«Margarina este bună pentru inimă?»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

«Îmi tremură tot corpul»

De mai mulţi ani, sufăr de o afecţiune care se manifestă prin tremuratul întregului corp. Simptomele sunt mai accentuate la mâini şi la picioare şi se agravează atunci când trec de la cald la frig.

Am consultat mai mulţi specialişti, care au spus că simptomul apare din cauza neadaptării circulaţiei sanguine cerebrale la trecerea de la un mediu mai cald la altul mai rece. Am urmat şi un tratament pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine cerebrale, dar fără efect.

Care sunt cauzele acestor neplăceri? Există un tratament mai eficace pentru ameliorarea sau pentru stoparea evoluţiei bolii? Ion Staicu, Piteşti

Cu regret vă spun că, din datele prezentate, nu se poate trage o concluzie nici măcar aproximativă asupra unei suspiciuni diagnostice. Afecţiunile
neurologice sunt extrem de complexe şi nici diagnosticul, nici conduita terapeutică nu pot fi stabilite decât în urma unui consult direct şi pe baza rezultatelor investigaţiilor medicale.

Părerea mea este că numai colaborarea strânsă interdisciplinară a medicilor, care am înţeles că deja vă au în monitorizare, ar putea soluţiona problema dvs.

Dr. Gabriel Boeru medic primar neurolog Spitalul Militar Central Bucureşti

«Sufăr de coxartroză»

În urmă cu un an, am fost diagnosticat cu coxartroză pe partea dreaptă. Am dureri foarte mari şi, de aceea, întâmpin dificultăţi atunci când trebuie să‑mi mişc şoldul şi să mă deplasez. În momentul stabilirii diagnosticului, medicul mi-a recomandat antalgice pe care trebuie să le administrez atunci când disconfortul este foarte accentuat.

De atunci însă nu am mai făcut o consultaţie medicală şi am auzit că afecţiunea evoluează şi că problemele de mobilitate pot deveni tot mai accentuate. Întrebarea mea este ce tratamente sunt recomandate în astfel de cazuri. Iulian, Târgovişte

Terapia recomandată în coxartroză are scopul de a calma durerea şi de a menţine mobilitatea şi funcţia articulaţiei coxofemurale. Tratamentul constă în administrarea de antalgice, însă acestea trebuie luate pe durate scurte de timp şi doar în cazul durerilor foarte mari.

În ceea ce priveşte medicaţia patogenică, în general, se folosesc derivaţi de glucozaminosulfat, condroitin sulfat, diacerin sau piascledine. În anumite situaţii, se poate apela şi la administrarea intrarticulară a unor preparate cortizonice.

Tratamentul chirurgical este cel care ameliorează spectaculos calitatea vieţii pacienţilor. Kinetoterapia, purtarea bastonului şi o încălţăminte adecvată sunt şi ele recomandate. Sfatul meu este să faceţi un nou consult medical, în urma căruia medicul să stabilească tratamentul cel mai potrivit.

Prof. dr. Ruxandra Ionescu medic primar boli interne şi reumatologie Spitalul Clinic „Sf. Maria"

«Cum trebuie să-mi îngrijesc pielea dacă fumez?»

Am 33 de ani şi fumez de la vârsta de 18 ani. Ştiu că este un obicei care îmi face rău, iar efectele au început să se vadă şi la nivelul pielii.

Pur şi simplu nu am suficientă voinţă să renunţ, iar pielea mea a îmbătrânit prematur şi a dobândit o nuanţă gălbuie. Folosesc diverse loţiuni hidratante pentru corp şi creme speciale împotriva ridurilor, dar nu sunt sigură dacă acestea sunt totuşi produsele indicate în cazul meu. Care sunt recomandările dvs.? Amalia, Bucureşti

Într-adevăr, substanţele conţinute de ţigări sunt extrem de dăunătoare pielii. Efectul oxidant imediat duce la schimbarea culorii pielii cu îngălbenirea şi întunecarea ei spre gri. De asemenea, structura cutanată se schimbă, pielea se subţiază şi devine uscată.

Pentru zona îngălbenită şi afumată a degetelor, se pot folosi periodic creme cu un conţinut acid sau cu vitamina C ori creme cu substanţe chimice exfoliante. Pentru zona feţei şi cea a decolteului, care îşi pierd elasticitatea mai repede de la nicotină, puteţi folosi seara creme cu substanţe depigmentante şi cu un conţinut mare de acid hialuronic, iar ziua, creme cu factor de protecţie solară şi care au în compoziţie şi substanţe depigmentante.

Prof. dr. Anca Zbranca medic specialist dermatolog

«Ce remedii sunt indicate în hepatita C?»

Am 53 de ani şi am fost diagnosticată cu hepatita C. Menţionez că am probleme şi cu glanda tiroidă. Locuiesc în Italia şi am urmat un tratament cu Pegintron şi cu Rebetol. Însă, după trei luni de tratament, a început să-mi cadă părul, pielea a devenit aspră şi am furnicături şi mâncărimi pe tot corpul. De asemenea, am ameţeli şi mă simt obosită. Am întrerupt tratamentul şi aş vrea să încerc eventual un tratament naturist. Ce mă sfătuiţi să fac? Georgiana, Italia

Hepatita C este o boală care necesită un tratament foarte atent monitorizat. Reacţiile adverse pe care le prezentaţi sunt cauzate de medicaţie, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că ele nu acţionează pozitiv asupra infecţiei. Ca tratament adjuvant, puteţi folosi infuzia din fructe de armurariu, preparată dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe măcinate la o cană cu apă fiartă.

Se beau câte două căni zilnic. Prima se bea înainte de micul dejun, după care trebuie să staţi culcată pe partea dreaptă timp de 30 de minute. A doua cană se bea în două reprize: o jumătate după masa de prânz şi cealaltă jumătate după masa de seară. Tratamentul durează două săptămâni. Benefic este şi cărbunele medicinal de tei, câte o linguriţă de trei ori pe zi, sau uleiul de cătină, câte 20 de picături de trei ori pe zi, timp de o lună.

Dr. Ruxandra Constantina medic de familiecompetenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

«Margarina este bună pentru inimă?»

În luna noiembrie a anului 2007, am suferit un atac de cord. Am urmat un tratament şi mi-au fost implantate două stenturi coronariene. Am auzit că există pe piaţă o margarină ce conţine acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, despre care se spune că ar avea un rol protector pentru inimă. Ce părere aveţi?

Margarina este un produs ce poate fi recomandat în alimentaţia mea? Ce alte alimente ar trebui să consum? Sfecla roşie, nucile, fasolea albă sunt indicate? În ce cantităţi şi cum ar trebui să le mănânc? Kimel Eduard, Constanţa

Margarina, indiferent de firma producătoare, nu este un produs sănătos, deşi conţine acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6. Totuşi, în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiace, este de preferat untului. Pe de altă parte, margarina conţine grăsimi greu de asimilat şi de transformat în energie de către organism, fiind de preferat sursele naturale de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6.

În cazul dvs., cele mai indicate sunt grăsimile vegetale din nuci sau din seminţe şi grăsimile de tip Omega 3, Omega 6 şi Omega 9 din peşte şi din alte surse de grăsimi naturale. Dieta dvs. trebuie să aibă la bază fructe, legume (rădăcinoase, fasole verde, conopidă, roşii, ardei şi dovlecei), cereale integrale, carne slabă de vită şi de pui. Mesele trebuie luate la ore fixe şi trebuie să evitaţi supraalimentaţia.

Livia Nena biolog nutriţionist

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite