardic. De asemenea, cauzează boli vasculare din cauza calcifierii arterelor, ceea ce duce la obstrucţie arterială, chisturi de sânge în artere şi leziuni ale organelor interne.“

Complicaţiile tipice sunt: leziuni ale arterelor creierului, orbire din cauza leziunilor arterelor ochiului, infarct din cauza deteriorării arterelor coronariene, sângerări cauzate de deteriorarea arterei aortă, disfuncţia intermintentă din cauza deteriorării arterelor piciorului şi arterelor renale  - în acest caz fiind necesară dializa. „Pentru cei mai mulţi pacienţi nu există niciun motiv al tensiunii arteriale crescute – poate avea loc din cauza unei combinaţii de factori genetici cu factori legaţi de stilul de viaţă - obezitate, consum mare de sare, fumatul, sedentarismul. În mai puţin de 5% din cazuri, doar un singur factor determinant poate fi găsit, cum ar fi, spre exemplu, obstrucţia arterei renale.“

hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat duc la apariţia acestei maladii coronariane.

„Evoluţia bolii diferă de la o persoană la alta“

Evoluţia hipertensiunii arteriale este diferită de la persoană la persoană. „Poate sta în stadiul incipient şi stabil pentru câţiva ani sau poate progresa rapid, ceea ce duce la deteriorarea aortelor sau la sângerare intracranială. În timp, cu cât tensiunea arterială creşte, cu atât riscul pentru diverse leziuni vasculare, oculare şi renale este mai mare.“

În cazul hipertensiunii arteriale, sunt trei factori importanţi care o previn şi care ţin de stilul de viaţă: alimentaţia sănătoasă - unde includem o dietă cu un consum scăzut de sare, sportul - cel puţin 4 ore pe săptămână şi o greutate corporală normală, adaugă medicul.

„Tensiunea arterială ar trebui verificată în momente diferite ale zilei“

Măsurarea tensiunii arteriale ar trebui efectuată după o pauză de activitate fizică de 5 minute în poziţie verticală a corpului, cu manşeta tensiometrului la nivelul inimii, atrage atenţia specialistul. „De obicei, tensiunea arterială este puţin mai ridicată la braţul drept, aşadar este de preferat să folosim partea dreaptă pentru măsurare. Tensiunea arterială ar trebui verificată în momente diferite ale zilei pentru a putea ajunge la un rezultat cât mai precis. În cazul a 30 de măsurători, 20 ar trebui să fie sub valoarea 135/85, iar 10 să fie mai moderate, până la valoarea de 160/90. Dacă mai mult de o treime din măsurători trec de valoarea 135/85 sau o singură măsurătoare trece de valoarea 160/90, ar trebui să apelăm la un medic specialist.“

Tratamentul potrivit pentru hipertensiune include atât medicaţia, cât şi schimbarea stilului de viaţă, respectiv scăderea în greutate, consumul scăzut de sare, activitate fizică şi renunţarea la fumat. „În funcţie de valoarea iniţială a tensiunii arteriale şi deteriorările cauzate. Cu alte cuvinte, pacienţii care deja suferă de leziuni ale organelor interne din cauza tensiunii arteriale ridicate vor avea, în orice caz, nevoie de terapie medical“, conchide medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite