Mamografia, o analiză esenţială pentru femeile de peste 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examinarea radiologică a sânului prin mamografie

1,4 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare an la nivel mondial, atrag atenţia specialiştii. „Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!“ este mesajul campaniei de anul acesta de informare despre cancerul de sân „Nu am făcut destul“.


Recomandată de Institutul Naţional de Cancer din SUA după vârsta de 40 de ani, mamografia este o analiză care ajută la depistarea cancerului mamar în absenţa simptomelor clasice de boală (dureri, modificări la nivelul pielii, scurgeri) şi chiar în absenţa nodulilor detectabili la autopalpare.

„Această analiză ajută şi la detectarea microcalcifierilor, care pot indica prezenţa unui cancer mamar. Detectarea precoce a neoplasmului mamar creşte şansele de reuşită a tratamentului. Rezultate diferitelor studii clinice arată că mamografia poate ajuta la reducerea semnificativă a deceselor cauzate de cancerul de sân între 40 şi 70 de ani, în special după vârsta de 50 de ani. Chiar şi atunci când rezultatele analizei sunt favorabile, noi recomandăm repetarea ei la fiecare 1-2 ani“, spune medicul primar oncolog Ştefan Curescu, de la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara, pentru a justifica demersul Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi al Ligii Române de Cancer de a relua, pentru al treila an la rând, campania de informare despre cancerul de sân „Nu am făcut destul“, cu mesajul „Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta“.

„Este timpul să o susţinem pe cea mai dragă femeie din viaţa noastră, care ne-a fost la rândul ei alături de-a lungul vieţii. Acum ea se află la vârsta când este mai expusă riscului de îmbolnăvire. Cancerul de sân este mai frecvent în rândul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbărilor prin care trece o femeie. Să avem grijă de mamele noastre şi să le dăruim, măcar în această lună, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul că le ştim sănătoase pe cele mai importante femei din viaţa noastră este de nepreţuit“, subliniază Cezar Irimia, preşedintele FABC, în cadrul conferinţei de presă care a marcat Luna de Luptă Împotriva Cancerului de Sân.

cancer bordeianu

Ce trebuie să ştii despre cancerul de sân

  • apare la femei din ce în ce mai tinere;  
  • neoplasmul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, cu mai mult de 400.000 decât întreaga populaţie feminină declarată a Bucureştiului! Iar peste 450.000 de femei mor anual din cauza acestei boli;  
  • apariţia unui nodul nu este întotdeauna un semn de cancer, dar trebuie investigată;  
  • 8 din 10 noduli la sân sunt de obicei benigni;  
  • de cele mai multe ori, simptomele apar în stadii destul de avansate ale bolii;  
  • 70% din cazurile de cancer mamar sunt descoperite prin autoexaminarea sânilor;  
  • femeile cu implant cu silicon nu sunt mai expuse riscului de cancer mamar, dar trebuie să efectueze anual o mamografie pentru că este foarte dificil de depistat o eventuală transformare a celulelor;  
  • cancerul de sân în stadiul I sau II nu mai recidivează decât în sub 10% din cazuri;  
  • O formă deosebit de gravă a cancerului mamar este cel de tip HER2-pozitiv, pentru care, până în urmă cu 15 de ani, nu exista tratament ţintit. HER 2, aflat pe suprafaţa anumitor celule canceroase, este un receptor pentru un anumit factor de creştere, denumit factor epidermal uman. Acesta se dezvoltă în mod natural în corp, iar atunci când se ataşează de receptorul HER 2, stimulează celulele (în acest caz, canceroase) să se dezvolte şi să se multiplice excesiv. În cancerul mamar de tip HER2-pozitiv, pe suprafaţa celulelor canceroase sunt prezente cantităţi mari ale factorului de creştere epidermal uman 2. Aproximativ 15-20% din cazurile de cancer mamar au pozitivitate HER 2. Pentru femeile diagnosticate cu cancer mamar, testarea HER 2 este indicată şi gratuită.  

Semne şi simptome

Este deosebit de importantă cunoaşterea semnelor şi simptomelor care să orienteze femeile şi să le determine să se prezinte la un examen de specialitate cât mai rapid, în timp util, înainte de extinderea bolii, crescând astfel considerabil şansele de vindecare.

Cele mai frecvente semne şi simptome sunt :

  • un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, aceşti noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.  
  • Durerea prezentă la nivelul sânilor, deşi un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).  
  • Modificări cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroşită, îngroşată, cu pori dilataţi (aspect de „coajă de portocală“), aderentă de nodul. Apariţia pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulceraţii.  
  • Mărirea neobişnuită în volum a unui sân.  
  • Modificări ale conturului sânilor.  
  • Apariţia unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală).  
  • Mameloane îndreptate în direcţii asimetrice sau unul dintre ele retractat.  
  • Apariţia unor eczeme la nivelul areolelor mamare.  
  • Palparea în axilă a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroşi.  
  • În puţine cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite